Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 19 (2012) РУМЪНЦИТE ПАК НИ ИЗПРЕВАРИХА

РУМЪНЦИТE ПАК НИ ИЗПРЕВАРИХА

Е-поща Печат PDF

Откакто и на Балканите победи демокрацията, София и Букурещ се намират в ситуация на формално сътрудничество и фактическо съперничество. Така беше и за НАТО, така беше и за членството ни в ЕС, така е сега и за Шенген. Дали изобщо трябваше да ручаме жабето, сме го коментирали нееднократно, затова днес ще си го спестим. Но че северните ни съседи са имали винаги по-добра дипломация, е исторически факт - достатъчно е да се погледне картата на “Велика Румъния” след Първата световна война. При положение, че същата бе сключила сепаративен мир с Централните сили през май 1918 г., и би следвало да бъде наказана за това от Антантата... Както и да е - миналото си е минало, и времето няма обратен ход.
Днес иде реч за друго. Румънският президент Траян Бъсеску цели осем години прокарва външна политика, подобна на нашата. Т.е., следва указанията на Белия дом и Държавния департамент. Днес обаче той има проблем. Новият румънски външен министър Андрей Мрага се обяви недвусмислено за промяна на вектора във външната политика на страната, а именно Букурещ – Москва - Пекин. Марга посочи Владимир Путин за модел на румънските и европейските политици.
И всичко това става в страна, където не просто липсва русофилска традиция, но съществува и определена русофобия - от Антонеску до Чаушеску. Явно обаче в Букурещ управляват прагматици. И те реагират мълниеносно на това откъде духа вятърът, и бързат да опънат платната на държавния си кораб с инвестиции и проекти от Изток.
А ние ще продължаваме да си говорим и да не правим нищо по въпроса. Щото правителството трепери да не сгази лука пред генерал-губернатора Уорлик или поредния брюкселски комисар...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата