Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 43 Поредният министерски кьорфишек

Поредният министерски кьорфишек

Е-поща Печат PDF

Глупостта е заразителна. Кажи речи всеки ден някой от министрите на Б. Б. ще се изцепи с някакво недомислие. Миналата седмица това направи социалният министър Тотю Младенов. На конференция по проблемите на пазара на труда той обяви, че ще предложи работодателите да не могат да освобождават свой служител на основание, че е навършил пенсионна възраст, ако работникът иска да продължи да работи.
Звучи наистина много социално. Всяка допълнителна година означава още 3 процента увлечение на пенсията. А интимната мисъл на министъра е, че така хем разходите на пенсионната система ще намалеят, хем постъпленията в НОИ ще се увеличат.
Само че това няма как да стане. Всички знаем какво ще се случи на практика. При сегашната криза това ще предизвика уволнения вместо запазване на кадри. Всеки чорбаджия ще започне да уволнява хората, достигнали предпенсионна възраст.

Работодателите и сега задържат добрите работници и служители, навършили пенсионна възраст. Но на граждански договор. И хората доволни, защото доходите им като цяло не спадат, и работодателят пести от осигуровки.
Така че по-добре е министрите първо да мислят какво предлагат, вместо да се набутват сами в подобни вълчи капани. А правителството като цяло да помисли откъде да докара инвестиции, а не да хвърля подобни кьорфишеци.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата