Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 27 (2012) ОТ СЕБЕ СИ НЕ СЕ ОТРИЧАЙТЕ

ОТ СЕБЕ СИ НЕ СЕ ОТРИЧАЙТЕ

Е-поща Печат PDF

Така е озаглавена излязлата неотдавна мемоарна книга на Иван Николов Албански, прослужил 40 години в органите на Държавна сигурност, израснал в кариерата от разузнавач до заместник-началник на Първо главно управление на ДС. Критерий за неговото израстване в йерархията е бил единствено неговият труд, резултатите от него и способностите му на разузнавач. Избрано е и сполучливо наименование на книгата – “От себе си не се отричайте” - мнозина от служителите на ДС по различни причини след политическата промяна през 1989 г. се отрекоха от себе си.

Органите на националната сигурност бяха създадени в годините, когато България се изграждаше като млада социалистическа страна. Тя се формира като нова държава, с нови идеи и цели, в резултат на победата на антихитлеристката коалиция над фашизма във Втората световна война и водената от народа години наред борба срещу монархо-фашисткия режим. Новите исторически условия неотменно наложиха формата на изграждане и на управление на младата ни държава. Нейната мисия бе да замени заварения капиталистически обществен строй с нов, по-справедлив. Естествено беше новият политически режим да подмени старите органи – крепители на бившата власт, с нови – верни на своите идейно-политически виждания. Това се извършва при всички революционни промени. Органите на националната сигурност са имунната система на държавата, които опазват и гарантират нейната безопасност и териториална цялост.

Авторите на подобни мемоарни книги в периода непосредствено след политическата промяна през 1989 г. - предимно ръководни кадри на бившата Държавна сигурност, са се ръководили и от конюнктурни съображения. Докато мотивите, подтикнали автора да напише мемоарната книга, са дълбоко осъзнатата необходимост да се каже истината за тези органи, защото положителните резултати от тяхната дейност са много повече, но те съзнателно се укриват от управляващите.

Познавам Иван Николов Албански от съвместната ни работа в VІІ следствен отдел на ДС. Участвали сме в разследвания и оперативни мероприятия по разкриване на престъпления от различен характер. Надявам се, че неговата книга, със споделените спомени, размисли и направените анализи, ще предизвика и вниманието на читателите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар