Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 13 (2012) НИЕ НЕ СМЕ ВЪЗХИТЕНИ, Г-Н БОРИСОВ

НИЕ НЕ СМЕ ВЪЗХИТЕНИ, Г-Н БОРИСОВ

Е-поща Печат PDF

И сбъдна се пророчеството наше. И стана ясно, че съвсем не беше черен пиар предупреждението ни от 2009 г. Сега и глухият би трябвало да чуе, и слепецът да види, че ако подкрепяш Бойко, получаваш Костов; че ако те спечелят, България губи! А губи, защото победи не линията на промяна, морал и възмездие, както обещаваше ГЕРБ, а линията на разбойника Гаргамел, на Княза на тъмнината, на погромителя на българската индустрия и производство, здравеопазване и армия, на предводителя на ордите от новите, от сините кърджалийски времена, които харизваха авиокомпании на цената на един апартамент, металургични комбинати за 1 долар, външнотърговски банки, ведно с активите, провизиите и печалбата; които хвърлиха в месомелачката на своята т. нар. реформа отрудените граждани на България; които съсипваха работни места, които оставяха хората без хляб и вършеха всичко това без жал и без съвест. Без всякакъв морал те лъжеха народа, че може да се живее и без производство, че само с финансови трикове, подскачане по площадите и по-малко държава може да се поддържа просперитет, жизнен стандарт и институции... И в опустошена България ножът оря на кокал. Проплака народът и бог извърна очи от тях. Разпръсна ги като пилци, като осланени листа. Отвя ги, вледени ги и ги затрупа виелицата на нови ветрове, студове и нови надежди.

Мълчаха, ненавиждани и прокълнати като мумии в гробницата на времето. Но във всеки порив на дирижираната русофобия оживяваха единствено за да станат необходимите теоретици на злото, наемните сапьори за новите минни полета, препречващи българския път към проверените от историята наши съюзи и братства. Слуги на чужди интереси, те имаха една задача и една фобия – срещу АЕЦ „Белене” и срещу Русия. И успяха да заразят с този вирус на омразата безкормилния кораб на ГЕРБ. И се добраха до успеха сега за него да няма вече друго пристанище освен русофобския кей. Привързан с корабните въжета на чужди поръчки и воли, Бойко Борисов довърши пъкленото дело на Гаргамел за деиндустриализация на България. Той се венча за греха да пререже вените на най-високо технологичното направление в българската промишленост – атомната енергетика; да дръпне шалтера на АЕЦ “Белене” и да стане новото лице на разрухата, на грешния азимут в лоцията на българския път в морето от изпитания. Н. Пр. посланикът на една велика страна може да бъде горд с крайния резултат на своята борба, която уви потвърди нашето пророчество, че ако те спечелят, България губи! Ние обаче ще продължим: винаги когато посланик Уорлик печели, губи българският народ. Умира историята ни, а духът на предците ни стене и замерва сърцата ни със светкавиците на своя гняв. И цялата българска вселена се преобръща под фанфарите и фойерверките на тържествената заря на Бала на сатаната.
„Централата в Белене е най-ефективният проект в ЕС и в света... Изненада ме не казаното за АЕЦ „Белене”, а начинът, по който беше казано. Останах силно смутен от изключително безотговорното и некомпетентно отношение на министър-председателя Бойко Борисов. При неговото говорене не се излагат аргументи, той преразказва разговорите си... Не изчакахме дори доклада на консултанта по проекта. Делян Добрев се опитва да заблуждава българската общественост”, заяви Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетика. И още, че „докладът на консултанта по „Белене” (банка HSBC) е готов от миналата година и този доклад доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна. За съжаление, България се превърна в страна, която не разсъждава на тема собствените си икономически интереси, а само изпълнява”.
„Ще си изядем боя, солта, и ще си платим накрая за АЕЦ „Белене”... Унищожаваме проект, който икономически не може да бъде оборен. Проектът „Белене” е договорен – 2 хил. мегавата за 4 млрд. евро; проектът, който ще се изгражда в САЩ – 2 хил. мегавата за 15 млрд.долара; проектът, който ще се изгражда в Турция, 4 хил. мегавата за 20 млрд.евро. Направете си изводите - кой е ефективният проект и на кого беше необходимо той да бъде унищожен по такъв варварски начин. Аритметиката не е много сложна наука” – заключи в парламента Румен Овчаров.
След Румен Овчаров неочаквана за нас позиция в дебатите в Народното събрание изрази и парламентарната група на партия „Атака”.
„Винаги сме били за рестартирането на 4-ите затворени реактора на АЕЦ „Козлодуй” и считаме, че решението на правителството е поредното голямо предателство спрямо българския национален интерес. Решението е взето под външен натиск и обслужва чужди интереси. Вижте интересите на държавата Турция, която работи по 4 ядрени централи, държавата Румъния, която явно ще продължи да развива своята ядрена енергетика. Целта е след спирането на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, което е предвидимо, дори и да бъде удължен срокът им на работа, България да ликвидира на практика своята последна висока технология. Това е сред най-големите грешки, която е правена в последните 20 години от началото на демокрацията”, заяви народният представител от ПГ на партия „Атака” Павел Шопов.
Прави са турците да казват: да му имам на българина акъла, дето му идва отподире. Та до вчера „Атака” бе патерица на ГЕРБ. Още в началото на мандата на правителството на ГЕРБ Сидеров обяви, че плътно подкрепя Бойко Борисов. Боже, боже!
Междувременно в „атомния дебат” по повод „Белене” се включи и чуждестранната преса – с анализи, интервюта, оценки.
Мнозина експерти обясняват излизането на България от руските проекти с идването на власт през 2009 г. на „прозападното правителство” на Бойко Борисов, който веднага обяви намерението си да преразгледа (независимо, нали!) всички договори с Москва, сключени от неговите предшественици. Това бе припомнено от “Итар-ТАСС”, “Ройтерс”, АФП, “Вашингтон пост”.
Брюксел и Вашингтон отдавна изразяваха опасения, че новата руска атомна електроцентрала ще увеличи зависимостта на България от Русия, която може да използва силата си в енергетиката, за да увеличи политическото си влияние – това заключение на “Ройтерс” сякаш повдига лекичко плътната завеса около политическия магнитуд на „десноцентристкото” правителство днес в България. Каквото и да се говори, достатъчно ясно излиза на преден план желанието на евроатлантическото лоби да дръпне до скъсване славянска България извън влиянието и „версификацията” на славянска Русия. Това, разбира се, също е сложен и многопластов въпрос, но като че ли лежи в основата на много от най-дълбоките проблеми на съвременна „демократична” България.
74 % от населението на България подкрепя строежа на АЕЦ „Белене”, това показа гласуването в предаването на БНТ „Референдум”. Подобни са данните на проучване на общественото мнение на “Галъп интернешънъл” от януари-февруари 2012 г. (Впрочем дори Бойко Борисов в началото на „атомния проблем” обеща решението да се вземе след допитване до народа, но това беше... отдавна.) Социологът Кольо Колев от „Медиана” също заяви, че по въпроса за АЕЦ „Белене” мнението на обществеността и на властта съществено се разминават. Основните противници на проекта са в десния политически спектър и се аргументират с „имперските интереси” на Русия и зависимостта на България от Русия, че е по-добре да се работи с „Уестингхаус”, но не и с Русия. Мнозина българи осъзнават, че икономиката трябва да е водеща, а не политическата „коректност”, и смятат, че заради американските геостратегически интереси България може да пропусне много добри икономически възможности, пише в сайта на upmonitor.ru.
Решението за изграждане на АЕЦ „Белене” с мощност повече от 4 000 мегавата, по съветски проект, е взето още през 1981 г. Проектът е замразен през 1990 г., през 1991 г. правителството на Димитър Попов се отказва от него, а през 2002 г. е решено да се възобнови. През 2008 г. “Атомстройэкспорт” (АСЭ, структура на “Росатом”, строяща атомни централи в чужбина) и Националната електрическа компания (НЕК) на България, подписват договор за изграждане на АЕЦ „Белене” с два реактора по 1000 мегавата на стойност 4 млрд. долара, но след идването на дясната партия ГЕРБ на власт проектът започва да буксува. Започват спорове. Днес минималната цена, предложена от “Росатом” е 6,3 млрд. долара, но и тази сума е определена като неприемлива от София.
През 2011 г. България се отказа и от един друг голям проект с Русия – нефтопровода „Бургас-Александруполис”.
„Росатом” разглежда вероятността да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене”, и ако си поиска по съдебен път неустойките за 200 млн. евро, ще получи повече отколкото е печалбата, заложена в проекта за изграждане. Към момента „Белене” е единствената нова АЕЦ, която „Росатом” строи в Евросъюза.
„Нашето предложение бе уникално. Съобразихме се с желанието на българския премиер Бойко Борисов, привлякохме чужди инвеститори – финландсаката компания „Фортум” и френската „Алтран технолоджис”, да участват в „Проектна компания за АЕЦ „Белене”. 51 % от акциите на тази компания ще принадлежат на българския поръчител – българската страна, от руска страна ще бъде отпуснато кредитиране на „Проектната компания”, равно на сумата за изпълнение на ЕРС-договора, ако бъде подписан, естествено. Връщането на кредита бе предвидено да става от печалбата на „Проектната компания”, т.е. от печалбата на продадената електроенергия от вече работещата централа.
Така бюджетът на България няма да участва и с един лев в строителството на „Белене”, а пък държавата ще получи работеща електростанция, която сама ще върне дълговете за нея, като продава електричество на европейския пазар. До момента на въвеждането в експлоатация този пазар ще е дълбоко интегриран. Но и ние, както финландските и френските ни партньори, имаме собствени планове и не можем да продължаваме преговорите до безкрай. При днешната ситуация в света и при нашите актуални възможности ние можем да реализираме проекта, но ситуацията може да се промени и не бихме искали да пропуснем тази възможност”, твърди зам.-шефът на държавната корпорация “Росатом” Кирил Комаров, в деня, когато бе подписан поредният документ, който разтегля във времето основния договор на допълнителното споразумение (септември 2011 г.).
И така, към днешна дата, какво ни е останало? Славни отломки от „Козлодуй”; животът на две поколения млади българи, заложен на политически покер (защото т.нар. преместване на готовия реактор за „Белене” ще отнеме приблизително 15 години); евентуална газова централа (пак с руски газ, представете си!), проскубано земеделие, никаква икономика (по този повод социологът Кънчо Стойчев стана патриот и люби българското родно производство, ама ток за него – откъде?!); застаряващо население; зомбирана младеж; сапунени сериали от Истанбул по националната телевизия; замърсена (и ограбена) околна среда; кръгът „Глобална България”; някакви тръби; огромни цигански маси, посеяни навсякъде по територията... И ГЕРБ-ери до края на света.

И една България, принесена в жертва на геополитическото противостоене.
И над всичко и всички, тържествените фанфари на победата в Бала на сатаната от знаменитото произведение на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита”. “Ние сме възхитени, припяват костовци и мартиндимитровци. “Ние сме възхитени”, подобно на Азазело, повтаря Н. Пр. Джеймс Уорлик.
Нека се възхищават. Ние знаем, че най-добре се смее този, който се смее последен. България ще има АЕЦ “Белене”, защото руският самовар с американска царевица не работи, както заяви от трибуната на парламента Петър Димитров. И защото не може да има толкова глупаво, антинародно и съдбовно за България решение като спирането на АЕЦ “Белене” под звука на заглъхващите фанфари на ГЕРБ.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата