Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 19 (2012) КОН ЗА... КОКОШКА И БЕЗ “УСМИВКА”

КОН ЗА... КОКОШКА И БЕЗ “УСМИВКА”

Е-поща Печат PDF

Вече почти две петилетки, откакто Стефан Софиянски не е кмет на София. Лошото е, че и сегашните “бащи на града” не са по стока от него. За това свидетелства  сделката между печално известната фирма “Ащром” и Столична община. Последната се отказа от 25-процентния си дял в “Централни хали”, плюс 450 хил. лв. доплащане, срещу градинката до Руската църква, собственост на израелската компания. Финализирането на споразумението ще бъде взето на общото събрание на акционерното дружество “Централни хали” на 17 май. Но нямаме никакво съмнение, че ще се състои. Въпреки че това не е сделка, а направо подарък за “Ащром”.
Вярно е, че актуализираната оценка на терена до Руската черква се покачва. Днес цената на парцела от 1300 кв. м до Руската черква е 5, 592 млн. лв., докато година по-рано цената му е била 1, 96 млн. лв. В същото време цената на 25 % дял на общината в “Централни хали” за година е намаляла от 4,489 млн. лв. на 4,047 млн. лв., според оценителя “Кей Пи Ем Джи”. Колко е реално това, е друг въпрос. Според брокери, за такава сграда с историческа стойност и 8000 кв. м търговска площ в самото сърце на София тя не е реална. Само в реконструкцията на халите “Ащром” вложи близо 8 млн. долара през 2000 г., или 12 млн лева по днешния курс. А според оценката на “Кей Пи Ем Джи” цялата сграда струва смешните 16 млн. лв. Отделно, освен апорта на терена при учредяването на смесеното дружество, Столична община е дала още 1, 751 млн. лева.
И най-важното е, че в градинката до Руската църква, благодарение на бурните протести на еколози и на възмутени граждани, не може да се строи. Разбира се, столичните общинари може да прегласуват това решение. Но при сегашната криза (!!!) едва ли ще се намерят мераклии, които да затворят пари в поредния бизнес център, чиито офиси ще останат празни. С една дума, пълна минавка.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата