Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 24 (2012) ПАМЕТ ЗА БАТУЛИЯ

ПАМЕТ ЗА БАТУЛИЯ

Е-поща Печат PDF

На 10 юни 2012 г., по вече установена през годините традиция, близо 60 членове и симпатизанти на Софийската градска организация (СГО) на ПП „Нова Зора” се поклониха пред Паметника на загиналите антифашисти в битката между Втора софийска народоосвободителна бригада и правителствени армейски и жандармерийски подразделения край с. Батулия през май-юни 1944 г. В словото си доц. Тодор Мишев, председател на СГО, припомни, че монументът е открит през 1973 г. в памет на загиналите партизани, водени от Дичо Петров. Както и че Батулийската битка се е състояла в местността “Марина мъртвина”, на около 2 км от селото. Пътят на партизаните - от граничната застава в Югославия до Батулия, - е описан върху стените в криптата на паметника.

Спирайки се на историческите факти, доц. Мишев заяви, че Батулийската битка е един от примерите на безсмислено изтребление на българи от българи, на каквото никога повече не трябва да ставаме свидетели. В боя много от партизаните (повечето на възраст 19-20 години) са избити, а майор Франк Томпсън, от английската военна мисия в България, който също е в състава на бригадата, е заловен жив и по-късно разстрелян край с. Литаково. Председателят на ПП „Нова Зора” г-н Минчо Минчев се обърна към присъстващите с думите, че днешните българи дължим настоящето си на саможертвата на борци като падналите в сраженията до Батулия. Защото без техния идеализъм България не само нямаше да бъде в сегашните си предели, но под заплаха въобще е поставено съществуването й като държава. Той ясно очерта и разликата в мотивите, които са движели участниците от двете страни в битката. И подчерта, че жертвоготовността на партизаните неизмеримо надхвърля и в исторически, и в морален план ламтежа на войниците да получат 50 хиляди за отрязана партизанска глава. Лидерът на ПП „Нова Зора” съобщи, че ръководството на партията се е договорило със скулптора Александър Хайтов за възстановяване на поругания бюст на майор Томпсън край Батулия. Това ще стане съвместно с ръководството на БСП София-област. За необходимостта от съхраняването на идеалите на участниците в партизанското движение в България (1941-1944) призова, от своя страна, проф. дфн Нако Стефанов, член на редакционния съвет на в. „Нова Зора”, и на Политбюро на Партията на българските комунисти. От името на Областния съвет на БСП думата взе и г-н Александър Манолов, член на ОПК на БСП, който изтъкна, че паметта на падналите в Батулийската битка ни задължава да продължим делото им. Гост на събитието бе и кметът на Реброво и Батулия г-н Петко Николов.

След поднасянето на цветя пред паметника участниците в поклонението се включиха в традиционния местен събор в местността „Ливаге”, край Батулия.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар