Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 24 (2012) СМЪРТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА

СМЪРТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА

Е-поща Печат PDF

Само така може да се окачествят приетите от мнозинството промени в Закона за горите, които позволяват строежа на ски-комплекси на терени от горския фонд, без да се сменя предназначението им. Така застроените територии пак ще се водят гора, но само по документи.

Депутатите от ГЕРБ се погрижиха за всички екстри на бизнеса. Терените ще се предоставят след търг, а инвеститорът ще се освобождава от таксата за смяна на предназначението на земята. Инвеститорът ще плаща само за отстъпено право на строеж за определен срок, не по-дълъг от 30 години. Така на практика пада мораториумът върху разпоредителни сделки с терени от горския фонд.

Сега след една заявка за интерес и набързо организиран конкурс “Витоша ски” може да разшири и удължи ски-пистите над София, да изгради не само нови лифтове и лифт станции, но и всякакви постройки, които ще се водят част от спортен комплекс. Това, разбира се, важи и за всички планински курорти.

Но защо споменавеме изрично “Витоша ски”? Защото управляващите дори не се притесниха по време на дебатите да заявят нагло, че текстовете са именно заради Витоша. И тъкмо заради София, която щяла да просперира от ски-комплекса в близост.

Дали ще просперира София, не е ясно. Но ясно е, че накои фирми определено ще просперират. Да не говорим за далаверите, които пак ще се развихрят благодарение на една друга поправка - тази за крайречните гори, които сега може да се секат наред.

Гузен негонен бяга, казва ал народът. Сигурно затова и властта реагира толкова нервно на шепата младежи-еколози, блокирали Орлов мост в знак на протест против закона. Толкова арестувани няма дори по време и на най-кървавите сблъсъци между левскари и цесекари...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар