Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 3 (2015) ПОЛИТИЧЕСКИ АЛЕГОРИИ И РЕАЛНИ ОПАСНОСТИ

ПОЛИТИЧЕСКИ АЛЕГОРИИ И РЕАЛНИ ОПАСНОСТИ

Е-поща Печат PDF

„Жълтите павета напомниха на американския държавен секретар за книгата на Лиман Франк Баум “Магьосникът от Оз”. В книгата се разказва за малката Дороти, чиято къща е отнесена от торнадо във вълшебната страна Оз. Там тя открива път, направен от жълти павета, който води до двореца на магьосника. По този път Дороти намира много верни другари, сред които са Тенекиеният човек, Страхливият лъв и Плашилото. Те й помагат да се върне у дома”.

Това повтаряха, без да вникнат в алегорията, нашите „правилни медии” в деня на посещението на Джон Кери. На пръв поглед, сполучлива политическа алегория. Само обаче на пръв поглед. Нашата политическа алегория e различна от тяхната, защото малката Дороти за нас е родината ни България, чиято къщичка бе отнесена от торнадото, организирано от перестройчиците и „демократите”, и наречено преход цели 25 години по пътя към… ада.

Кои се крият зад образа на Тенекиения човек, Плашилото и Страхливия лъв, не е нужно да поясняваме. Авторът на книгата Лиман Франк Баум пише и неща, които прислужническите медии умишлено пропускат: Тенекиения човек, Страхливия лъв и Плашилото (които в нашата политическа алегория не са положителни персонажи), тръгват с Дороти с надеждата да получат от магьосника това, което им липсва (ум, сърце и смелост). В крайна сметка по сюжета на приказката никой не получава от Магьосника от Оз точно това, което е искал. Магьосникът изоставя Дороти, след като тя сама се е справила със Злата вещица и му е подарила вълшебната метла, затова е принудена да се спасява сама. Благодарение на своите алени вълшебни обувчици тя успява да се върне у дома. Плашилото пък вместо ум получава диплом, Тенекиения човек - вместо сърце получава часовник, а Страхливия лъв - орден за храбростта, която му липсва.

Така е в приказката, или поне в нейната филмова екранизация, така е и в реалността.

Ако следваме логиката на случващото се с другите верни и бедни съюзници на САЩ, това ще се получи и у нас. Вместо национална сигурност и отбрана, както щедро ни обещават Кери и компания - нови бази, заробващи договори за доставка на остаряло американско оръжие и бойна техника, и сигурно въвличане в евентуален военен конфликт. Най-непростимият и най-мерзък от които е очертаващата се война с Русия.

Вместо енергийна сигурност и диверсификация - пълна енергийна зависимост от САЩ и големите ТНК, бедност и нищета, пълно унищожаване на околната среда и изтърбушване на Златна Добруджа, която все още храни бедния ни и изстрадал от продажните си политици български народ.

Колкото и невероятно да е, спасението ни зависи от самите нас. В тази ситуация все по безалтернативна става идеята на партия „Нова Зора” за Единен национален фронт пред лицето на надвисналата над страната ни смъртна опасност, за сваляне от власт на продажната политическа върхушка от ГЕРБ и ДПС, които тласкат България към нова национална катастрофа.