Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 24 (2012) “СИРИЗА” ОБРЪЩА ИСТОРИЯТА

“СИРИЗА” ОБРЪЩА ИСТОРИЯТА

Е-поща Печат PDF

Гърция е на път да открие нова страница в своята история. Но не като капитулира пред натиска на „кредиторите” си, а напротив – като даде шанс на лявата коалиция “Сириза” да спаси страната от крах и загуба на суверенитет!

Че оглавяваната от младия и харизматичен лидер Алексис Ципрас коалиция е на крачка от победата на предсрочните избори в южната ни съседка (на 17 юни), стана ясно и на последния й митинг на площад “Омония”, в центъра на Атина. Медиите в Гърция изчислиха броя на симпатизантите на “Сириза” на стотици хиляди, а някои  дори информираха за 1,5 милиона души, което по местните критерии предвещава почти сигурна победа на поредния вот в неделя. Обаче повечето от чуждестранните медии, в това число и нашите, „съобщиха” само за „няколко хиляди”.

Това, разбира се, е малка проява на страха, който тресе онези кръгове в Европа, които наложиха на Гърция в началото на дълговата криза строги мерки за икономии в замяна на отпускането на нови заеми.

Ципрас очерта близката си политика пред поддръжниците си в центъра на столицата така: “В неделя печелим изборите, а във вторник отхвърляме меморандума за банкрута”. Спасяваме народа си от предателството на “Нова демокрация”, ПАСОК и Ангела Меркел, обясни кандидатът на “Сириза” за премиер на Гърция.

Лидерът на гръцката левица обеща още, че в понеделник (18 юни) ще има “правителство на всички гърци”, което да гарантира оставането на страната в Европа и еврозоната. Няма да предадем гръцкия народ, той ще пребъде, закле се Ципрас, и поясни – “Не ни е страх. Да се страхуват онези, които ни плашат, че могат да ни извадят от ЕС! Ние сме били и ще бъдем в Европа, припомни той и видимо визирайки ЕС, отправи още едно послание: „Да му мислят тези, които не знаят дали ще ги има в бъдеще!”

Левоцентристкият лидер се обърна към своите последователи и с друго много важно послание, което ни бе ни спестено от родните „медии”: „Вижте как победи Испания – без меморандум! Защо ние да нямаме това право, а да ни потапят в бедност и нищета”, запита разгневен своите последователи Ципрас. И аргументира позицията си – „Искаме да сме с другите европейски народи, но не роби, а равни, свободни и независими!” Затова, обяви той, “Да на еврото, не на предателството на олигархията!” И за да бъде правилно разбран, обясни, че “Сириза” е против меморандума, “защото въвеждането му връща драхмата”.

Ципрас обясни на привържениците си и откъде идват „евростраховете” от неговата партия. „Променя се Гърция, променя се Европа, от това справедливо се страхува Ангела Меркел, защото ще кажем това, което мисли народът, не само „да”, „да”, „да” на всичко!” И отиде още по-нататък в посланията си: „Ще дадем пример на нова Европа, която идва, а не на тази, която си отива!” Е, как да публикуват подобно послание “правилните” български медии, нали утре ще изхвърчат не само главните им редактори...

Ще защитим народа си пред цяла Европа и пред света”, безапелационен бе в позицията си водачът на “Сириза”. “Ще разобличим пред всички нашите и чужди олигарси, които ни заробиха с милиардите заеми”, обеща Ципрас. И постави пръст в раната, обяснявайки къде са отишли по-голямата част от заемите: „Сименс” да си взема немските подводници, не им ги искаме! Не ни е страх от техните заплахи”, показа политическа смелост Алексис Ципрас и обеща, че от понеделник ще управлява народа, ако, разбира се, той не се огъне!

Можем да спечелим, ако гласувате за “Сириза”, призова съмишлениците си Ципрас и заяви, че тя ще спаси не само своя народ, но и други народи, които могат да бъдат заробени като гръцкия. И като доказателство, че “Сириза” е готова да изпълни тази своя мисия в заключение риторично попита: „Не знае ли светът, че Микис Теодоракис, Манолис Глезос и другите борци никога няма да се уплашат и огънат?!”

Проблемът обаче не е до „незнанието”, той е точно в знанието. Защото именно Гърция вече веднъж подпали през Възраждането борбата за свобода на балканските народи, а историята има лошия навик да се повтаря, но не като фарс!

Заради несъгласието на обединената гръцка левица да бъдат продължени наложените през 2010 г. от „кредиторите” мерки, “Сириза” е обявена за „радикална лява коалиция”, а на лидера й Ципрас са вменявани какви ли не грехове. В Гърция наистина съществува радикална левица, но нейни представители са двете гръцки комунистически партии – ККЕ (вътрешна) и ККЕ (външна). Последната е създадена от гръцки емигранти след Втората световна война, но запази съществуването си и след падането на военната хунта и завръщането им в родината.

Но подмяната на „радикалността” с пришиването й на “Сириза” определено обслужва не само гръцките „кредитори”, а и други влиятелни сили като американците. Алексис Ципрас направо изправи косите на Пентагона с неотдавнашното си изявление, че ще закрие американската военноморска база в Суда, Крит. А тя е единствена по рода си дълбоководна база, в която американските подводници влизат директно под вода, могат да бъдат изваждани директно на докове, да ги ремонтират и след това да напуснат отново под вода. Нещо повече, Алексис Ципрас има куража да заплаши, че щял да предостави тази база на... руснаците! Впрочем заиграването му с Москва съвсем не свършва дотук. Той остро критикува Папандреу, че е отхвърлил предложениетго на Путин Русия да изплати дълга на Гърция срещу предоставяне на два гръцки острова за руски военноморски бази. Е, как да не обявиш такъв политик за радикалист?!..

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар