Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 7 (2015) НЕ НА ВОЙНАТА! ЗА МИР В УКРАЙНА И В ЕВРОПА!

НЕ НА ВОЙНАТА! ЗА МИР В УКРАЙНА И В ЕВРОПА!

Е-поща Печат PDF

Политическа декларация на ИБ на БСП

БСП е силно обезпокоена от ескалирането на военния конфликт в Украйна. Сериозно разтревожени сме, че в продължение на месеци жертви на сраженията станаха хиляди мирни граждани – в т.ч. жени и деца. Опустошени са значителни територии от страната, а стотици хиляди са прокудени от родните си места. За съжаление международната общност все още не може да намери необходимите пътища за ефикасно мирно решение на конфликта.

Ние, българските социалисти, още веднъж категорично потвърждаваме позицията си, че войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите. Опитите за военно и силово решаване на проблема ще доведат до още повече жертви, до фатално разрастване на военните действия и до ново разделение на Европа. Оповестените намерения за внасяне на още оръжия в района няма да ни приближат до мира, нито ще прекратят огромните рискове и страдания на населението. Изразяваме несъгласието на българските граждани България да се превърне в територия, на която се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия.

Нашата партия винаги е била срещу войната и в подкрепа на мира. Това сме доказали и по време на Първата световна война, и през антифашистката съпротива. Убедени сме, че сега хората на Украйна искат мир. Такова е и мнението на всички демократично мислещи граждани в Европа. Затова БСП е против въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия.

Ако искаме България да остане място на мира и разбирателството, призоваваме всички национално отговорни политически партии и структури на гражданското общество твърдо да заявяват своята категорична позиция за мир и прекратявяне на войната в Източна Украйна. Европа може и трябва да гради своята безопасност заедно с Русия, а не против нея. Досегашните санкции очевидно не са ефективно средство за уреждането на конфликта, а по-скоро нанасят вреди на европейските държави, в това число и на България. Затова и БСП се обяви за тяхната отмяна.

С изключителна тревога следим информацията за засилване на военната мобилизация сред етническите българи в Украйна, което ги вкарва в братоубийствен конфликт от двете страни на фронтовата линия.

В името на мира и демокрацията, национален дълг на българите е да помогнат на страдащото украинско население. Затова БСП стана инициатор за организиране на предоставянето на хуманитарна помощ. Вярваме, че в момента най-важно е да помогнем и да бъдем солидарни не само с българите в Украйна, но и на всички, засегнати от конфликта.

БСП е против въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия!

БСП е против разполагането на тежко въоръжение на територията на Република България!

БСП настоява българското правителство да отстоява позиция за прекратяване на санкциите срещу Русия!

Убедени сме, че българската общественост ще подкрепи нашия апел.

10.02.2015 г., София