Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 31 (2012) ИЗТЪРКАНИЯТ НОМЕР С ЦЕНИТЕ

ИЗТЪРКАНИЯТ НОМЕР С ЦЕНИТЕ

Е-поща Печат PDF

Всички народи познават притчата за бедняка, който отива да се оплаче на попа (ходжата, равина и т.н.) от нетърпимите условия, в които живее - жена, куп деца, тъст, тъща... И божият служител го съветва да вкара в стаичката и козела. На другия ден човечецът отива и реве, че е станало още по-страшно. “Изкарай козела!”, дава отново съвет духовният пастир. На следващия ден беднякът отива и го благославя: “Отче! (ходжа, рави и т.н.), ти настина си мъдрец! Сега се живее по-добре!..”

Защо припомняме тази приказка? Защото с подобна тактика по въпроса с цените се слави и ГЕРБ, естествено, целта е пропагандна. В конкретния случай в ролята на попа се яви земеделският министър Мирослав Найденов. След като в продължение на няколко седмици бе създаден медиен ажиотаж на тема неизбежното поскъпване на хляба, аграрният шеф се яви точно като попа от приказката и обяви, че всичко с реколтата е наред и хлябът няма да поскъпне. И народът щастливо си отдъхна.

Подобни трикове се правят редовно и с цените на тока, водата, парното. “Прогнозират” се нарочно високи цени, а след това държавният регулатор величествено обявява по-ниски. Само че, както казва великият американски президент Абрахам Линкълн, народ се лъже до време...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар