Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 50 Политическата слепота е поразила държавата ни

Политическата слепота е поразила държавата ни

Е-поща Печат PDF

Акад. Георги МАРКОВ, директор на Института по история
при БАН, в разговор с Евгений ЕКОВ, пред в. “Нова Зора”

- Вие сте един от съпредседателите на дружба „Родина”. Кое Ви привлече към каузата на тази родолюбива организация?
- Преди три години писах предговор на книгата на Живко Сахатчиев „Второто потурчване на Якоруда” и тогава бях потресен, че в Якорда, където по време на Османската империя не е имало и един турчин, сега немалко хора се турчеят. От тогава бях силно запален по тази тема и я възприех като обществена и национална мисия. Затова реших да участвам във възстановявавнето на дружба „Родина”, което стана на 1 ноември 2009 г. в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За мен най-важно е да спасим нашите сънародници - българите мохамедани - от турчеене. - Как се посреща дейността на „Родина”?
- Бих казал определено добре, имайки предвид, че каузата й е национална. За това говори и бързото изграждане на структурите й. За жалост ние познаваме Родопите само със ски пистите на „Пампорово” и спа-хотелите на Девин и Велинград. А в Планината на Орфей се оказа, че има много читави хора, на които трябва да се помогне и да бъдат спасени от разбъркването на умовете им. Защото там действат много пропаганди.
- Коя е най-активната от тези пропаганди?
- Традиционно това е турската пропаганда, чиято теза е за „помашките турци”. И дори сега – на 3 ноември 2011 г.  – турският консул в Пловдив бе организирал някакъв семинар, на който няколко професори от Анкара трябваше да говорят за „помашките турци”. Но ние ги изпреварихме с отиването ни в читалището и те не се явиха. Сами виждате колко открито официална Турция прокарва тази нейна пропаганда.
- Коя е другата настъпателна пропаганда?
- Това е пропагандата на Гърция, която под предлог, че българите мохамедани, живеещи на нейна територия, се турчеели, разработи и прилага своя собствена политика. Засега Атина се опитва да направи помашки славяногласен етнос. Преди 15 години в Солун бе издаден гръко-помашки „речник”, придружен с „граматика”. А от тази година има предавания по телевизията на „помашки език”.
- Българските държавници не виждат ли тази активност на двете ни съседки срещу нашите национални интереси?
- Навярно я виждат, но се заблуждават, че те са ни „съюзнички” и не трябва да им се дава никакъв отпор, тъй като щяло да стане още „по-опасно”, и се свиваме. И така съвсем се отварят вратите за ширене на турската и гръцката пропаганди в Родопите. Политическата слепота е поразила нашата държава!
- При това положение в състояние ли е Вашата организация без подкрепата на държавата ни да изпълни мисията си?
- Нашата организация е културно-просветна. Преди две години ние направихме една конференция и издадохме сборник срещу фалшификациите относно произхода на българите мохамедани. Това бе нашият отговор на безбройните разпространявани нелегално печатни и дигитални издания на български език, които се бълват масово по темата. В тях българите мохамедани са изкарвани араби, кумани, печенези, само не и българи. Част от авторите на тези „теории”, които живеят в страната, въпреки че бяха поканени, не дойдоха на конференцията.
- Каква е ролята на радикалния ислям във всичко това?
- Имамите се обучават предимно в Саудитска Арабия и Йордания, което също е опасно, тъй като ние не знаем какво те проповядват в джамиите. Ние сме като разграден двор и поради това държавата трябва да си влезе в ролята.
- Очаквате ли един ден това да стане?
- Аз се надявам, защото това е национална сигурност. Ние не трябва да позволяваме да ни се отнемат Родопите като част от тази ислямска дъга на Балканите, която обхваща освен Тракия и Родопите и Македония, Албания, Косово, Санджак, Босна и Херцеговина. Тъй като тепърва ще бъдем застрашени от радикалния ислям, който завзема все по-големи, и по-големи територии и няма да ни заобиколи!
- Свързана ли е тази опасност с процесите, които се развиват през последните години в съседна Турция?
- През отминалото десетилетие Турция става все по-малко кемалистка, все по-малко светска и то – забележете! – не без подкрепата на евробюрократите. Именно те дадоха „зелен сигнал” на неоосманистите да отстранят генералите от политиката. Вярно е, че в Европа висшите военни нямат място в политиката, но поддръжниците на Ердоган от Брюксел забравят, че Турция не е Европа. И правилата, които важат на Стария континент, не са в сила оттатък югоизточната ни граница.
- Но Турция се сдоби с нова конституция?
- Именно чрез нея генералите, които бяха последната гаранция за светския характер на държавата, бяха изхвърлени зад борда и сега съдят 250 военни заради „заговор” за преврат, организиран от тайната организация „Ергенекон”. Това, впрочем, е името на свещената долина, откъдето според легендата е тръгнала турската държавност. Давайки рамо на управляващите ислямисти да приемат конституция по свой вкус, от ЕС им помогнаха да изградят и управление по свое подобие.
- Въпросът дали Турция да бъде приета в ЕС или не е особено важен за нас.
- Така е. Преди четири години на една кръгла маса аз заявих, че ние трябва да сме добри съседи с Турция, но между нас трябва да има държавна граница, която да е външна за Европейския съюз. И оттогава разбрах, че в турското посолство гледат телевизия – престанаха да ме канят на приема на националния им празник – 29 октомври. Но пък веднага започнаха да ме канят от гръцкото посолство. Значи и там гледат телевизия. (смее се...) Никога не бива да се забравя, че Турция е една мюсюлманска държава, докато Европа е християнска!
- В такъв случай политиката на Брюксел спрямо Анкара проява на късогледство ли е?
- В Брюксел просто приемат желаното за действително, без да отчитат реалностите. Това между другото е характерно не само за европейските, но и за нашите политици. Лошото е, че последиците от всичко това са много тежки. Сега виждаме как същата тази политика се проваля и в страните, включили се в т. нар. Арабска пролет. Изборите там недвусмислено показват мощта на ислямистите, в т.ч. на крайните. Но просто няма как в условията на мюсюлманския свят да се наложи либералната демокрация.
- Бихте ли се аргументирали?
- Идеята на Джордж Буш-младши за налагане на демократичните принципи в Ирак и Афганистан претърпя крушение. Съединените щати и НАТО затънаха в тези две държави, те нямат полезен изход. Виждаме, че тези принципи не се приемат и в Тунис, и в Египет. Износът на либерална демокрация се провали!
- Ние сме на границата между исляма и християнството. Мнозина оспорват теорията за сблъсъка на цивилизациите. Вашето мнение?
- Аз споделям тази теория, защото по време на “студената война” противопоставянето бе Изток-Запад, а сега е Север-Юг. Официално ние живеем в страна без цензура, но ние гледаме една цензурирана телевизия – американски тип. Cи Ен Ен например съобщава, че е убит терорист № 3 или № 4 на „Ал Каида” и дава трупа му, но по телевизия „Ал Джазира” показват освен този труп и още 20-30 трупа на убити, сред които и на жени и деца. А ние гледаме само трупа на убития терорист.
- Резултатът...
- Натрупала се е такава непримирима омраза срещу хрстияните в мюсюлманския свят, че сблъсъкът между цивилизациите вече е в ход! Това, което става в Северна Африка и Близкия изток, показва, че трудно ще се преодолява това опасно противопоставяне. Още повече че до междукултурен диалог не се стигна в самата Европа - и Меркел, и Саркози, и Камерън признаха неговото фиаско!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар