Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 29 (2012) ВИНОВНОТО ПОКОЛЕНИЕ

ВИНОВНОТО ПОКОЛЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

Един въпрос витае в българското обществено пространство вече повече от двайсет години: кой е виновен за неудачите на прословутия наш преход? Всички сме свидетели, че отговорите са различни – в зависимост от политическата принадлежност на запитаните, а обвиненията се сипят ту в посока дясно, ту в ляво.

Открих отговора за себе си: виновно е моето поколение.

Първо: виновно е, че не се роди в демократичните години, а във времето, наречено тоталитарно. Виновно е, че изгради материална база, заради която през деветдесетте години на миналия век се родиха толкова конфликти и се случи т.нар. приватизация. И шепа окумуш българи заслужено, ама съвсем заслужено, забогатяха, а милиони (хак ни е) останахме с пръст в устата. Виновно е, че доживя до пенсии с по трийсет или четирийсет години стаж и сега държавата ни  се чуди откъде да вземе пари за старчоците. Виновно е, че главата му е все още пълна със стихотворения от Ботев, Яворов и Вапцаров, с които мъчат и днешните кандидатстуденти, вместо да си тананика „Бял мерцедес ме преследва...“.

Виновно е, че иска евтини лекарства и по този начин скара Здравното министерство и аптекарите, и е постоянно болно и досажда на докторите и Здравната каса. Пък напоследък някой набор вземе, че опъне краката след часове чакане пред вратата на медицински кабинет, че после отваря работа на комисии и инспекторати уж да разлседват случая. Виновно е, че  го дразнят термини като „лобизъм“, „корупция“, „конфликт на интереси“, „търговия с влияние“, които са особено актуални в родния парламент. Виновно е, че крие нищожните си пенсии под възглавниците или дюшеците и привлича по този начин крадци и бандюги да го нападат посред нощ. Накрая: виновно е, че е все още живо.

Но може би идващата зима ще облекчи държавата ни, защото баснословно високата цена на тока, а оттам и поскъпващите хляб, мляко и тъй наречените продукти от първа необходимост, ще свършат своето и възрастното население ще се пресели в райския демократичен свят, където всичко е без пари. Ако може да се вярва, разбира се, на нашите духовници, които също като адвокати си искат хонорар за „консултациите“.

Въобще моето поколение е хубаво да свикне с чувството си за “трагическа вина“. Това поне го знаем от уроците за „Едип цар“ на Софокъл в средното училище. Щото нашите внуци не бива да се обременяват с подобни ненужни в днешно и бъдеще време знания. Те трябва да знаят преди всичко кой е Силвестър Сталоун да речем, и кой е неговият герой Рамбо, за да могат да напишат на тазгодишните изпити вместо Ран Босилек – Рамбо Силек. И въобще четенето на книги и правилното писане са също вина на поколението ни. Вина са, щом не могат да ти помогнат в решаването на един най-обикновен тест, където с кръгче или хиксче само трябва да налучкаш верния отговор.

Хайде, кажете, не са ли заслужени определенията, които ни дадоха политици от различни правителства през демократичните години: каменни глави, плъхове, изпълзели от дупките си на припек, лош материал, ненаситни старци, отрепки от миналото, виновници, продали България на болшевизма?!

Заслужени са. Даже са твърде меки за вината ни. Но понеже си я признаваме, не може ли да сключим споразумение със Съда на историята? Белким ни опрости някоя годинка присъда. Не вярвам да пише толкова дълго заключенията си по делото ни, както това се прави в българските съдилища. Дано и цената, която трябва да платим, да е все пак поносима, че съвсем ни олекнаха джобовете!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар