Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 50 Четиво за евронаивници

Четиво за евронаивници

Е-поща Печат PDF

След всичко, което преживяхме през последните 4 години като членове на ЕС, в България вече не би трябвало да има хора, които да се наричат дори евроскептици. Единствената точна дума за оредяващите фенове на “нова Европа” е евронаивник. Но ако и последното решение на Европейския съвет не им е изцерило този наивитет, значи вече става дума за хора със сериозни интелектуални увреждания.
За Брюксел България просто не съществува. Още през лятото ЕК предложи увеличение на кофинансирането от ЕС за кохезионните политики, рибарството и развитието на селските райони за икономики в криза и такива с проблеми в платежния баланс - Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. По този начин тези държави няма да получат повече пари, но ще могат да изпълняват някои европроекти, които иначе никога няма да могат да започнат заради невъзможността да предоставят национално финансиране по тях. Естествено, най-облагодетелствани пак са гърците. Финансовият дял, който ЕС предоставя в съвместни проекти с Гърция, нараства от 78 % на 95 %. Това означава, че гръцкото правителство не трябва да осигурява тези 15-20 на сто, които се изискват от страните- членки, а само до 5 % от цената на проекта.
Така като цяло увеличаването на европейския дял в кофинансирането ще предостави на шестте държави достъп до допълнителни 2,9 млрд. евро средства за развитие. Ползите за Гърция от тази схема ще бъдат от порядъка на 879 млн. евро, за Румъния - 714 млн. евро, а за Ирландия – 98 млн. евро.
А ние? Макар и най-бедната страна членка на ЕС, България не влиза в плана на ЕС за подпомагане на икономиките в криза. Тъй де, защо да ни помагат - макроикономическите ни показатели са стабилни. Следователно, може да си гладуваме и да си мрем с чувство на изпълнен към Европа дълг. Хвала!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата