Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 43 Както гласувате, така ще живеете

Както гласувате, така ще живеете

Е-поща Печат PDF

Най-редкият човешки жребий е възможността да избираш. Верни обаче на себе си, през последните 22 години ние успяхме да превърнем и тази възможност във фарс. Днес в България на възможността да избираш, се гледа или с погнуса, или с алчност, или с пасивност. Средно положение няма! Доказва го и гласуването на 23 октомври...На конституционното си право да подадат гласа си за някой кандидат главно младите и изучени българи гледат с погнуса. До това състояние ги доведоха всичките безбройни “достижения” на българския изборджийски гений, на които и Бай Ганьо би завидял и би зацъкал с език. Те не липсваха и през оттеклата се изборна кампания.В изборната търговия не бяха подбирани средства.

В навечерието на първия тур програмният директор на “Прозрачност без граници” Катя Христова отбеляза, че в асоциацията имат информация, че действащи кметове насрочват раздаването на дърва и въглища за зимата току преди изборния ден и така влияят на избирателите.

 

Наблюдателите регистрират и нова изборна схема - кандидати вече купуват и дарители, чрез които да изперат парите с неясен произход за финансиране на кампанията им.От Ботевград дойде сигнал, че местна коалиция “набирала” формални дарители на по 1000 лв., срещу което те получавали... по 100 лв. (!) Според асоциацията, която от десет години следи финансирането на кампаниите, практиката не е съвсем нова - и досега са засичани подозрително много 18-годишни да даряват по 1000 лв. в един ден. За първи път обаче получават сигнал, че “услугата” е платена.

“Сериозни опасения от евентуално купуване на гласове и манипулации при преброяването на бюлетините” отбеляза в междинния си доклад и мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В документа са отразени и оплакванията на опозиционни партии, че техни кандидати са били притискани, за да се откажат от участие в местните избори, включително чрез данъчни проверки на фирмите им или на техни близки.
Но въпреки цялата „щедрост” на партии и политици, така и не бе заситена алчността на онези наши сънародници (и не само мургави!), които гледат на всеки избор като на поредната удала им се възможност „да ударят кьоравото”.
Асоциация “Прозрачност без граници” обяви тревожна тенденция - близо една пета от българите биха пуснали бюлетина срещу заплащане. Идват избори, предупредиха от асоциацията само няколко дни преди първия тур, на които граждани не биха се поколебали да продадат гласа си, а кандидати за местната власт са готови да манипулират резултатите и да перат пари за кампанията си.
По думите на Катя Христова, “не се подбират средства” при предлагането на корпоративен вот. На гласоподавателите се дават както пари, така и хранителни стоки, опрощават се заеми, обещават се бъдещи ангажименти. В около 10 на сто от сигналите хората изразяват съмнение, че вотът ще бъде опорочен чрез фалшификация.
Близо 20 на сто от гражданите, обърнали се към асоциацията, са дали информация за купуване на гласове, а около 15 процента са изразили недоволство от избирателните списъци и начина на гласуване на 23 октомври.
Около пет на сто от сигналите се отнасят до липсата на надпис “Купуването и продаването на гласове е престъпление” върху агитационните материали на участниците в изборите. Най-често това нарушение се наблюдава при агитационни материали на ДПС, “Атака”, както и на местни участници във вота.
Или ако трябва да обобщим скъпата изборна картинка - дебнеше се всяка грешна душа, чийто глас се брои за единица на изборите, мозъци се промиваха с коментари, черва се промиваха с бира на корем, шкембета се тъпчеха с кебапчета, вкарваха се в оборот възродителният процес, етническият мир, палестинската кауза, войната в Либия, пенсионната реформа, демографският срив, рецепти за зимнина, нови плетки, рецепти против кокоши трън, Ванга, световният мир, Нострадамус, заекването на император Клавдий и изобщо, всяка една щуротия, за която политиците успяха да се сетят, за да привлекат още повече гласове за изборите.
Ще кажете „Класика, правили са го и преди!”, но каква част от българите успяха въпреки всекидневните несгоди на битието да се извисят над безкрайните караници и взаимни обвинения и да погледнат отговорно на случващото се в татковината ни през четирите предизборни седмици? Опитвайки се да пресметна техния брой си спомням, че социологическите проучвания показаха ясно, че една четвърт от избирателите се притесняват от свободна политическа изява!
Същевременно, и тези избори показаха, че има цяла група наши сънародници, на които изобщо не им пука за ставащото, защото те отдавна са престанали да гласуват. Сигурно има защо, но мафията и олигархията, купувачите и продавачи на гласове много им се радват. Тъй като колкото по-малко гласували, толкова повече техните делавери добиват по-голяма тежест. Политиците също са доволни – процентно твърдите електорати заемат по-голямо място във финалното броене.
Тази пасивност обаче работи не само срещу онези, които я проявяват, но и срещу всички нас. Доказа го, колкото и парадоксално да звучи, и последното преброяване, проведено през месец февруари 2011 г. Според данните от него, населението на Република България е 7 364 750 души, като имащите право на глас са – забележете - 6 933 748. Само че 94.1 процента от населението да имат право на глас е абсолютно невъзможно. Става дума, следователно, за най-нагла измама.
Преди години се обидихме на един колоритен политик, който ни призоваваше от тв-екрана да не го гледаме тъпо. Започвам да си мисля, че или е бил прав в преценката си, или настоящите управляващи, както и подчинените им медии, определено са му повярвали. Държат се с нас като със стадо! Време е да им докажем, че не сме овце и да излезем всички на 30 октомври!
Гласувайте против мафията, против простотията, против некомпетентноста! Гласувайте против ГЕРБ!!! И си спомнете, че само от 1946 до 1985 г. населението на България се увеличи с 50 процента - от 6 млн. на почти 9 млн. А за 22 години - при „страхотната демокрация” - се стопи от 9 млн. на 7 млн. Кога хората са живеели по-добре и са имали по-добри възможности да отглеждат децата си?
Изобщо, толкова ли беше лош социализмът?! И не забравяйте! Позицията „За никой няма да гласувам, всичките са измамници!”, работи и срещу тези, които я застъпват, и срещу всички нас. Ето защо, гласувайте, но с действителна бюлетина - не празна, за да не позволим недействителните гласове да се преразпределят! Може да е и за някой клоун - и такива уви не липсват сред онези, които отиват на втория тур на изборите...  И което е не по-малко важно от казаното - гласуването не е като залагане на конно състезание - “ще гласувам за този, който ще спечели” - т.е., после и ти ще се облажиш от него.
Както гласувате, така ще живеете!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата