Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 27 (2012) АНЮ АНГЕЛОВ – БЕТЕР ДЯНКОВ

АНЮ АНГЕЛОВ – БЕТЕР ДЯНКОВ

Е-поща Печат PDF

Всички смятахме, че най- добрият жонгльор с цифри е финансовият министър Дянков. Оказа се обаче, че неговият колега от военното ведомство го бие по всички показатели

За какво иде реч? В общия дух на икономии, и ексгенерал Аню Ангелов обяви, че ще има съкращения и в неговото ведомство. Обаче веднага успокои подчинените си, че всъщност такива няма да има. “Не трябва да говорим за съкращения, затова винаги използвам думата реорганизация”, заяви той. Браво на министъра.

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. въоръжените сили да бъдат намалени със 7000 щатни бройки.

И числеността им да се свие от 44 100 души на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.

Аню Ангелов обаче ще се справи със сигурност. Първо, в МО винаги е имало огромен брой незаети щатни бройки - според неофициални данни около 5 000. Така че част от съкращеинята пак ще се решат с “мъртвите души”. Освен това, според министъра, щели да бъдат съкратени 2400-2700 длъжности, а в същото време ще се създадат 1800 нови. Съкращания ще има в Плевен, Сливен, Шумен, Враца и другаде, а нови места ще бъдат разкрити в Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово. Като се тегли чертата, тази реорганизация май отваря повече масрафи, отколкото икономии.

Освен това намалената численост на въоръжените сили щяла да бъде компенсирана с около 3000 резервисти. От тях 350-400 души ще се намират постояно в запас - на ротационен принцип. За целта МО създава... централно военно окръжие с щат от 640 души.

А реални съкращания министър Ангелов може да направи много лесно - като извади от ведомството си стотиците, ако не и хиляди военни пенсионери, които продължват да работят неизвестно какво на граждански договори. Всичко останало изглежда преливане от пусто в празно.

Междувременно стана известно, че МО закупува от Р Турция осем изстребители “Ф 16”, от тях два – “Спарки”, всичките “втора употреба”, на стойност 486 млн. лева. Втората употреба за по-благозвучно се определя като т. нар. блок 50. Румъния – и тя купува изстребители втора ръка, но от по-ново поколение – блок 52. По този начин офертата на “Грипен” – Швеция, отпада окончателно, въпреки че шведските машини отговарят напълно на изискванията на НАТО и са нови самолети, че ще бъдат изплащани на равни вноски, а пилотите ще бъдат обучавани безплатно в рамките на офертата, че покупката ще е без посредници – тоест ще се намали финансовата тежест на сделката, а пък шведската автомобилна компания “Сааб” предлага и пакет за индустриално сътрудничество в съответствие с българските изисквания – два завода с 2500 работни места, за домакинска техника и прочие. Кой обаче да ти гледа бедни и безработни... Важното е по комшийски да се разберем на кого и с колко ще му изстудят ръчицата...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата