Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АМИ В СИРИЯ?

Е-поща Печат PDF

Какво става в Сирия?!

Отговорът е някъде там..., ако чакаме на новинарските емисии на официалните медии. Нито дума (освен откровенията на г-н Плевнелиев) за срещата на НАТО в Чикаго, нито дума за ситуацията в най-близките ни балкански съседи, нито дума за важните неща. Републиканецът и бивш кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн дава интервю за френския „Фигаро” (в навечерието на първата визита на Франсоа Оланд във Вашингтон за срещата на Г-8 в Кемп Дейвид и на лидерите на НАТО в Чикаго). Питат го дали е изненадан, че Сирия не е част от дневния ред на срещата на върха в Чикаго, и какво отговаря Маккейн? „Около 10 хиляди мирни жители бяха убити от режима на Башар Асад... А САЩ отказват да помогнат! Някои страни от Персийския залив, начело със Саудитска Арабия планират да снабдят с оръжие въстаниците. Но ние можем да създадем зона за сигурност в името на съпротивата и да я снабдяваме с оръжие, обаче Америка не го иска. Това е позорен епизод от нашата история...” Някога снабдявахте с оръжие афганците, и се появиха талибаните. Няма ли опасност за дестабилизация на Сирия?”, продължава журналистката от „Фигаро”, и ето какво отговаря Маккейн „Снабдяването с оръжие на съпротивата в борбата срещу Съветите в Афганистан не беше грешка. Грешка беше решението да се предостави на афганците да решават собствената си съдба след напускането на руснаците...” Съвсем в каноните на „новия световен ред”. Днес обаче Русия подозира Косово, че има намерение да предостави територията си за подготовка на въоръжената сирийска опозиция. Съществуват информации в медиите, че представители на сирийската опозиция са в контакт с т. нар. Република Косово и то не само за „обмяна на опит” в организирането на сепаратистки движения, целящи да свалят действащи режими, а и за подготовка на сирийски бунтовници на територията на Косово.

Значи е възможно Косово да се превърне в международен полигон за подготовка на „бойци” от различни формирования и сериозно да дестабилизира и Балканския регион, опасява се представителят на Руската федерация в Съвета за сигурност при ООН Виталий Чуркин. На 14 май външният министър на Косово Енвер ходжа отхвърли пред журналисти всякакви обвинения за подготовка на бунтовници (наричат ги миловидно „бойци”), но потвърждава наличие на „дипломатически контакти” между неговото правителство и сирийската опозиция... „Ние решително ги подкрепяме”, енергично заявил Енвер ходжа.

От трета страна, държавите от Персийския залив остават недоверчиви към успеха на мирния план за нормализиране на ситуацията в Сирия, а и религиозните сблъсъци между враждебните към режима на Башар Асад сунити и поддръжниците му алафити „прескочиха” и в съседен Ливан. Екстремистката групировка „Фронт ан-Нусра” наример е позната отпреди „арабската пролет” в Сирия и въпреки че отрича приписваните й взривове в Дамаск (от 13 май т.г.), преди време охотно пое вината за терористични актове с десетки жертви, извършени предимно в района на Дамаск и Алепо.

И така, какво се случва „откъм страната” на държавите от персийския пръстен и откъм самата ни близка съседка Република Турция?

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата