Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 4 (2015) АЛИАНС НА ПЕТТЕ ОЧИ

АЛИАНС НА ПЕТТЕ ОЧИ

Е-поща Печат PDF

• АНС ЗАПОЧВА ВОЙНА

Едуард Сноудън оповести, че спецслужбите на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия започват тотално доминиране в световното киберпространство чрез т. нар. Алианс на петте очи. Разобличенията на московския програмист бяха публикувани в Германия, този път, на страниците на сп. “Шпигел”. Появиха се на 18 януари т.г. под заглавие “Neue Snowden-Dokumente: Die NSA rьstet zum Cyber-Feldzug”.

Дейността на Агенцията за национална сигурност (АНС), наречена от немците Cyber-Feldzug (в превод - киберкомпания), надхвърля границите на познатото досега следене и шпионаж. Събраните от Сноудън документи сочат, че спецслужбите подготвят “електронна война” чрез интернет.

Става дума за атаки, които може да целят “манипулация и унищожаване на компютрите на противника”. За тази цел са разработени и специални програми - “Passionatepolka”, “Berserkr”, “Barnfire” и други. С тяхна помощ агентите могат да влязат през “задния вход” в чуждите компютри с цел или постоянно наблюдение, или изтегляне на данни.

 

Стажантите” са преминали съответния тренинг още през първото десетилетие на 21 век. В това направление АНС работи вече осем години и не като обучение, а с абсолютно истинска “мисия”.

Днес големите спецслужби са обединени от една задача и е малко да се каже, че целта им е общуването в интернет. Според “Шпигел” “цифровите шпиони” от т. нар. Алианс на петте очи (САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия) “искат повече”.

Чрез новите технологии служителите на АНС могат сами да водят кибервойна - да проникват в компютърните мрежи, да повреждат електро- и водоснабдяването, заводите, летищата, системите за разплащане.

Документите от архива на Сноудън са огромни по обем, сп. “Шпигел” ги публикува на своя сайт във формат pdf (пи ди еф, тоест, може само да се чете, без да се манипулира съдържанието на файла). Например интервю със сътрудници на АНС, които “поръчват” специални атаки, класификация на операциите за взлом в компютърните мрежи, учебни материали на АНС, методика на кибероперациите, програма на агенция BADASS - за изучаване и употреба на приложенията за смартфони, копие от засекретения бюджет на АНС по повод мрежовите операции, и т. н.

Днес има международни конвенции, които поне отчасти поставят извън закона оръжието за масово поразяване (ядрено, биологично, химическо), и донякъде то е под контрол. Но “цифровото оръжие” не е под “юрисдикцията” на международните договори, тук действа “правото на силния” според “Шпигел”.

Още през 70-те години на 20 в. Маршал Маклуън * предсказа кибервойната. Според него третата световна война ще бъде “партизанска информационна война”, в която няма да има разделение на “военни” и “граждански” лица. И е напълно вероятно следващият голям конфликт да започне в интернет.

Армията на САЩ, ВМС и морската пехота, ВВС, вече имат собствена кибервойска, пише “Шпигел”. А Агенцията за национална сигурност (дефакто орган на военното управление) отдавна има ръководна функция.

Към днешна дата почти 40 000 (!) сътрудници на АНС отговарят за воденето на шпионажа и организирането на разрушителни компютърни атаки срещу противника. Тези сътрудници носят отговорност и за своето родно киберпространство.

Решаващ етап на най-новия вид война е “доминацията”, т.е., критичната уязвимост на системите на противника е изчислена и анализирана и следва унищожителен удар. А тази “система” е всъщност цялата инфраструктура, на която се крепи дадено общество - енергетика, връзки, транспорт. Атаките ще се провеждат в “реално време”.

Агенцията за национална сигурност е подготвила за правителството и специално представяне (презентация) на своя проект. В документите се казва директно, че “следващият голям конфликт ще започне в интернет”. Затова правителството на САЩ не жали пари дори и в криза, за да обнови съответните програми. А АНС представя на Белия дом наистина “огромни фактури”. Бюджетът на разузнавателната общност на САЩ (естествено, той не се публикува) само за 2013 г. е повече от 1 млрд. долара, похарчени за сигурността на създадения потенциал, предназначен за атаки срещу чуждестранни компютърни системи. “Съпътстващите жертви” може да се окажат най-обикновени ползватели на интернет, които нищо не подозират.

Шпионските програми на АНС лесно може да преодолеят защитата на всеки брандмауер **, могат да проникнат в чата на фейсбук, в приложенията на мобилните телефони буквално когато си поискат. И не се знае кога някой е бил “на гости” у потребителя.

Основната група сътрудници на АНС, които се занимават с “хакинг”, днес работят във форт Мид, щата Мериленд (кодовото название на подразделението е S321 Remote Operations Center (ROC).

Кибервойниците са разположени на третия етаж на централната сграда на АНС и обикновено ги наричат „хакерската група”. Още през 2005 г. започва мащабно нарастване на състава на тези американски “бойци”. Ведомството работи денонощно, като едни кибервойници сменят други на стола пред компютъра.

Според документите на Сноудън АНС и Алиансът на петте очи са осъществили поредица от кибератаки срещу други държави в последните години. Целта на атаките била “откриване, разкриване, оценка”.

Страните, които не влизат в този алиланс, се разглеждат като потенциални врагове. В списъка на противниците влиза и Германия. Сноудън е извадил многобройни случаи на кражба на данни от спецслужбите за последните десет години, като повечето от тях касаят Китай и Русия.

Наистина, китайците също “потрошиха” американските мрежи. Установени са повече от 30 000 случая само за компютрите на Пентагона, а разходите за оценка на щетите и “възстановяване” на мрежите са зашеметяващи - повече от 100 млн. долара.

Специалистите от “центъра за специални операции” (т.е. хакинг-центъра) имат истниска колекция от копия на ключове и инструменти за влом, които им подсигуряват проникване “дори в най-добре защитените центрове за обработка на данни”.

Сп. “Шпигел” пише, че стимулът за взлом е “гигантски” - защото тайното знание дава власт!

Днес нито персоналният компютър, нито смартфонът са безопасни. Всички тези устройства потенциално работят за Агенцията за национална сигурност. Сътрудниците на АНС “не оставят следи”, които биха могли да бъдат доказателство пред съда, ако някой гражданин се реши да ги съди. “А там, където няма доказателства за вина, няма и не може да има присъди” - пише “Шпигел”.

Международни споразумения в тази сфера също са изключени. И наистина, с кого да се договаряш, за какво да се споразумяваш, ако няма никаква следа и сякаш никога нищо не е имало?!

Едуард Сноудън показва как големите специални служби в света, начело с АНС, превръщат интернет в “правен вакуум”. Според Сноудън, онова, което е казал в наскорошно интервю, трябва да ни разтревожи най-вече защото за АНС “отбраната е с много по-малък приоритет отколкото нападението”. Според Сноудън световната общност трябва да изработи “нов международен кодекс за поведение”.

Ето как докато американската преса вопие за “руската заплаха” и страховития Владимир Путин с ядреното куфарче, правителството във Вашингтон хвърля милиони и милиарди за Агенцията за национална сигурност. А нейната роля в бързо променящия се свят на 21 век не е само да пази своите компютърни мрежи, а да атакува системите на своя “потенциалния противник”.

Кибервойната вече е елемент от действителноста и онзи, който не я забелязва, или не й отдава необходимото значение, рискува да загуби.

Олег Чувакин, по материали на topwar.ru

21 януари 2015 г.

 

* 1911 – 1980, Хърбърт Маршал Маклуън, известен канадски културолог, педагог, теоретик, професор по английска литература и медиен критик, наричат го и “пророкът на електронната ера”. - Бел. ред.
** вградена в Microsoft Windows, за първи път - в Windows XP SP2, метод за защита на данните. - Бел. ред.