Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 47 Справедливост за всички

Справедливост за всички

Е-поща Печат PDF

Не сме от тези, които непрекъснато хленчат за битието на осъдените за различни престъпления. В крайна сметка затворът не е хотел “Хилтън”. Но същевременно не може да не си дадем сметка, че правителството наистина тихомълком се стреми да превърне страната в полицейска държава. И че дори и осъдените имат определени права.
За какво иде реч? Задава се пълно информационно затъмнение за положението в затворите, като оплакванията на лишените от свобода бъдат пресечени чрез дисциплинарни наказания за всяка неудобна за ръководството на затвора молба или жалба.

Това става ясно от проекта за промени в Закона за изпълнение на наказанията, публикуван на страницата на Министерството на правосъдието.
Промените предвиждат затворниците да бъдат наказвани, ако управата сметне, че в техните официални жалби се съдържат “клевети” или “набеждаване” на служители – “по свободна преценка” на ръководителите на затворите. Преди въобще да стане ясно дали оплакванията отговарят на истината, или става въпрос за дежурно пандизчийско хленчене.
До този момент всички разкрития за беззаконията и корупцията в изключително непрозрачната система на затворите са станали след жалби на затворници.
Явно всичко това вече дразни управляващите. И те са решили да превърнат затворите в държава в държавата. Или по точно -в царство на безнаказаността. Дали защото не се канят да ги напълнят и с не дотам криминални “престъпници”?

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата