Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 11 (2012) НЕ ГЛЕДАЙТЕ ВЪЖЕИГРАЧА!

НЕ ГЛЕДАЙТЕ ВЪЖЕИГРАЧА!

Е-поща Печат PDF

 

От няколко седмици в България се върти един сериал, по-скучен и от нескопосните американски екшъни или сълзливите сапунки. В него като в цигански тарджик се смесват различни скандали: за чиновнически бонуси, за златни яйца от „щастливи кокошки”, за скъпи лекарства, горива и дори хляб насъщен. Да не говорим за безбройните „ток шоу”, конкурси за набедени „звезди”, игри за милионери и т.н. Така се промиват мозъците на и без това оглупелите сеирджии.

Но докато телевизионните бози затъпяват аудиторията, сериалът БЯС (бонуси, яйца и спекула) разнася истинско политическо зловоние. И понеже политиката и парите вървят ръка за ръка, зашумолят ли банкноти, изниква въпросът, задаван още в Древния Рим: „Qui bono?”. Тоест, кой печели от цялата тази олелия? И дали видимото не е просто прикритие на невидимото, сиреч нещо много по-сериозно и подмолно?
Ако става реч за бонусите на високопоставените държавни чиновници (както би казал Вазов - безчет!), под една или друга форма такива „доп. мат. стимули” (ДМС) са раздавани през всичките години на „прехода”. Как иначе да се обясни ламтежът за високи постове в държавата?! Както казва Йовчо Големанов (персонаж на драматурга Ст. Л. Костов), „Партията без членове може да остане, но без кандидати за министри и депутати – никога!”...
Политическите и административните постове у нас са атрактивни не заради 1500 или 3700 лв. заплата, а заради възможностите за ДМС, надхвърлящи неколкократно щатните възнаграждения. Но ДМС в случая е равнозначно на „награда” - не заради изключителни постижения, а за участие в ръководните органи на държавни и общински дружества (много от тях губещи), както и в разпределянето на публични средства. В Министерството на здравеопазването (пак остана, горканчето, без ръководител) „награждавали” с ДМС дори шофьорите. Бонусите са по граждански договори от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията.
В Министерството на финансите (Дянковото министерство) също не били скръндзи: от раздадените общо около 150 млн. лева, 55 млн. лева са парафирани от Сим. Дянков (МФ, НАП, агенция „Митници”)! И сякаш за да не се хванат дирите на този грабеж, редът за получаване на ДМС продължава да се регламентира в повече  от 45 отделни закона.
Дори 10 %, с които се прочу навремето о,бозе появившият се Иван-Костов вицепремиер и министър на икономиката Ал. Божков, бяха „на законно основание”. Тоест, с тях той се награждаваше за „успешно” проведената приватизация на държавните предприятия и компании, като „Балкан”,  „Кремиковци”, „Нефтохим” и др. И ако Костов освободи наведнъж 9 министри от първия си кабинет, причината може да е само една: всички прекалено са бързали да си напълнят джобовете и да не делят комисионите с партията СДС и нейния лидер Ив. Костов, същият и премиер на България тогава.
Подобни „добри практики” имаше и при управлението на „царя”, както и на тройната коалиция. Но докато при Симеон Сакскобургготски лъвският пай отиваше в „царския” джоб, при тройната коалиция имаше чудно „споделяне на отговорностите”: Станишев отговаряше за непопулярните мерки на кабинета, включително за въведения по настояване на НДСВ и ДПС плосък данък; „царят” довършваше реституцията на „онези имоти”, а Доган „разпределяше порции”. Тогава нямаше „замразяване” на доходите, но хидроложкият хонорар на Доган, сравнен със средната работна заплата или пенсия, бе също толкова неморален, колкото и ДМС на герберските чиновници днес. Оправданията с късна дата на Ахмед Доган, че хонорарът му не бил бонус, та да го връща, си остават крайно безочливи. Става дума за 1,5 млн. лева консултантски хонорар!
Философът Доган не би могъл да консултира „Цанков камък”, но стига само да лобира за фирмата, която го построи. Законът за конфликт на интереси бе приет през януари 2009 г. и хонорарът на Доган очевидно е „законен”. Не става дума за  морал.
Въпросният закон бе твърде закъснял, за да се прилага към управляващите от тройната коалиция и очевидно е бил замислен като капан за напиращите към властта гербери. След неговото приемане хонорарите на чиновниците от участия в надзорни и управителни съвети на държавни компании стават освен неморални, и противозаконни.
Участието на екс-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и на зам.-финансовия министър Владислав Горанов във Фонда за извеждането от експлоатация на 1-4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”, трябваше да бъде санкционирано. След като премиерът Борисов не приложи закона с цялата му строгост и дори удължи с два дена срока за връщане на получените бонуси, сам той трябваше да си подаде оставката. Първо, защото едва на третата година от своя мандат разбра, че подчинените му го правят на глупак, нарушавайки и закона, и неговите разпореждания; второ, защото за едно и също нарушение (получаване на ДМС) той приложи двоен аршин, уволни шефката на НЗОК д-р Нели Нешева и зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, а остави Сергей Игнатов (прибрал в работно време 29 000 лв. от лекции в Нов български университет), Трайчо Трайков (подал оставка на 15 март) и зам.-финансовия министър Владислав Горанов; трето, защото призовавайки министрите от тройната коалиция да върнат взетите от тях 8-15 млн. лв., „забрави” за „консултантските” хонорари на вътрешния министър Цв. Цветанов, Лъчезар Иванов и др.; четвърто, защото скри от обществеността, че правителството му е изхарчило 95 млн. лв. от „Сребърния фонд”, плюс половината от фискалния резерв на страната. Дори министрите на Станишев да върнат 15 млн. лева, дупката в „Сребърния фонд” и фискалния резерв ще си остане. Ще останат и 7-те имота на Цветан Цветанов, 40-те имота на Андрей Иванов и стотиците милиони на премиерската приятелка Цветелина Бориславова.
Защо тогава премиерът размахва пръст на чиновниците, взели по десетина хиляди лева ДМС? Очевидно, за да отклони вниманието от по-едрите риби. Защо Борисов не атакува „Синята коалиция”, която първа повдигна въпроса за бонусите, раздадени в НЗОК и в МЗ, а не сваля очи от правителството на Станишев? Защо президентът Росен Плевнелиев, след като оправда  чиновническите бонуси, прие толкова радушно лидера на ДПС Ахмед Доган? Как г-н Доган се реши на тази визита, след като от седем години не беше стъпвал в президентството? Сега Доган не само позира пред камерите редом с президента Плевнелиев, ами го и похвали за новаторските идеи, включително за етническия мир в страната!!! Дори му предложи да преформулира националния идеал.
Очевидно зад кулисите се крои нещо съвсем противоположно на медийните престрелки между Първанов, Борисов и Доган. И едва ли обещава нещо добро за България. Докато гледах „Долината на вълците”, се сетих за някогашните панаирджийски гълтачи на саби и акробатите, които балансираха на въже. Уличните джебчии викаха с все сила: „Гледайте въжеиграча!”, и докато хората се пулят нагоре, крадците ги преджобват...
Подобна тактика прилагат и днес управляващите гербери: връщат и даряват символични суми от ДМС, обещават да намалят цените на лекарствата, плашат с внос от чужбина спекулантите на горива, яйца и агнешко и търговските вериги, които надуват цените преди всеки голям християнски празник. А екс-министърът на здравеопазването Стефан Константинов дори предложи закон да се замразят цените към равнището от 2010 г.! Революционно! Пазарна икономика!!
На 12 март в „Добро утро” по Би Ти Ви, премиерът почти заяви смяната на министър Константинов, защото оценката за работата му била „тежка”. Дали и четвъртият поред здравен министър на ГЕРБ няма да бъде „забърсан” на някой разклон? Тотю Младенов, социалният в кавички министър, също плаче за друго амплоа, най-малкото защото неговият началник кабинет Димитър Марков не можа да върне получените бонуси - похарчил ги. И си подаде оставката. Покрай неговото напускане обаче научихме, че той бил на 70 години. Ето така се води борба с младежката безработица!
Всичко това би било смешно, ако не отвличаше вниманието от големия грабеж на „Сребърния фонд” и фискалния резерв. С упреците си към министрите на тройната коалиция и лично към Сергей Станишев Бойко Борисов - косвено - май се намесва в борбата за лидерския пост в БСП, удряйки едно рамо на бившия президент Георги Първанов. Посещението на Доган при президента Плевнелиев също е елемент от кампанията срещу Станишев: дали Доган не си отмъщава, че само трима депутати от КБ участваха в гласуването на резолюцията против „възродителния процес”? Меглена Плугчиева и Димчо Михалевски гласуваха „въздържал се”, а Петър Курумбашев - „за”, но пък той не е член на БСП.
Ноторно известно е, че Георги Първанов бе избран на два пъти за президент с подкрепата на ДПС, и че именно затова натрапи на БСП коалицията с ДПС. Конгресът на БСП, който ще се проведе на 18-19 май т.г. в НДК, ще покаже доколко е била ефективна координираната кампания на Първанов, Доган и Борисов. Но не са далеч от истината онези, които смятат, че зад шумотевицата с бонусите на чиновниците, цените на лекарствата, яйцата и горивата, тайно и полека се стяга нова управляваща тройна коалиция: ГЕРБ–БСП–ДПС. Необходимата предпоставка за нейното осъществяване е Първанов да оглави БСП. Така че не гледайте въжеиграча, а се пазете от джебчиите, които обикалят край вас! Но и не забивайте поглед в земята като свободно отглежданите пернати, които ровят за семенца и червейчета, радват се на пилички за нокти, снасят „щастливи яйца” за нещастните двукраки със „замразени” доходи и накрая свършват в тенджерата...

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата