Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 7 (2015) NO PASARAN, ГУАРИМБАС!

NO PASARAN, ГУАРИМБАС!

Е-поща Печат PDF

На 12 февруари в посолството на Боливарска република Венецуела се събраха активисти на асоциацията за приятелство “България- Венецуела” и българската група от Международната мрежа на интелектуалци, артисти и социални движения за защита на човечеството.

Бяха разгледани събитията във Венецуела от февруари до юни 2014 г.,наричани “операция гуаримбера”, при които бе погазена насилствено конституцията в опит за преврат на управлението на президента Николас Мадуро.

Пред участниците в срещата бе прожектиран документален филм за безчинствата на т. нар. студенти, вълнения, които всъщност са интегрален елемент от технологията на прословутите “цветни революции”. Участниците в срещата приеха декларация за солидарност с борбата на венецуелския народ за демокрация и свобода срещу насилилието и продължаващите атаки на опозицията във Венецуела.

***

Ние, членовете на асоциацията за приятелство “България - Венецуела”  и на българската група от Международната мрежа на интелектуалци, артисти и социални движения за защита на човечеството, изразяваме нашия категоричен протест срещу действията на политическо насилие, които причиниха смъртта на 43-има невинни граждани, разстреляни от активистите на антиправителствената опозиция през месеците февруари - юни 2014 г. Тези насилствени действия представляват грубо погазване на конституцията, всяване на страх сред населението на Венецуела, опит за сплашване и сваляне от власт на президента Николас Мадуро.

Ние, участниците, изразяваме своето преклонение пред паметта на жертвите на “операция гуаримбера”, на жестокостите, извършвани от незаконните наказателни отряди над мирни хора, жени и деца, които организираха вандалските погроми през миналата година, и изразяваме своята подкрепа за действията на правителстовто на Венецуела за възтържествуване на справедливостта и най-строгото според закона наказание за нарушителите на гражданския мир. Според нас, елементи и групи от опозицията във Венецуела използват насилието като инструмент за прекъсване на демократичния процес и възвръщане на колониалното робство във Венецуела.

Считаме, че е дълг на всеки честен човек да огласява истината за случващото се във Венецуела, грубо изопачавана от скъпо платените медии на опозицията.

Изразяваме възхищението си от борбата на венецуелския народ, който доказва с непреклонност своята воля за мир и съзидание. Венецуелският народ подкрепя президента Николас Мадуро, всеотдаен продължител на великото дело и справедливата борба на команданте Уго Чавес, и следовник на неговия неугасващ пример за вярност към идеалите на свободата, справедливостта и съзиданието.

Пожелаваме успех и победа на народа на Боливарска република Венецуела!

No pasaran! - за гнета и терора на гуаримбасите!

От участниците

12 февруари 2015 г., София