Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 10 (2012) НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!

НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!

Е-поща Печат PDF

Отворено писмо до президента на Р България Росен Плевнелиев


Господин Президент,

Отбелязването на 3 март, националния празник на Р България, и Вашата първа изява като държавен глава в неговото официално честване, за съжаление, не Ви нареждат в редицата на българската доблест.Вашият “принос” в прочита на българската история не Ви прави чест. Това че и други преди Вас са се опитвали да скриват името на освободителите и да не назовават поробителите не Ви дава правото да бъдете сляп и глух за гласовете на историята. Спомнете си за Батак. Спомнете си какво са писали назованите от Вас революционери. Попитайте заради какво са живи в сърцата на народа имената на Уилям Гладстон, на Виктор Юго, на Дженюариус Макгахан.

Не е необходимо да четете дебели исторически книги. Минете покрай онези над 400 паметника в България и се взрете в техните надписи, за да научите от тези, които са ги издигнали, кой ни е освободил и от какво сме освободени.
В София, ако Вие, технократът, не сте запомнили, има скромен паметник. Народът го е нарекъл Руски паметник. Надписът на него е покъртителен: “Не нам, не нам, а имени твоему! Во царствовании Александра Второго, императора Всеросийского, с волю и любовью освобождена Болгария!”
Отидете при Костницата край Плевен, в Скобелевия парк, и прочетете думите на стария поборник Стоян Заимов. Ако те не разтърсят душата Ви, значи няма защо и народът да се надява на Вас. Те са писани за хора със сърце и съвест.
Това, което Вие сътворихте с Вашата преднамерено къса реч на официалното честване на националния празник, позори високата длъжност държавен глава. Макар и смачкана и объркана, превърната от продажния политически елит в субект без исторически ориентири и инстинкти, България пази спомена за предците, които знаеха, че за освободителното дело на Русия трябва да се говори на колене; че неблагодарността, още от библейски времена, е най-презреният грях; че в историята можеш да откупиш място за красно име и дело не със злато, измамна слава и безчестие, а единствено със страшната червена валута на кръвта. Защото историята само нея цени и нея признава за подвиг, когато е пролята от брата за брата – безкористно, беззаветно и честно.
Не натоварвайте с греха на неблагодарността българския народ. Отместете се от този път, за да не чуем утре и от Вашите уста, че “американците са ни освободили от турско робство, а Русия е минала след тях и е обрала лаврите”. На Шипка не се е сражавала американската морска пехота, господин Президент. Орловци и брянци, и българските опълченски дружини са отбивали пълчищата на Сюлейман Безумни, и там е подпечатан за вечни времена пред Бог, Небе и Свят братският съюз между руси и българи. И всякакви нови цивилизационни избори и новоизбрани президенти не могат го разруши. Не се гаси туй, що не гасне!

 

 

Минчо МИНЧЕВ, председател на ПП “Нова Зора”

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата