Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 8 (2015) В ЕС ОСЪЗНАХА КАКВО РИСКУВАТ ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА НА ВАШИНГТОН

В ЕС ОСЪЗНАХА КАКВО РИСКУВАТ ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА НА ВАШИНГТОН

Е-поща Печат PDF

Според американския икономист и политолог Пол Крейг Робъртс, Евросъюзът не е съгласен с агресивната политика на САЩ и се дистанцира от Вашингтон.

Европа разбра, че Вашингтон я тика към война с Русия, което е равносилно на суицид.

В интервю пред King World News (предаване на Ерик Кинг) на 17 февруари, Робъртс подчерта, че Европа е размислила за риска, който поема, тъй като Вашингтон се стреми именно към хегемония над Русия. “Германия и Франция знаят, че война с Русия би била акт на самоубийство и те не се съгласиха, затова се дистанцират от вашингтонската политика.

Украйна е изправена пред икономически и военен крах, а Меркел и Оланд се опитват да спрат Вашингтон, чиято политика само задълбочава кризата. Властите в Украйна невендъж се обръщаха към САЩ и към други страни с молба да им доставят оръжие. На 6 февруари Сюзън Райс, помощник на президента на САЩ по националната сигурност, заяви, че се разглежда възможността на Украйна да се предостави пряка военна помощ.

Москва предупреди Вашингтон за възможните последици от плановете за доставка на оръжие в Украйна и че тази стъпка ще доведе до ескалация на конфликта. Повечето европейски политици също се обявиха против оръжейните доставки за Украйна.”