Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 18 (2012) ПАК ЛЕВСКИ СКОК НА ЦЕНАТА НА ТОКА

ПАК ЛЕВСКИ СКОК НА ЦЕНАТА НА ТОКА

Е-поща Печат PDF

• Обяснението разсмива, но повишението разплаква

Бележитият сръбски писател Влада Булатович-Виб е автор на следния афоризъм за хроничното поскъпване на живота: “Колкото ме разплаква повишението, толкова ме разсмива обяснението”.
Точно така става и у нас.
Целокупното гражданство отдавна знае: мерне ли се на телевизионния екран шефът на ДКЕВР, чака ни нов левски скок на тока! Не се ли мерне – пак скок на тока! Ето защо г-н Ангел Семерджиев и напоследък не ни изненада никак: цъфна на малкия екран и еленергията пак се насочи нагоре, към увеличение с 10 процента от 1 юли.
Повишението наистина действа сълзотворно, а обяснението му - смехотворно. Поскъпването, обясни г-н Семерджиев, се налагало поради включването на нови мощности на възобновяеми източници, които щели да произвеждат по-скъп ток.
Е, да, де, ама сметката нещо не излиза. И по-скоро замирисва на опашата лъжа. Въпросните източници не правят и 1 процент от онова, което потребява целокупна България. Как тогава цената на тока ще се увеличи с цели 10 %?
Ами ей така, ще кажем, понеже така й изнася на енергийната мафия.
Тънък нюанс е също така, че председателят на ДКЕВР този път се опита да поднесе на народа поредния горчив хап в бонбонена обвивка. Вярно, че токът поскъпва, рече председателят на ДКЕВР, затова пък парното щяло да поевтинее с 5 до 7 на сто - наесен. Верваме, верваме, как да не верваме!. Само едно не верваме – че прокуратурата най-накрая ще се заеме с енергийната мафия, която продължава да тероризира и краде цялата нация, както турчин не беше я крал. Ала в случая има още нещо. При толкова левски скокове на цените, не му ли дойде най-после времето и левът балкански да се поразмърда!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата