Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 25 (2012) До главния редактор на в. “Нова Зора”

До главния редактор на в. “Нова Зора”

Е-поща Печат PDF

Уважаеми г-н Минчев,

По призива на вашия вестник събирам подписи за референдума за АЕЦ „Белене”. Миналия път пак събирах подписи, организирах група и събрахме 300 подписа! Когато изкарах копие на формуляра, който публикувахте в бр. 21 / 29 май 2012 г., собствениците на ксерокса проявиха интерес и след като им обясних за какво става дума, веднага се подписаха. Когато в квартала събирах подписи, някои, които подкрепят идеята, се отказаха заради ЕГН-то. “Готови сме – казват - да се подпишем, готови сме и адреса си да дадем, но ЕГН-то – не! Страхуваме се да не пострадаме и от властта, и от престъпниците.

Други, които са държавни служители, не се подписаха, защото се страхуваха да не ги уволнят. Няколко души, които участваха в предната подписка, ми казаха пък, че се опасяват и с тази подписка да не стане като с предната – управляващите да я отхвърлят. Дойде ми идея: хората като мен, които са събирачи на подписи, да си пишат името и адреса на гърба на формуляра.

Така по-лесно ще може да се открият агентите на г-жа Цецка Цачева, които умишлено внасят в подписката листове с фалшиви подписи – иначе как да си обясним наличието на фалшиви подписи сред хилядите, събрани честно и демократично?!

Г-н Минчев, аз не съм член на вашата партия, но ако бях по-млад, непременно щях да искам да бъда областен организатор, защото имам и опит, и знания, и защото ПП „Нова Зора”, засега от всички партии, единствена в България има програма, която отговаря на интересите на народа, а не на олигарсите. За съжаление обаче мога да помогна с това, което правя.

В бр. 24 на вестника, дадохте информация, която много ми помогна в личния разговор с хората. В следващия брой отделете място и за това колко струва киловат електричество от различните видове електроцентрали, защото някои казват: „Защо ни е необходима атомна, когато има други алтернативни централи?” Не им се сърдя, хората страдат от незнанието си и от лъжите на телевизии и вестници, които са против България и против Русия. Не им ли дадем кураж, заедно загиваме.

Г-н Минчев, не зная дали съзнавате с тази подписка за „Белене” каква голяма работа се извършва в полза на авторитета на „Нова Зора”, но не само за нея, а и за цяла България. Срещата на вашите представители с хилядите българи, както и правдивото слово на вестника, достигнало до тях, нямат равни на себе си, в полза на голямото дело за България! В личните разговори много от хората, които първоначално отказват, след като им се обясни, веднага се подписват в подкрепа на АЕЦ „Белене”. Вие в “Нова Зора” разкъсвате синята мъгла пред очите на хората и те проглеждат.

Трябва да обърнете внимание на събирачите на подписи в никакъв случай да не пишат имена на хора, които не се подписват лично. При мен имаше следния случай: обадих се на мой приятел, че ще го посетя да се подпише, но се случи, че отидох на другия ден. Той, за да ме зарадва, извади един списък с 8 души, на които беше събрал данните. Отказах да го взема, защото съм убеден, че така не бива и заявих, че ще се срещна лично с всеки от тях. Тези, които ви изпращам – 37 на брой, са истински проверени и достоверни. Надявам се с това писмо да помогна на голямото дело, с което сте се захванали. Нашата мнгострадална майчица България заслужава да се потрудим за нея. Продължавайте и бъдете сигурни, че България ще пребъде. Това казвайте на хората, защото отчаянието им е голямо. Ще пребъде заради такива хора като вашите сърцати съратници в „Нова Зора”.

С уважение,
Марин РОЙДОВ,
гр. Пловдив,
ул. „Тургенев” № 22

 

Бел. ред. В бр. 13 от 3 април т. г на в. “Нова Зора”, публикувахме статията на Горан Готев “Отказът от АЕЦ “Белене” – национално предателство”. В нея бе поместена справка, изготвена от адвокат Милуш Бараков, за цената, по която НЕК закупува тока от АЕЦ “Козлодуй”, тецовете “Марица-изток 2”, “Марица-изток 3”, вецовете, вятърните централи и фотоволтаичните (слънчеви) централи. Общият извод бе, че с такива цени не е възможно да се развива догонваща икономика, нито пък да се поддържа нормален бит на гражданите. Сега цитираме точните разчети, изготвени от чл.-кор. на БАН проф. д-р Димитър Бучков и от проф. д.т.н. Младен Георгиев, за цената, по която НЕК закупува електроенергията, както следва:

- от АЕЦ “Козлодуй” – за 1 мегават/час (1000 киловат/часа) НЕК заплаща 44 лв., или 1 киловат струва 4,4 ст.

- от ТЕЦ (“Марица-изток - 2, - 3”, ТЕЦ “Бобовдол”, ТЕЦ “Варна”) – НЕК заплаща за 1 мегават/час 73 лв.; 1 киловатчас струва 7,3 ст.

- от ВЕЦ – НЕК заплаща за 1 мегават/час 154 лв.; 1 киловатчас струва 15,4 ст.

- от вятърните централи – НЕК заплаща за 1 мегават/час 169 лв.; 1 киловатчас струва 16, 9 ст.

- от фотоволтаичните централи – НЕК заплаща за 1 мегават/час 789 лв., 1 киловатчас струва 78,9 ст.

Ако цената на АЕЦ “Козлодуй” приемем за единица мярка, то цената, по която НЕК купува енергията от ТЕЦ, е 1,7 пъти по-висока; от ВЕЦ – 3,5 пъти по-висока; от вятърните електроцентрали – 3,8 пъти по-висока; от фотоволтаичните централи – 17,9 пъти по-висока.

Ето защо трябва да подкрепим строежа на АЕЦ “Белене”. Ако искаме да имаме икономика, да има народ, да има държава България.

Минчо МИНЧЕВ

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар