Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 28 (2012) ЧЕТИРИ МРАЧНИ СЦЕНАРИЯ НА „МОРГАН СТЕНЛИ”

ЧЕТИРИ МРАЧНИ СЦЕНАРИЯ НА „МОРГАН СТЕНЛИ”

Е-поща Печат PDF

за излизане на Гърция от еврото
и един катастрофален - за България

Анализирайки последствията за гръцката и европейската икономика, както и за страните извън еврозоната, банката „Морган Стенли” прогнозира четири вероятни сценария за това какво ще последва, ако Гърция напусне Еврозоната.

 

“Сценарий №1: ударът върху гръцката икономика е унищожителен. Темповете за развитие на ЕС са ограничени, а за страните извън Еврозоната излизането на Гърция от еврото има съществени отрицателни последствия. Паричният съюз остава незасегнат, но се нуждае от значителна помощ от МВФ, а Европейската централна банка пристъпва към подкрепа и спасяване на някои банки.

Вероятност този сценарий да се случи - 35%.

Сценарий № 2: ударът върху гръцката икономика е унищожителен. Отрицателни последствия за темповете на развитие на ЕС, но започва мощно изместване на проблемите от ядрото към страните извън Еврозоната и особено към най-слабо развитите. Решителни специални мерки за стабилизация на евросистемата, издаване на еврооблигации и вземане на мерки за създаване на единен стопански и банков съюз.

Вероятност да се случи - 40%

Сценарий № 3: заедно, или непосредствено след Гърция, Италия и Испания се отказват от еврото. Вземат се драстични мерки за ограничаване на икономическите загуби в Еврозоната, но се оказват недостатъчни. Спадът в цяла Европа е огромен и повлиява значително върху всички страни. Голямо изоставане в страните от ядрото, които остават привързани към еврото.

Вероятност да се случи - 20%.

Сценарий № 4: голяма страна от ядрото се отказва от еврото, а бедният Юг преминава към собствена валута. Голямо крушение и спад в ЕС, инфлация в ядрото и свръхинфлация в периферията. Значителна опасност от трансформиране на дълговете от евро в национални валути, но това ще доведе до сериозни сътресения в главните страни от ядрото.

Вероятност за тази прогноза - 5 %.”

Сериозни ли са тези прогнози и действително ли е възможно нещата да се развият в такъв трагичен за Европа план?

За да отговорим на този въпрос, следва да отговорим на други два, а именно: от кого се прави прогнозата и кой е заинтересован, или по-точно, кой ще спечели от описваното развитие на нещата. Американската банка „Морган Стенли” е основана през далечната 1935 г. и е известна във финансовия свят с това, че първа в света - през 1964 г., създава компютърен модел за анализ на финансовия пазар и има богат опит в това отношение. Следователно нейният анализ и прогнози могат да се приемат като достатъчно сериозни, въпреки че и тя не можа или по-скоро не поиска да предвиди сегашната финансова криза. Другото, което също е известно, но малко се говори за него, е, че тази банка е близка до американското правителство и Федералния резерв на САЩ (виж книгата на Николай Стариков „Криза. Как се прави”, изд. „Зора”, С.,2010 г. – бел. ред.). И ако приемем за сериозна и следващата прогноза на „Морган Стенли”, че „През следващите месеци американският долар ще продължи да поскъпва поради кризата в Еврозоната. Ръстът на това поскъпване ще бъде 8.2 % - най-силният от 7 години насам”, вече става съвсем ясно кой е заинтересованият и кой е печелившият от развитието на посочените сценарии, и то най-вече на първите два, за които кой знае защо „Морган Стенли” предвижда вероятност около 40 % да се случат.

След като е ясно кой прави прогнозите и кой ще спечели от това, сега е редно и да кажем кой освен Гърция (защото както става ясно от почти всички варианти на прогнозата, „ударът върху гръцката икономика е унищожителен”) ще загуби от всичко това.

Ако трябва да бъдем обективни, ние, в България, вече веднъж загубихме от прогнозите и операциите на банка „Морган Стенли”, когато тя в недалечната 2001 г. изкупи основната част от българския външен дълг по сделката с брейди облигациите на стойност 1.3 млрд. долара. Както е известно, моторът по тази сделка бяха българските юпита, завърнали се от Лондон „по патриотични мотиви” - Красимир Катев и Милен Велчев. Последният веднага беше назначен от Симеон Сакскобургготски за финансов министър. Малко по-късно стана известно и друго,че в „Морган Стенли” работят други двама „патриоти”, много близки до тандема, а именно братът на Милен - Георги Велчев, и жената на Красимир Катев. Цялата сделка донесе 1 млрд. лева загуба за България, а групата „патриоти”, според осведомени източници, най-вероятно си е поделила 300 милиона долара от ретрокомисиони, които са трудни за доказване в съда.

Но това вече е минало, и то  -като че ли - няма много общо със световната криза и мрачните сценарии на банката за Европа и Гърция, тъй като България така или иначе е в криза още от началото на т.нар. преход.

Ние обаче грешно си бяхме въобразили, че по-лошо от това за България не може да стане. Според прогнозите на финансовите специалисти от „Морган Стенли” излиза, че за нас най-лошото предстои.

Ако вникнем по-задълбочено в прогнозите и в четирите мрачни сценария, макар и на пръв поглед различни един от друг, в тях има нещо много общо и очевадно. Какво е то?

Първо: употребяват се нови термини - „страните от ядрото в ЕС” и „страни от периферията”, като за първите явно се има предвид страните от богатия Север на Еврозоната и преди всичко Германия и Франция. За тези страни, към които, както е видно, прогнозите са по-благосклонни, е определена ролята едва ли не на арбитър, който ще налага условията и ще решава съдбата на останалите от бедния Юг, включително и изваждането им от Еврозоната.

В тази връзка никак не е случаен фактът, че тези нови термини не са чужди и все по-често се употребяват от канцлера на Германия госпожа Меркел, която в едно свое откровение по радио „Дойче Веле” ратува за „ядрото на Европа, което да се спои в нов „политически и фискален съюз”, защото не може да чака по-слабите и изоставащи страни в Европа”.

Второ: по най-елементарна логика, от която се водят и нашите безхаберни управляващи, най-потърпевши от кризата би следвало да бъдат „страните от периферията” на Еврозоната, т.е. тези от Южна Европа, и по-малко тези, които са в ЕС, но са извън паричния съюз. Как иначе да си обясним инатливото злорадство на алитерата Борисов и нискокаратния счетоводител Дянков за бедите, които застигнаха Гърция и другите страни от Еврозоната?! Както често става, не са в час и поради горните обстоятелства не могат да разберат, че няма да е така, а по-скоро ще е точно обратното. Това се вижда при внимателния прочит на първите два най-вероятни сценария на „Морган Стенли”, където се говори за „съществени отрицателни последствия от кризата в Гърция за страните извън еврозоната и... изместване на проблемите на страните от Еврозоната към тези извън нея”. Друго не може и да бъде, здравата политическа логика и историческият опит от всички кризи и конфликти досега ясно и недвусмислено са показали, че сметките са плащали и най-страдащи са били най-бедните и икономически слабите страни.

В духа на прогнозите на „Морган Стенли” и намеренията на г-жа Меркел, на която политически коректният Б. Борисов сляпо се подчинява, какъв би могъл да бъде сценарият за България, ако Гърция излезе от Еврозоната, или как ще се „изместят проблемите” и към нас?

Според изчисления на сериозни финансови специалисти една трета от банковия сектор в България е в гръцки ръце. Една трета от общите банкови активи (21 %) според привлечените депозити - 23 % (според активите) се контролират от гръцките банки. Ясно е, че при фалит на тези банки твърденията на управителя на БНБ Иван Искров отпреди две години, че „гръцките банки не са били част от проблема, а винаги са били част от решенето”, днес могат да се приемат като убийствени за българската банкова система.

Пак по твърдения на специалистите, при фалит на гръцките банки големите инвеститори започват да изпитват недоверие и се изтеглят от региона, защото освен всичко отчитат неясната перспектива за влизане на България в Еврозоната.

Излизането на Гърция от Шенген и влизането на България в него, за което управляващите от ГЕРБ драскат със зъби и нокти, означава също, че всички имигрантски потоци за ЕС, включително и тези, които са сега в Гърция, ще се насочат към България с всички произтичащи от това последствия за социално-икономическата и криминогенната обстановка в страната.

Ако към всичко това се прибави и масовото завръщане на българските гурбетчии, които само в Гърция са повече от 150 000 души, става съвсем ясно, че разбитата от ГЕРБ българска икономика при сегашната безработица от близо 14 % не би издържала този удар и ще катастрофира окончателно. За съжаление обаче поради своята недалновидност и некадърност нашите управляващи не могат (а може и да не искат) да проумеят всичко това и обричат страната ни на безкрайна криза, а народа ни на вечна мизерия. И както често става, палачинката може да се обърне само с ръцете на самите ...давещи се. Дано имаме куража да го сторим наистина. Нали и гръцките ни съседи го направиха!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата