Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 2 (2015) ЧИЙ ПРЕЗИДЕНТ Е ПЛЕВНЕЛИЕВ?

ЧИЙ ПРЕЗИДЕНТ Е ПЛЕВНЕЛИЕВ?

Е-поща Печат PDF

Въпросът е риторичен само на пръв поглед. Защото кажи-речи не минава ден, без държавният ни глава да не докаже с думите си, че служи на всичко, или по-точно на всички други, но не и на българската нация.

Последният му словесен “шедьовър” бе посветен на проблемите около границата с Турция.

Според Плевнелиев, видите ли, идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция била “меко казано недобра, да не кажа, че тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България”. И че не би допуснал армията да застане на границата, а от другата страна да няма такава. Защото Турция щяла да се засегне.

Щяхме да отминем с насмешка подобно изказване, още повече че е и фактически невярно - Одринско не е останало съвсем без турски аскер - ако думите на президента ни не са в пълно съзвучие с казанато от турския посланик у нас Сюлейман Гьокче. Още преди два месеца той категорично се противопостави на изграждането на стената по българо-турската граница.

Ето за това става въпрос - границата да бъде все така лесно преодолявана от устремилите се към Европа тълпи нелегалани имигранти и бежанци. Да не бъдат спирани те нито от стена, нито от армия.Защото е ясно, че шепата полицаи, мръзнещи в палатки и снабдени с остаряла техника, не са в състояние да се справят със ситуацията. Което напълно устройва турската страна, понеже по този начин се стреми да реши отчасти собствените си проблеми на наш гръб. И с помощта на българския колега президент.