Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АПОСТРОФ

Е-поща Печат PDF

Наскоро американският президент Барак Обама говори за състоянието на Съюза, както и по проблеми на международната политика. Започна с хвалебствия за собствената си вътрешна политика, казвайки, че новините за икономическото състояние на САЩ са много добри, страната процъфтява и т.н. Това е нормално, всеки политик, който е на власт, го прави (дори у нас, въпреки плачевното състояние на страната ни, някои се изкушават с подобни изказвания). Всеки обича да хвали себе си, какво да се прави, лошо няма.

Много интересно обаче беше изказването на президента на САЩ, когато мина към външната политика. Той с нескрита радост съобщи, че на фона на цветущата американска икономика, тази на Русия била „в руини”. Странно е това твърдение, след като знаем някои факти, например, че страни като Китай, Индия и Турция, строят атомни централи с руски ядрени реактори, а много спътници и космически станции (вкл. някои американски) се изстрелват с руски ракети-носители, да не говорим за това, че Русия притежава и изнася висококачествени оръжейни системи – самолети, ракетни комплекси, антирадарни системи и т.н. А всичко това означава наличие на високи технологии, които както знаем не могат да се постигнат със слаба икономика, а още по малко с такава, която е „в руини”.

В тази връзка неволно се сещам за едно друго подобно изказване от 30-те години на 20 век, направено от великия водач (Фюрера) на Германия. Той беше казал, че “СССР е колос на глинени крака !”, след което тръгна на поход срещу Русия и всички знаем как завърши всичко това за него и германския народ !