Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 26 (2012) ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТВОРЕНО ПИСМО

Е-поща Печат PDF

Чрез в. “Нова Зора”
До кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова

Уважаема г-ж Фандъкова,

Отмина 24 май – Празника на българската просвета и култура и славянската писменост. Видяхме редица бледи тържества в софийските училища – израз на задълбочаваща се духовна немощ.

Но се обръщам към Вас по друг повод – където и да минете, в центъра на София, или в крайните квартали, се сблъсквате на всяка крачка с надписи на фирми и реклами само на английски език! И обикновеният гражданин се пита с горчивина: “Защо и в столицата на страната ни се срамуват от родния български език и ненавиждат Светите Кирилски букви?!”

Не вярвам, че на Вас, като бивша учителка, това не Ви прави впечатление. По-вероятно е, че виждате този акт на истинско национално предателство, но го премълчавате поради нежелание да бъдат обидени американските господари. Ако сте истинска българка, г-жо Фандъкова, и ако уважавате и гражданите за европейско развитие на България, мисля, че би трябвало да разпоредите имената на фирми и реклами и други публично видими текстове най-напред да бъдат изписвани на български език, и отдолу - и по желание - да се използва надпис на чуждия език.

Оставам с уважение

Проф. д-р Александър АТАНАСОВ,

дмн, гражданин на София

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар