Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕЗАБРАВИМО

Е-поща Печат PDF

В град Плевен “Нова Зора” отдавна има сипматизанти. Но организацията в града и областта е на по-малко от две години. Истински ръст тя получи с избирането на Евгения Иванова за общински председател и областен координатор на партията. През 2011 г. по идея на Евгения Иванова, и със средства на родолюбиви граждани, членове и симпатизанти на “Нова Зора”, за ужас и тревога на дирижираната русофобия, бе изтръгнат от бурените на забравата вечният дом на четиримата червеноармейци, летците Ковальов, Крилко, Конков и разузнавачът Попов. Тази година бе възстановен паметникът на академик Н. И. Пирогов, знаменитият хирург, организатор на военномедицинските и санитарни части към императорската армия на театъра на бойните действия в България през Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. За делото на Н. И. Пирогов винаги може да се говори, но е достатъчен и фактът, че само на територията на Плевенска област в негова чест са издигнати 26 паметни знака, три ротонди и паметник в Скобелевия парк в Плевен.
През 1977 г., по случай 100-годишнината от Освободителната война, в с. Ясен, БЧК издига паметник в чест на Н. И. Пирогов, който посетил на 23 декември 1877 г. дивизионния лазарет, разположен в селото. Превратностите на времето обаче застигат и него. През годините, когато дори Панорамата за освобождението на Плевен и експозицията в нея са затворени поради “липса на пари” – като форма на все още срамежлива русофобия, паметникът в с. Ясен е забравен и напълно занемарен. Местните жители разказват, че в малкия триъгълник на стотина метра от площада са били натрупани няколко камиона с клони, дърва и различни предмети...
И така чак до 5 май тази година, когато по инициатива на общинската организация на ПП “Нова Зора” и лично на Евгения Иванова бе изцяло почистен, подновен и реставриран паметникът на Николай Иванович Пирогов.
На церемонията по откриването на възстановения паметник бяха поканени и много гости, сред които Минчо Минчев, главен редактор на в. “Нова Зора” и председател на ПП “Нова Зора”, Ива Вацева, член на ИБ на ПП “Нова Зора”, журналистката Мила Манова, Милко Аспарухов, директор на Военноисторическия музей в гр. Плевен, Андрей Малакевич, аташе при Генералното консулство на Руската федерация в гр. Русе, проф. Димитър Стойков, кмет на Плевен, представители на обществени организации и множество граждани и жители на с. Ясен и други населени места от областта.  Все хора, които са свързани от вярата в незабравата на големите дела и личности от близката и по-далечната българска история и славянското общежитие.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар