Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 32 (2012) “НОВА ЗОРА” ЩЕ ДОНЕСЕ ОТ УКРАЙНА ПРЪСТ ОТ ГРОБА НА КАН КУБРАТ

“НОВА ЗОРА” ЩЕ ДОНЕСЕ ОТ УКРАЙНА ПРЪСТ ОТ ГРОБА НА КАН КУБРАТ

Е-поща Печат PDF

Три урни с пръст от гроба на кан Кубрат ще бъдат пренесени в България това лято. В средата на август група членове и симпатизанти на ПП „Нова Зора” от Плевен, Левски и Стара Загора ще посетят Малое Перешчепино, в Украйна, мястото, където за последно е пребивавал Кубрат, повелителя на Велика България. Поклонението на българската група е по повод 100-годишнината от откриването на последното обиталище на ювиги кана край малкото селце в днешна Полтавска област през 1912 г., и където през 2001 г. бе открит паметник на владетеля. Тук е открито и невероятно ценното съкровище, което включва 800 предмета (в обем 25 кг злато и 50 кг сребро), а находката е истинска игра на случайността - на нея попаднали две пастирчета.

Понастоящем ценната сбирка се съхранява в “Ермитажа”, в Санкт Петербург. Сред предметите са и пръстенът, и личното оръжие на кан Кубрат, изкусно инкрустиран меч, и още много ценни произведения на занаятите от края на 7 век. Преди да заминат за Малое Перешчепино, представители на групата, организирана от Евгения Иванова, председател на общинската организация на ПП “Нова Зора” в Плевен, ще сложат в урна пръст от „Скобелевия парк” в Плевен, за да бъде поставена на паметника на Кубрат като символ на връзката с отвъддунавска България на кан Аспарух. Редакцията на Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край” дори обяви пред читателите си 2012 г. за “Година на българските съкровища по света”. Във всеки брой на вестника, в рамките на тази година, ще бъдат посветени и цели раздели на историческа тема.

Трябва да уточним, че посещението на българската група не е в рамките на официално обявената програма от двете най-големи български организации в Украйна за честване на 100-годишнината от откриването на съкровището - Асоциацията на българите в Украйна и Събора на българите в Украйна, които са предвидили 17, 18 и 19 август за тези чествания. Лидерите на двете сдружения - Антон Кисе и Николай Габер, обявиха намерението си да организират специално честване и да издигнат мемориален комплекс на гроба. Отправена е и молба към президента Р. Плевнелиев да стане патрон на честването, както и към премиера Б. Борисов да оглави инициативния комитет, но засега не бил получен отговор.

След завръщането си на 17 август участниците в поклонението от “Нова Зора” ще донесат в трите града, откъдето са тръгнали – Плевен, Левски и Стара Загора, урни, което ще бъде съпроводено с тържествена церемония и поставяне на паметни плочи за потомците. Военноисторическият музей в Плевен и кметът на град Левски също са дали официално съгласие за участие в церемонията.

Така у нас вече ще има три населени места, където българите ще могат да се поклонят пред делото и паметта на кан Кубрат - в името на България.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар