Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 3 (2015) ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА БЕЛГРАД - 23 АПРИЛ 1999 Г., “БОРЦИ ЗА СВОБОДНОТО СЛОВО”!?

ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА БЕЛГРАД - 23 АПРИЛ 1999 Г., “БОРЦИ ЗА СВОБОДНОТО СЛОВО”!?

Е-поща Печат PDF

“Който контролира миналото контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.”

Оруел “1984”

Как се стига до Париж, 7 януари 2015 г.
Началото

Супермодерен бомбардировач “Б2 - Стелт” (B-2 Spirit Stealth) излита от територията на САЩ. (Това е най-скъпият самолет в историята на авиацията. Към 2013 г. цената му е около 2 милиарда долара.)

Цел на полета е сградата на Националната телевизия и радио в Белград. Целта е Словото!

Полетът завършва успешно! Целта е поразена!

Извадка от блог (ntotkov - 2009 г.):

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ поиска да бъде потърсена отговорност от НАТО за цивилните жертви при бомбардировките на сградата на Националната телевизия и радио (РТЦ) в Белград: 16 цивилни бяха убити, а други 16 бяха ранени при нападението на 23 април 1999 г.

„Амнести интернешънъл“ призова НАТО и страните от алианса да осигурят извършването на независими разследвания, да поемат пълна отговорност и да бъдат предоставени компенсации за жертвите и техните семейства.

Представители на НАТО са оправдали това безумие с аргумента, че по време на бомбардировките телевизията е била законна цел заради непрекъснатата военна пропаганда на РТЦ, допринесла за кръвопролитията на Балканите.

Бомбардирането на централата на РТЦ е било преднамерена атака срещу цивилен обект и това представлява военно престъпление според Сиан Джоунс, експерт по Балканите на „Амнести интернешънъл“. Дори ако НАТО истински вярва, че РТЦ е била законна цел, атаката е била непропорционална и следователно е военно престъпление, каза Джоунс. Какво ли би станало, ако бомбардират централата примерно на... CNN? Хипотетично... Би се надигнал невъобразим вой за „свободата на словото“...

Според „Амнести интернешънъл“ представителите на НАТО са потвърдили, че не е било давано специфично предупреждение за нападението, макар да са знаели, че много цивилни ще бъдат в сградата на РТС.

Да видим дали някой от НАТО ще бъде изправен в Хага за военни престъпления, подобно на сръбските лидери?

Организацията на медиите в Югоизточна Европа призова НАТО да осигури независимо разследване на бомбардировките на алианса срещу Сръбската държавна телевизия. Ще чуе ли някой този призив? Ще видим ли висши военни от НАТО на подсъдимата скамейка в Хага?

Темида ще продължи ли да бъде сляпа и да има различен аршин за военните престъпления в бивша Югославия?