Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 2 (2015) “ПОДЧИНЕНИЕ” НА МИШЕЛ УЕЛБЕК

“ПОДЧИНЕНИЕ” НА МИШЕЛ УЕЛБЕК

Е-поща Печат PDF

• първа страница на седмичника “Шарли ебдо” публикува карикатура на автора в деня на атентата срещу издание

“Подчинение” (“Soumission”)* е последната творба на Мишел Уелбек, но авторът отрича книгата да е ислямофобска. Спорният роман, публикуван във Франция в сряда, 7 януари т.г., описва мюсюлманското движение на страната според законите на консервативния ислям. Но романът, твърди авторът, не е ислямофобски. Изображение на знаменития френски автор Мишел Уелбек е публикувано на първата страница на седмичника „Шарли ебдо”, чиято редакция бе нападната от въоръжени мъже-терористи на 7 януари, сряда, когато бе и премиерата на новия му роман.

Преди драмата в парижката централа на списанието, която отне живота най-малко на 12 души, Уелбек заяви, че книгата му “не взема страна”. Той отрече романът (който преди излизането си предизвика яростни дебати по въпроса дали е ислямофобски) да е бил “коледен подарък” за Марин Льо Пен - лидерката на крайно дясната партия „Национален фронт”.

“Подчинение”, шестият роман на Уелбек, пророкува, че през 2022 г. водещите френски леви и десни се обединяват, за да подкрепят някой си Мохамед Бен Абес във втория кръг на балотажа на президентските избори... срещу г-жа Льо Пен. След това новият президент продължава да ислямизира ЕС с Турция и различни северноафрикански страни, присъединили се към блока. Целта е да се изгради територия, наподобяваща старата Римска империя. Главният герой, Франсоа, 44-годишен професор по литература, приема исляма, след като ректорът на университета го запознава с удоволствията на полигамията с покорни съпруги.

Книгата е с тираж 150 000 екземпляра и вече е отбелязана в началото на списъка с бестселъри на сайта Amazon.fr.

Това е просто една възможност - не и в най-къс срок, както е в книгата, не в 2022 г. Но си остава възможна реалност”, казва Уелбек.

Германски критик предупреди в пресата, че романът може да се използва от протестиращите в Дрезден антиислямисти като доказателство, че са прави да изразяват тревогата си.

Лорен Жофрин, главен редактор на левия френски вестник „Либерасион”, твърди, че романът “ще отбележи датата в историята, когато идеите на крайно десните правят своето грандиозно завръщане към сериозната френска литература”. “Това е книга, която облагородява идеите на Националния фронт”, добавя Жофрин.

Ален Якубович, председател на групата „Licra” (Асоциацията срещу расизма и антисемитизма), заявява: “Това е най-добрият коледен подарък на Марин Льо Пен, за който тя може само да мечтае.”

Мишел Уелбек обаче отговаря, че не “вижда роман, който да е променил хода на историята” и че освен това “Марин Льо Пен не се нуждае от това. Обстоятелствата работят доста добре за нея. Аз не съм взел страна, аз не защитавам който и да е режим. Аз не приемам обща отговорност, дори както твърдят, общата безотговорност “, казва Уелбек в едно по-ранно интервю.

Франсоа Оланд, френският президент, в понеделник, 5 януари, заяви, че ще прочете книгата и че литературната свобода трябва да се уважава. Но той призова французите да не се поддават на “страха” от “потъване, инвазия, подчинение”.

Уелбек настоява, че романът е в правото си да се съсредоточи върху възхода на религията. “Все повече хора не могат да се запазват живи без Бога,” твърди авторът.

По повод предварителното мнение на Уелбек, че ислямът е “най-тъпото от всички религии”, писателят заявява: “Коранът се оказва много по-добре написан, отколкото си мислех, преди да бъде препрочетен, или по-скоро да го препрочета.” “Атеизмът и секуларизмът са мъртви, това е Френската република,” заявява Уелбек пред „Нувел Обсерватьор.”

Макар че книгата несъмнено е провокативна, френските критици бяха разделени по литературните й достойнства. Рафаел Лери от „Льо Монд”, твърди, че “Подчинение” “е най-посредствената към момента”, а „Отзвук” казват, че има “по-добри неща за четене от това”.

Писателят Еманюел Карер (известен на българските читатели с книгата „Врагът”) обаче настоява, че „Подчинение” е “възвишена книга” от автор, чиято визия е “по-силна от визията на Олдъс Хъксли или Джордж Оруел”. “Ако има един човек в литературния свят, не само във френския, който може да мисли чрез тези огромни изменения, които ние всички чувстваме, че са в ход, без да има средства да го анализираме, това е именно той”, казва Карер за Мишел Уелбек.

 

* Определян като “върховен” или “безотговорен”, романът от 300 страници бе издаден в тираж от 150 000 екземпляра, а пирати го бяха разпространили още преди това. Той предизвика лавина от коментари в медиите и социалните мрежи - нещо нечувано за художествена книга във Франция, отбелязват експерти.

“Мюсюлманите във Франция не могат да изберат левицата, която разреши гей браковете, нито десницата, която ще ги „изгони“, казва Уелбек пред списание L’OBS.

Мишел Уелбек е романист, поет, есеист и режисьор. Автор е на есе за Х. Ф. Лъвкрафт и на книги с поезия. Романите му “По-широко поле за борбата”, “Елементарните частици”, “Платформата, “Възможност за остров”, “Карта и територия” го превръщат в един от най-четените и превеждани съвременни френски писатели.