Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 22 (2012) БИТКА ЗА СЪРЦЕТО НА РОДОПА

БИТКА ЗА СЪРЦЕТО НА РОДОПА

Е-поща Печат PDF

В историята на съсипването на българщината в Родопите тези дни бе записана още една срамна страница. На 5 май 2012 г. в Смолян бе проведена научна конференция на тема: „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Основен доклад на форума на тема “Идентичност и идентичности на помаците в България” изнесе Евгения Иванова от Нов български университет. Учената предизвика шумен скандал с твърдението си, че имало „все по-отчетлив процес за обособяване на отделен етнос, обхванал не само елитите, но все по-големи масиви от хора“... С изявлението си, че помаците са турци, скандал предизвика и турският учен проф. д-р Ахмед Гюншен. На високия сбор в Смолян се чуха дълбоки прозрения, че целите на възродителния процес се покривали с идеите на Дружба „Родина“, нещо, което скандализира присъстващите, сред тях бе и народният представител от ДПС от родопския град Ариф Агуш.

Именно неговото интервю “Няма място за неглижиране по произход в една европейска страна”, което бе публикувано в смолянския вестник “Отзвук” (2-3 април 2012 г.), предизвика месец преди „конференцията” гореща дискусия в местните медии. В него Ариф Агуш свързва “националното осъзнаване на потомците на насилствено помохамеданчените (ислямизираните) българи” с т. нар. възродителен процес, т.е. смяната на имената на турците в България. Тези две мероприятия се развиват във времето с 15-годишна разлика. Разбира се, всичко това е тенденциозно направено по указания на турското военно разузнаване (МИТ). Целта е всички мюсюлмани да попаднат в “общия кюп”, за да бъде възприемана по-лесно неоосманистката политика на Р Турция.

Спирайки се на събитията в с. Барутин, в интервюто си г-н Агуш упреква силите на реда, че са убили две жени, което не е вярно (вярно е, че има ранени, разселвани, съдени), но никъде не споменава, че има четирима ранени от органите на МВР, като двамата - с опасност за живота. Тези ранявания стават четири дни, преди да се вземе решение за влизане в селото, което е барикадирано. В друго интервю във в. “Родопи вест” г-н Агуш обвинява органите на МВР, че са заливали българомохамеданите от Барутин с вряла вода, изстрелвана от пожарните коли, че са изнасилвали и т.н.

Достоен отговор на всички тези обвинения дава със статията си „По делата им ще ги познаете” един от участниците във възродителния процес в Родопа планина Никола Простов. Веднага след като бе публикувана неговата статия, главният редактор на смолянския вестник Зарко Маринов, публикува своя статия - “Щом си Хасан-не си българин” и с подзаглавие “Възродителният процес като политика на обезбългаряване” (бр. 51, 4-6 май). След това в бр. 54, от 11-13 май, е публикувана и статията на Ариф Агуш “Новата политика изисква да съборим барикадите”.

В разгорещения дебат се включва и Ефрем Моллов, българомохамеданин, който счита, че 5 май 2012 г. е повратна точка по т.нар. помашки въпрос, защото в този ден е била представена негова книга в присъствието на повече от 400 души, както сам той съобщава.

Верен на своята над 20-годишна мисия да бие камбаната винаги, когато нечисти ръце посягат към бащиното ни огнище, в. „Нова Зора” продължава темата, свързана с възродителния процес от предишните ни три броя, със статията “По делата им ще ги познаете” на Никола Простов.

За нас е ясно, че протича битка за сърцето на Родопа и вълненията в Смолян и Смолянско не могат да ни оставят равнодушни.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата