Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Обръщение

Е-поща Печат PDF

на Международното правозащитно движение „Свят без нацизъм” по повод Международния ден на холокоста – 27 януари 2015 г.

В този ден на памет за жертвите на холокоста се обръщаме към хората по света, към световната общност да почетат с минута мълчание и така да увековечат паметта за освободените преди 70 години от Съветската армия затворници в Освиенцим.

В първото десетилетие на 21 век Организацията на обединените нации утвърди с резолюция 60/7 официалното честване на този ден като дълг на паметта пред повече от 2 милиона мъченици, изгорени живи, и призовава всеки човек на планетата да не забравя уроците на историята. Ние се обръщаме към всеки от вас – знайте историческата истина, почитайте паметта на хората, които ни подариха мира. Нека никой не се осмелява да преразглежда резултатите от следвоенните споразумения и нека всеки каже „Никога повече!”.

Днес неонацизмът, съвременните форми и практики на нацизма, надигат глава в целия свят. Това е особено ясно забележимо в Европа – всекидневно се изкривява историята, нараства активността на радикално настроени групи, както и проявите на екстремизъм, на религиозна нетърпимост, увеличават се престъпленията поради ненавист. В тези дни всеки е длъжен да си припомни последиците от изповядването на нацистките идеи.

Някои европейски държави не са готови да се откажат от линията на оправдаване на нацизма. Отделни късогледи политици с историческо образование си позволяват да се обръщат към света с официални изявления, изкривяващи историческата истина и пренаписвайки историята на освобождението на Освиенцим, наричат освободителите палачи. По-добре би било такива политици, като например външният министър на Полша и министър-председателят на Украйна, да посетят лагера на смъртта и да изучат историята на формирането на 1-ви Украински фронт. И също да обърнат специално внимание на датите, местата и истинските герои-освободители по бойния път от Сталинград до Берлин. И най-накрая да си дадат сметка, че истинските палачи са били немските нацисти и техните помагачи, а освободителката на Европа и света бе многонационалната Съветска армия.

Ние заедно трябва да дадем смела и справедлива оценка на действията на подобни политици, на съвременните колаборационисти, на ултрарадикалните младежки формирования, които игнорират историята и забравят за последиците от такъв лекомислен, оголен популизъм, които улесняват разпространението на неонацистката идеология, които осакатяват общочовешките ценности и манипулират чувствата на хората, и най-вече на младото поколение.

С всяка секунда става все по-важно да запазим мира в целия свят. Затова призоваваме хората да се сплотят на добра воля, призоваваме държавите и правителствата от страните по света, призоваваме международните и националните правозащитни организации да обединят усилия в името на решителен отпор срещу антисемитизма, ислямофобията, дискриминацията по национален признак, по религиозен признак и по сексуална ориентация, които припламват в различни кътчета по земята, за да не се допусне повторение на ужасите на войната и трагедиите от 20 век.

Ние няма да останем равнодушни и заедно можем да противостоим на новите заплахи и предизвикателства в 21-вото столетие.

Нашето движение призовава да запазим паметта за холокоста, която днес е овеществена в света под формата на повече от 60 мемориални музея и комплекса, експозиции, стотици паметници и мемориални паркове.

Във връзка със 70-годишнината от освобождаването на Освиенцим ние започваме мащабна програма, наречена „1945-2045: 100 години без нацизъм”, която ще обедини антифашистите от цял свят в единен фронт за борба срещу неонацизма.

Свидетелството на паметта за холокоста и Великата победа трябва да се запази вовеки!

Борис ШПИГЕЛ

президент на МПД (международното правозащитно движение) „Свят без нацизъм”