Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 44 Мафията ни спретна „избори”

Мафията ни спретна „избори”

Е-поща Печат PDF

Че ГЕРБ ни води към хаос и анархия, е ясно още от първите дни на сегашното управление. Но току-що отминалият вот на 23 и 30 октомври стана най-фрапантното доказателство за това. Откакто имам право да гласувам, това наистина бяха най-слабите и най-съмнителни избори. Целият процес бе манипулиран, обременен с инсинуации и противоречащ на Изборния кодекс!

Противозаконно бе отнето правото на граждани да гласуват. Около 468 хиляди българи попаднаха в т. нар. забранителен списък, с което им бе попречено да участват във вота само заради това, че през последните 10 години са живели за известно време в чужбина.

Хора, които са били в чужбина не повече от 3 месеца, също бяха в този списък и не успяха да гласуват. Лишени от право на глас се оказаха и много българи, които изобщо не са напускали страната през последните години.Възпрепяствани да подадат своя глас се оказаха и други стотици хиляди българи, пред които след няколко часа чакане бяха затворени вратите на изборните секции в 21 часа. Само защото органите, определящи как ще протече вотът, не бяха разчели, че времето за гласуване при избори „2 в 1” е два пъти повече.
Или може би точно защото е отчетен този момент, се е пристъпило към провеждането на изборите по този начин. Както твърдят и социолози, управляващата партия бе жизнено заинтересована от ниска избирателна активност. Лишаването обаче от право на глас е грубо потъпкване на конституцията и с него не трябва да се правят компромиси. Защото, в случая, компромисът е равнозначен на толериране.
Така или иначе, следвайки целенасочено ниска избирателна активност, ГЕРБ отбеляза определени успехи. Потвърждение за това са данните за интереса на българите в САЩ към участие в отминалите избори. Разочарованието им от липсата на политически избор и от утежненото гласуване се измерва в числа - подадени са 2 434 заявления, а в Америка живеят над 300 хиляди наши сънародници. Не по-малко показателно е и че общият брой на гласувалите на първия тур на президентския вот нашенци зад граница не надвишава 50 хиляди, при над 1.5 милиона души с български паспорт!
На първия тур на изборите бе прегазена и забраната да се излъчват социлогически данни за резултатите от гласуването преди приключването на изборния ден. Повече от изнервени от удължаването с един час на възможността за гласуване, медиите едва изчакаха да стане 20 часа, за да обявят първите прогнозни резултати. Независимо че поради опашките, които продължаваха да се вият пред някои секции, ЦИК удължи още веднъж гласуването, като някъде бюлетини се пускаха в урните до 22 часа.
Кой ще понесе отговорността за това, че хиляди граждани бяха облъчвани с данни за класирането, докато чакаха да гласуват, така и не е ясно. Или по-точно казано, никой и не повдига въпроса, сякаш изобщо не е имало подобно грубо нарушение на изборния процес. Както се казва, не е луд този, който изяджа зелника...
Въобще законно ли е да се удължава с повече от един час времето за избор? Явно “Да!”, когато има перфектно организиран хаос за милиони!
Пропуските в работата на изборната администрация предизвикаха недоволството не само на граждани, но и на участници в секционните избирателни комисии (СИК). Опашки от гневни чакащи имаше както пред секциите, така и пред общинските избирателни комисии (ОИК), приемащи и обработващи протоколите.
Като христоматиен пример ще остане сагата с ОИК в София, която “успешно” приключи приемането на изборните книжа от СИК-овете почти 72 часа след края на изборния ден. Това естествено, предизвика протестите на подложените на издевателство председатели на 1425-те секционни комисии в столицата.
Никога не е било до третия ден след избори да няма окончателен резултат. Но и това се случи! На 26 октомври ЦИК все още нямаше готовност да обяви официалните резултати от първия тур на изборите за президент, тъй като продължаваше (?!) приемането на протоколи от ОИК в София.

Срокът за обявяване на резултатите, заложен в новия Изборен кодекс, изтече вечерта на предишния ден.
За сравнение, в Тунис, където гласуваха заедно с нас, резултатите от изборите бяха готови вечерта на 25 октомври, а там все още се движат в пустинята с камили. Нашите с коли не могат да съберат протоколите в София 3 дни.
Мъка, мъка...
И всичко това при излезли да гласуват в столицата около 40 процента от имащите право да участват във вота. Ами ако бяха излезли 60 процента? Тогава изборният ден въобще нямаше да приключи. Изобщо изборната администрация не само в София, но и в страната работеше безобразно. Това налага ЦИК, която иначе е с мандат от цели 5 години, да бъде сменена незабавно! Потвърждение на тази необходимост е и че за пръв път, поради усложнените правила и некомпетентност на избирателните комисии, има и най-висок процент на недействителни бюлетини.
Реакцията на целия този небивал изборен хаос съвсем естествено не закъсня. “Атака” поиска ново преброяване на бюлетините от президентския вот в присъствието на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, на граждански организации, на медии, както и на представители на ОССЕ, ПАСЕ и на Венецианската комисия. ДПС предложи да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да проучи незаконните, според движението, действия на МВР по организиране на изборния процес. От СДС настояха решенията на ЦИК да могат да бъдат обжалвани по съдебен ред, а от БСП заявиха, че на места ще искат касиране на вота.
В декларация от името на ПГ на “Коалиция за България” Мая Манолова обяви още, че левицата ще се противопостави на тоталния хаос и резултатите. По думите й “гордостта на ГЕРБ - Изборният кодекс”, е претърпял пълно фиаско. Това е същият „уникален” Изборен кодекс, който Искра Фидосова и компания сътвориха, въпреки че всички твърдяха, че неизменно ще доведе до това, до което се стигна.
От ГЕРБ обаче отговориха, че има плач от страна на БСП и ДПС, защото губят изборите, а твърденията им са несъстоятелни. Проблемите, които са констатирани по организирането на изборите, са от “технически характер” и трябва да бъдат отстранени за втория кръг на изборите, обещаха управляващите.
Независимо от тази безочлива реакция на властимащите обаче гилотината на касацията продължава да виси над двойните избори, проведени на 23 и 30 октомври. Още повече че прецедент с касиране на изборни резултати вече има. Заради изборни нарушения на парламентарния вот през 2009 г. Конституционният съд отмени гласуването в част от избирателните секции в Турция.
Така че сега на ход е опозицията!
Вотът трябва да се проведе наново, а виновните за неговия провал да се накажат според закона! Дори и резултатите да се повторят, фактът, че такъв хаос по време на избори и толкова проблеми никога не е имало, не може просто да бъде заобиколен. Тъй като това всъщност е целенасочено мероприятие на управляващите, които вече не се съобразяват с никого и стават все по-нагли.
Сдобие ли се мафията с държава, така се правят “избори”!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата