Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 6 (2015) РУСИЯ В ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА НА ПРИЦЕЛА

РУСИЯ В ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА НА ПРИЦЕЛА

Е-поща Печат PDF

Новият глава на Контролния съвет по въпросите на международните комуникации Ендрю Лак обяви руската информационна агенция Russia Today, която предава на много езици, за терористична организация, наравно с „Боко Харам“ и „Ислямска държава“, а „Standard and Poor’s“ току-що понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативно равнище, до рейтинг с негативна перспектива

 

Днес (31.01.2015) „RT International“ взе от мен интервю във връзка с тези безумни събития.

Доскоро, когато Америка все още беше здравомислеща страна, сегашното обвинение на Лак би довело до това да го осмеят и да загуби поста си. Би му се наложило да подаде оставка и да изчезне от публичното пространство. Днес във въображаемия свят, създаден от западната пропаганда, твърдението на Лак се приема насериозно. Посочена е още една терористична заплаха - RT. (Макар и „Боко Харам“, и ИДИЛ да прилагат терор, строго погледнато – това са политически организации, стремящи се към власт, а не терористични организации, но подобна разлика не е лъжица за устата на Лак. Да, да, знам. Тук бихме могли да се пошегуваме в духа на това какво не му достига на Лак. Да се упражним в духовитост относно липсващото му подходящо фамилно име.)

Така или иначе, каквото и да не му достига на Лак, съмнявам се той да вярва в нелепото си твърдение, че RT е терористична организация. Тогава какъв точно трик разиграва?

Отговорът е, че западните медийни прес-титутки, превърнали се за Вашингтон в министерства на пропагандата, създадоха широк пазар за RT, Press TV и Al Jazeera. Когато все повече хора по света се обръщат към тези по-честни източници на новини, възможностите на Вашингтон да фабрикува обяснения в своя полза намаляват.

По-специално, Russia Today има широка западна аудитория. Контрастът между правдивите репортажи на RT и лъжите, разпространявани от американските медии, лишава Вашингтон от контрол върху интерпретацията на събитията. Това вече е нетърпимо.

Лак изпрати сигнал до Russia Today. Той звучи така: запушете фонтана; престанете да говорите неща, противоречащи на нашата линия; престанете да оспорвате фактите, както ги формулира Вашингтон, а медийните прес-титутки ги съобщават; стойте мирно в строя, иначе – мислете му.

С други думи, „свободата на словото“, рекламирана от Вашингтон и от неговите европейски, канадската, австралийската държави-марионетки означава: свобода на словото за пропагандата и лъжите на Вашингтон, не и за истината. Истината е тероризъм, защото тя, тази истина – е главната заплаха за Вашингтон.

Вашингтон би предпочел да избегне това затруднение, като закрие RT, както васалът му Британия направи с Press TV. Вашингтон просто иска да принуди Russia Today да млъкне. Посланието на Лак до RT се свежда до следното – да има самоцензура.

Според мен, RT вече сваля летвата при осветяването и тиражирането на информацията, както и “Ал-Джазира“. Двете новинарски агенции разбират, че не могат да бъдат прекалено откровени, във всеки случай – да го правят прекалено често или в прекалено много случаи.

Често съм си задавал въпроса защо руското правителство позволява на 20 % от руските средства за масова информация да се изявяват като вашингтонска „пета колона“ в самата Русия. Подозирам каква е главната причина: след като търпи наглата вашингтонска пропаганда вътре в самата Русия, руското правителство се надява, че някаква достоверна, опираща се на факти и информация би могла да стигне до САЩ с помощта на Russia Today и други руски новинарски агенции.

Тези надежди, както и други някои надежди на руснаците относно Запада, в края на краищата вероятно са обречени на разочарование. Ако RT бъде закрита или асимилирана от западните проституиращи медии, никой няма да каже и дума, но ако руското правителство подреже крилцата на вашингтонските агенти в руските медии, а всички те безсрамно лъжат, – ще ни проглушат ушите за лошите руснаци, потискащи „свободата на словото“. Запомнете – единствената допустима „свобода на словото“ е вашингтонската пропаганда.

Само времето ще покаже дали Russia Today ще предпочете да я закрият заради това, че говори истината, или ще слее гласа си с вашингтонската пропаганда.

Друга тема на интервюто беше понижаването на кредитния рейтинг на Русия до спекулативно равнище. Извън всякакво съмнение, това понижаване на рейтинга от агенцията „Standard and Poor’s“ е политическа крачка. Тя потвърждава нещо, което вече знаем, а именно, че американските рейтингови компании са корумпирани политически предприятия. Спомняте ли си рейтинга „инвестиционно равнище“, което американските рейтингови агенции даваха на очевидно субстандартен „боклук“? На тези рейтингови агенции им плащаше Уолстрийт; както и Уолстрийт, те служат на американското правителство.

Фактите помагат да разберем политическия характер на това решение. Не очаквайте корумпираната американска финансова преса да гледа фактите. Но към тях – и то още сега – ще погледнем ние. Разбира се, ще ги разположим в контекста на ситуацията с дълга на САЩ.

В съответствие с таблицата за дълга, достъпна в онлайн режим, държавният дълг на Русия съставлява 11 % от нейния БВП (брутен вътрешен продукт). Американският държавен дълг, съотнесен към БВП, е 105 %, почти десет пъти по-голям. Със съавторите ми Дейв Кранцлер и Джон Уилямс показахме, че ако се изчислява коректно, американският дълг, съотнесен в проценти към БВП, е много по-голям от сочените официални данни.

Руският държавен дълг на глава от населението е равен на 1 645 щатски долара.

Американският държавен дълг на глава от населението е равен на 56 952 щатски долара.

Размерът на руския държавен дълг е равен на 235 милиарда долара, по-малко от четвърт трилион.

Размерът на американския държавен дълг е равен на 18 трилиона, той е 76.6 пъти по-голям от руския дълг.

Да представим това в перспектива: БВП на САЩ е равен на 17.3 трилиона, БВП на Русия е равен на 2.1 трилиона долара. Следователно, БВП на САЩ е 8 пъти по-висок от руския БВП, обаче американският държавен дълг е 76.6 пъти по-голям от руския дълг.

Ясно е, че не друг, а американският кредитен рейтинг би следвало да бъдо понижен до спекулативно равнище и окачествен като рейтинг с негативна перспектива. Но това няма как да се случи.

Всяка американска кредитна агенция, която каже истината, ще бъде закрита и наказана. Без значение колко абсурдно ще е обвинението. На рейтинговите агенции ще им бъде вменена вината, че са антиамерикански, терористични организации също като на Russia Today, и така нататък и така нататък. И те го знаят.

Не очаквайте никога истината от който и да е обитател на Уолстрийт. Те лъжат, за да оцеляват.

Според тези данни, към януари 2013 г. САЩ дължат на Русия 162.3 милиарда долара. Тъй като руският държавен дълг е 235 милиарда долара, 69 % от руския държавен дълг се покрива от задълженията на САЩ към Русия.

Ако тази криза е руска, тогава аз съм Александър Македонски.

Понеже Русия притежава достатъчно доларови авоари, за да покрие изцяло националния си дълг, след което ще й останат и около двеста милиарда долара отгоре, какви проблеми има Русия?

Един от проблемите на Русия е нейната Централна банка. Повечето руски икономисти са същите некомпетентни либерали, каквито има и в западния свят. Руските икономисти са очаровани от контактите си с „превъзхождащия“ ги Запад и престижа, който тези контакти им дават, както си въобразяват те. Докато руските икономисти се съгласяват със западните, те ще получават покани за конференции в чужбина. Тези икономисти де факто са американски агенти, независимо дали го разбират или не.

В момента руската Централна банка харчи от огромните руски златни валутни резерви, за да устои пред атаките на Запада срещу рублата. Това е глупава игра, която не бива да я играе нито една Централна банка. Руската Централна банка трябва да си спомни, или да проучи, ако не й е известна, историята с атаката на Сорос срещу Банк оф Ингланд (Банката на Англия, но не централната. – Бел. ред.).

Руските златни валутни резерви следва да се използват за погасяване на значителния държавен дълг, с което Русия би се превърнала в единствената страна в света, която няма държавен дълг. Останалите долари би трябвало да се вложат в координираните с Китай стъпки по сриване на долара, осигуряващ могъществото на американския империализъм.

Освен това правителството на Русия трябва да заяви, че отговор на икономическата война, която води срещу Русия вашингтонското правителство и рейтинговите агенции от Уолстрийт, ще е отказът да плаща задълженията си на западните кредитори. Русия няма какво да губи, тъй като тя бездруго вече е отрязана от западните кредити заради американските санкции. Руският дефолт ще предизвика ужас и криза в европейската банкова система. Тъкмо това иска Русия, за да спре Европа да подкрепя американските санкции.

Според мен, неолибералните икономисти, контролиращи руската икономическа политика, са много по-голяма заплаха за суверенитета на Русия от американските икономически санкции и ракетни бази. За да преодолее противоборството си с Вашингтон, Русия отчаяно се нуждае от хора, които да не изпитват романтични чувства към Запада.

Ще драматизирам ситуацията: ако президентът Путин ми даде руско гражданство и ми позволи да назнача Майкъл Хъдсън и Наоми Принс за свои заместници, ще поема управлението на руската Централна банка и ще изключа Запада от играта.

Но това би изисквало от Русия да поеме рисковете, свързани с победата. Атлантиците-интеграционисти в руското правителство искат победа за Запада, а не за Русия. Страна, в която измяната е проникнала вътре в самото правителство, има намалени шансове в противодействието си срещу Вашингтон – един играч, изпълнен с решимост.

Още една „пета колона“, действаща против Русия отвътре, са финансираните от Германия и САЩ НПО (неправителствени правозащитни организации). Тези американски агенти се маскират като „правозащитници“, като „организации за защита правата на жените“, „демократични организации“ и се кичат с други най-различни имена, които имат почти вековна история в областта на политкоректността и са с неоспорим авторитет.

Друга заплаха за Русия произтича от процента руска младеж, копнееща по развратната западна култура. Сексуалната разюзданост, порнографията, наркотиците, егоцентризмът. Такива са културните предложения на Запада. И, разбира се, убийството на мюсюлмани.

Ако руснаците искат да убиват хора за развлечение и да укрепват американската хегемония над себе си и над света, нека подкрепят „атлантистката интеграция“ и загърбят руския национализъм. Защо да сте руски, когато може да сте американски роби?

Какво по-добро за американските неоконсерватори от това да получат подкрепа за вашингтонската световна хегемония от страна на Русия? Това подкрепят неолибералните руски икономисти и „европейските интегратори“. Тези руснаци искат да бъдат американски роби, за да са част от Запада и да им плащат добре за тяхното предателство.

Когато ме питаха за всички тези неща от Russia Today, водещият се опитваше да противопоставя срещу обвиненията на Вашингтон факти. Поразително е един руски журналист да не разбира, че в случая фактите нямат нищо общо. Руските журналисти, които не слугуват на американците, за да им се подхвърли нещо, си мислят, че фактите са от значение в споровете за действията на Русия. Те си мислят, че убийствата на мирни хора, които извършват украинските нацисти, подкрепяни от американците, са факт. Нито един такъв факт обаче не съществува в западните средства за масова информация. В западните средства за масова информация руснаците и само руснаците са отговорни за насилието в Украйна.

Сценарият на Вашингтон се свежда до това, че намерението на злодея Путин е да възстанови Съветската империя, което всъщност е причина за конфликта. Това е линията, подкрепяна от западните средства за масова информация, която няма нищо общо с фактите.

Според мен, Русия е сериозно застрашена.

Руснаците разчитат на фактите, а Вашингтон залага на пропагандата. За Вашингтон фактите не са от значение. Руските гласове са по-малко от западните.

Недостатъчната озвученост на собствения си глас Русия дължи на самата себе си. Тя предпочете да живее в свят, контролиран от американските финансови, юридически и телекомуникационни агенции. Да живееш в такъв свят, означава, че единственият глас е гласът на Вашингтон.

Защо Русия се съгласява с такова стратегически неизгодно положение, е загадка. Но в резултат на тази стратегическа грешка Русия е в неизгодна позиция.

Ако се вземе под внимание влиянието, което Вашингтон има в самото руско правителство, сред икономически могъщите олигарси и държавните служители, свързани със Запада, а също и в руските медии и сред руската младеж, при стотиците финансирани от САЩ и Германия неправителствени правозащитни организации, които могат да изкарат на улицата руснаците, за да протестират против всякаква защита на Русия, нейното съществуване като суверенна държава буди съмнения.

Американските неоконсерватори са безпощадни. Техните руски опоненти са омаломощени от успеха на западната пропаганда в стила на студената война вътре в самата Русия – пропагандата, представяща Съединените щати като спасители на човечеството и негово бъдеще.

Превод Надя ПОПОВА

31.01.2015 г.