Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 31 (2012) НА БУЗЛУДЖА “НОВА ЗОРА” ПРЕДЛОЖИ НОВ НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ

НА БУЗЛУДЖА “НОВА ЗОРА” ПРЕДЛОЖИ НОВ НАЦИОНАЛЕН ПРОЕКТ

Е-поща Печат PDF

По установена вече традиция членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора” от София, Плевен, Ямбол, Пловдив, Горна Оряховица, Казанлък, Стара Загора и др. и тази година се поклониха на Бузлуджа. Те участваха в организирания от БСП събор на левицата по случай 121-годишнината от началото на социалистическото движение в България.

Митингът започна с опит на полицията да го провали, като отклони автобусите и автомобилите от Северна България, преминаващи през прохода Шипка, и ги задължи да преминат през Казанлък и чак тогава да се отправят за Бузлуджа. Това наруши сценария на митинга, който започна с известно закъснение, както отбеляза в словото си и председателят на Областния съвет на БСП в Габрово Николай Григоров. Сергей Станишев заяви, че управляващите „по един жалък, нелеп начин се опитаха да попречат на хората от Северна България да стигнат до Бузлуджа.

Но тези, които се опитват да ни пречат, трябва да знаят, че и догодина ще стигнем до върха и никой не може да ни спре. Време е - каза Станишев, - да се даде равносметка и да се иска отговорност от управляващите, защото те излъгаха цяла България... Цялата ни държава е в хаос, само престъпността ни е организирана”. Лидерът на социалистите охарактеризира лицето на ГЕРБ като разбойници облечени във власт. „Имаме срещу себе си арогантна, безхаберна власт. Власт, която ще направи всичко възможно, без да има доверието на българите, пак да ги командва”, каза Станишев. Той бе категоричен, че управляващите ще използват всички ресурси - власт, пари, натиск, страх, лъжи и компромати в предстоящата предизборна кампания и БСП и левицата трябва да имат готовност за това. Според Станишев на хаоса, създаден от ГЕРБ, трябва да се противопостави държава, която да дава сигурност и надежда; държава, която се грижи за гражданите си. Искаме държава, която работи за общия интерес и се грижи за общото благо на българите. Второ, искаме държава, която е демократична и която отстоява правата на хората. Трето, искаме солидарно общество и държава, в която мненията на хората се чуват. Четвърто, искаме държава с активна икономическа политика, която работи за създаване на работни места и поддържа големите инфраструктурни проекти, като АЕЦ „Белене”, но подкрепя и дребния и средния бизнес.

Пето, искаме държава, която е социално ангажирана, която помага на младите хора да намерят добро образование и добра работа, но и която помага на социално слабите. Шесто - искаме държава не на простащината и само на мускулите, а държава, в която мислещите, образованите, духовните хора имат път”. Словото на Сергей Станишев бе прекъсвано многократно с викове “Победа” от повече от 45 хиляди симпатизанти и членове на левицата и на БСП от цяла България.

На митинга говори и Петър Дулев, кмет на община Белене. Той заяви, че строежът на АЕЦ „Белене” трябва да се превърне в национална кауза, и че лозунгът, под който работят социалистите в община Белене, е „Да върнем децата при родителите им, а родителите - по родните им места”.

След него зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, отговарящ за подписката за референдума, обяви най-добре представителите се областни и общински организации на партията. На първо място е Видинска област със 140 % изпълнение на националната задача. Следващите области и общини са Смолян, Перник, Кюстендил и Шумен. По думите му събрани са общо 773 447 подписа. От общинските организации най-добре са се представили Аксаково, Брегово, Хасково, Добрич, Ямбол, Карлово, Пещера, Севлиево и Белене. Най-много подписи са събрани в София, допълни Стоилов - 95 хиляди. Янаки Стоилов благодари също на членовете на инициативния комитет, без които подписката нямаше да бъде факт, но пропусна да зачете приноса на партиите от “Коалиция за България”, нещо, което огорчи мнозина.

Наградата на фондация „Институт Николай Добрев” за млад политик бе присъдена на Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в 41-вото народно събрание. Наградата за публицистика на името Георги Кирков-Майстора бе присъдена Юрий Борисов и на Павел Писарев.

По линия на инициативата „Предай звезда нататък” номинация получи и зам.-председателката на Mладежкото обединение в БСП Вероника Дерибалтова. Инициативата бе учредена миналата година, когато младите социалисти за първи път запалиха червената звезда на дом-паметника на Бузлуджа. Председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обясни, че тази година им е било забранено да запалят звездата и затова през нощта на 27 срещу 28 юли те осветили целия паметник.

На Бузлуджа присъстваха около 700 членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора”, член на “Коалиция за България”. Пред компактна група от тях председателят на пaртията Минчо Минчев заяви по повод празника: „Правителството на ГЕРБ показа, че води страната към катастрофа, че в пълна степен и безотказно прилага геноцидните техники срещу собствения си народ. Че нарушава всички основни права на гражданите, че унижава демократични институции, че ни води към авторитарна диктатура. Позицията на нашата партия е, че повече от всичко е нужно създаване на единен национален фронт на левите и патриотичните сили в страната, за да бъде свалено антинародното правителство на ГЕРБ. Призовававм членовете и симпатизантите на ПП “Нова Зора” да споделят празника на БСП като празник на хората на лявата политическа култура, към която и те самите принадлежат. Ние сме тук не за да чуем похвални думи за това, какво сме свършили като коалиционни партньори на БСП в подписката за референдум за АЕЦ “Белене”, а защото се вслушваме в пулса на историята, в която единението като исторически опит, е фундамент за решаване на сложни исторически задачи. Няма по-важна задача днес пред българската нация от обединеняването на хората на социалната кауза и патриотизма, за да бъде съхранена българската нация и българската държавност... Изграждането на фронт срещу геноцидно-изтребителния модел на новото духовно и икономическо заробване, е наша най-главна цел. Всичко друго е по-маловажно. И нито огорчението, нито обидата, ако някой ги е затаил в сърцето си, трябва да ни отклоняват от пътя на единението. И ние ще го постигнем. Ние сме тук като олицетворение на една надежда, заявка и увереност за нов национален проект, за ново бъдеще.”

Минчо Минчев връчи и членските карти на новоприети членове на ПП “Нова Зора” в организациите в Плевен, Долна Митрополия и общ. Тунджа.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар