Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 48 Изборът е на живот и смърт

Изборът е на живот и смърт

Е-поща Печат PDF

Преди парламентарните избори през юли 2009 г. Бойко Борисов посети САЩ и се срещна с българската общност в Чикаго. Пред нашите сънародници той се оплака от „лошия човешки матриал”- циганите, турците и пенсионерите в България: „Всички те гласуват срещу ГЕРБ.”
Проведените след това парламентарни, европейски, местни и президентски избори опровергаха онова обвинение на днешния министър-председател. А както заяви „царица Костадинка” от Катуница, нейният съпруг, циганският бос Цар Киро, дори бил член на управляващата днес партия. Дълго време Борисов отричаше да е използвал в Чикаго израза „кофти материал” по отношение на пенсионерите, циганите и турците и почти му бяхме повярвали, докато в „Шоуто на Слави” Иван Кулеков не показа видеозапис от чикагската сказка на премиера. Истината излезе наяве, а от ГЕРБ и Министерския съвет се направиха на умрели лисици. Когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Все пак отмъщението на управляващите не закъсня, но се стовари върху най-беззащитните слоеве от населението, пенсионерите, във форма на „пенсионна реформа”. Сиреч, поредният социален експеримент, подчинен на основния приоритет на управляващите: да не остане жив пенсионер, който да източва НОИ и да иска актуализиране на мизерното подаяние, наречено пенсия. Щото нали помним - няма човек, няма проблем!..

С изпълнението на Бойковата заръка се зае вицепремиерът Симеон Дянков, той и министър на финансите. Оправдавайки се с кризата в еврозоната и демографската катастрофа у нас, с дефицита в бюджета на НОИ (300 млн. лв.) и разточителството на тройната коалиция, Дянков  хем пробута един крайно нереалистичен и рестриктивен бюджет за следващата година, който герберите и пристаналите им депутати от РЗС ще одобрят и на второ четене, хем предложи ударно още през 2012 г. да се вдигнат с една година пенсионната възраст и стажът за пенсиониране. И то, след като съгласно подписаното споразумение в тристранката, вдигането на пенсионната възраст и стажът за пенсиониране трябваше да стават постепенно до 2021 г. Така, според Дянков и Борисов, правели и другите страни от ЕС, а някъде дори намалявали заплатите и пенсиите. Един вид, благодарете се, че на управляващите в България още не им е скимнало или не смеят да намалят и без това мизерните ви доходи!
„Национално отговорният капитал”, разбира се, приветства намеренията на изпълнителната власт, включително и предложението на министъра на финансите да бъдат отменени ранното пенсиониране и 20-те заплати при пенсиониране, получавани от заетите в сектора за сигурност. Представителите на работодателите в тристранката настояха още социалното осигуряване на работещите в системата на МВР, МО и ДАНС да се извършва не от държавата, а от самите работещи. Уж за да бъдат всички равнопоставени. След намесата на премиера Борисов „привилегиите” на редовите полицаи и военнослужещи останаха, а от тях бяха лишени само „чантаджиите” в МВР и МО. Няма съмнение, че и това е временно решение, за разлика от увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, което ще продължи, докато догоним и надминем развитите страни. Нищо чудно ако някой ден видим да маршируват 65-годишни войници, или да ни „пазят” полицаи, които не могат сами да си вържат обувките. Е, в Германия увеличаването на пенсионната възраст е процес, разтеглен до 2029 г., но ние още от времето на соца сме свикнали да изпълняваме петилетките за три години. Така че кабинетът Борисов можеше да ни спести агонията на чакането и още от 2012 г. да закове пенсионната възраст на 65 години за мъжете и 63 години за жените. И съответно стажа за пенсиониране на 40 години за мъжете и 37 години за жените.
Ще боли, но това според Бойко Борисов обещавали и премиерите на Италия и Гърция. Да живей България! А що се отнася до българите и в частност пенсионерите, за тях ще се погрижи Господ.
Няма пенсионер, няма проблем!
Министерството на труда и социалната политика, НОИ, Агенцията за социално подпомагане и други структури стават излишни и могат да бъдат закрити. И най-важното, предизборните кампании на ГЕРБ ще поевтинеят, защото няма да се налага да се ухажват „червените” или „сините” бабички. Това е „целта на занятието”, наречено пенсионна реформа: да изчезне веднъж завинаги „лошият човешки матриал”, който не харесва управлението на Борисов, Дянков и Цветанов. И разбира се, да се спестят пари от НЗОК и НОИ, които да отидат за магистрали, спортни съоръжения, пречиствателни станции и... нови мерцедеси на „политическия елит”. В противен случай пенсионерите ще продължат да мрънкат и да въздишат за времето на Тато. Ако остане старата система на пенсиониране, само през 2012 г. към беловласата армия ще се добавят нови 100 000 пенсионери. Те хем ще вземат минимум по 6 заплати, хем ще започнат да настояват за по-високи пенсии. Вдигането на пенсионната възраст и стажа за пенсиониране предотвратява тази опасност за управляващите, които в предизборната си програма обещаваха нещо съвсем различно. Включително, намаляване на пенсионните и здравните вноски.
Цинизмът на „реформата” ала Симеон Дянков е в това, че увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране по никакъв начин не гарантират заетост на потърпевшите, достигнали предпенсионна възраст. Работодателите спокойно могат да ги изхвърлят на улицата, оправдавайки се с кризата и безработицата сред младежта. На всичко отгоре Дянков премахва и последния им стимул за оставане на работа – клас за прослужени години.
Получава се омагьосан кръг, подобен на този, в който се върти БДЖ заради фалита на МК „Кремиковци” и замръзналата икономика: закриват се линии и се уволняват над 2000 железничари поради липса на товари и пътници, а пътници и товари липсват, защото се закриват предприятия и хората мигрират към София и по-големите областни центрове, или отиват в чужбина. Безработните не могат да плащат пенсионни и здравни осигуровки; НЗОК и НОИ изпадат в хроничен и все по-тежък бюджетен дефицит, заради липсата на постъпления от вноски, а разходите им дори нарастват заради хилядите купени инвалидни пенсии, издействани срещу подкупи на продажни членове на ТЕЛК; армията на нуждаещите се от социално подпомагане набъбва застрашително, а средствата за това намаляват поради неработещата икономика. В резултат, все по-големи човешки маси стават „излишни”: за държавата, за себе си и за своите близки.
Обясненията на управляващите, че увеличението на пенсионната възраст и стажа за пенсиониране през 2012 г. ще позволи да се вдигне минималната пенсия с 9 лева (от 136 на 145 лв.), а по-нататък и на всички пенсии, е чиста проба хвърляне на прах в очите. Рано или късно властта ще прибегне до повишаване на пенсионните и здравните вноски, признавайки популизма на предизборната си програма. Иначе няма откъде да се запълнят дупките в бюджетите на НОИ и НЗОК.
Обаче границите на България не са затворени и младите, образовани, квалифицирани и предприемчиви българи могат да потърсят по-добро място за живеене, вместо да се гърчат в паяжината от „реформаторски” напъни на правителствените чиновници. И да понасят издевателствата на корумпираната и грабежоспособна бюрократична управляваща върхушка.
Впрочем, към 1 млн. българи вече са „гласували с краката си”, установявайки се трайно в чужбина, където допринасят за издръжката на тамошните пенсионери и нетрудоспособни. Сиреч, за нашата пенсионна и здравноосигурителна система те са безвъзвратно загубени. НОИ и НЗОК ще се финансират от все по-малкия брой работещи в България и от орязаните бюджетни разходи на държавата. Всякакви допълнителни стълбове на осигуряване като частните пенсионни фондове губят смисъл, ако няма кой да внася в тях „бели пари за черни дни”. Отделен е въпросът за тяхната доходност в условията на свито потребление, което не стимулира инвестирането във фалиращите една след друга фирми.
Никаква полза няма и от плачовете за Пенсионния фонд (в Царство България), който комунистите били одържавили: той е покривал едва 200 000 пенсионирани държавни служители, докато днес пенсионерите са 2,2 млн. души. Част от тях са пенсионирани земеделски стопани, които едва през 50-те години на миналия век започнаха да се осигуряват. При тези експерименти с пенсионното и здравното осигуряване, ако ежегодно не умират повече пенсионери, отколкото се пенсионират, непременно ще дойде ден, в който НОИ ще фалира и ще престане да изплаща пенсии. А НЗОК ще се изпразни, оставяйки здравните заведения и лекарите на самоиздръжка, или на милостта на държавата. Това са изказаните и неизказани аргументи на властта.
Следователно за властта пенсионерите са само извор на неприятности и грижи. От тях тя не може да измъкне нито ДОД, нито ДДС или акциз върху домашната ракия. Пустите Андрешковци се изхитриха и започнаха да си правят домашни казани. И колкото и да пищят срещу високите цени на електричеството, отоплението, водата, храната и лекарствата, не желаят да зарадват Симеон Дянков, като предадат богу дух. А какво увеселение и оборот биха настъпили, ако съсловието на пенсионерите се стопи?! Да, ама не! Те хем не мрат, хем дори за органи не стават пустите рогачи!
Ето защо, види се, „Премиерът Слънце” обяви в НС като приоритет за правителството не ескплантацията и трансплантацията на органи, а производството на „човешки резервни части” от стволови клетки. Впоследствие ще се премине и към производството на цели човеци. Човеци, които като Борисов и Дянков ще ни учат да ядем камъни също като Буридановото магаре. И със същия „успех”: тъкмо да се научим, и току вземем, че опънем петалите!
Започнахме със засаждането на картофи, което ни препоръча премиерът като изход от кризата, минахме през превръщането на България в световна хранителна банка и културно-туристически рай и стигнахме до производството на „резервни части за човека”...
Да можеше още сега да започнем производството на мозъци, че да подобрим качеството на политическия и електоралния „матриал”, но нейсе!
След като гилотината у нас не е отсякла нито една политическа глава, може би си заслужаваме гилотината на пенсионната и здравната „реформа”? Ако българите не се засрамят от гърците, арабите, италианците и американците от „Окупирай Уолстрийт”, ако не заменят „оръжието на критиката” с „критиката на оръжието” (разбирай, сопата), Дянковата гилотина ще ги довърши един по един. Изборът е на живот и смърт.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата