Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 8 (2012) КЪРВАВИЯТ ХАОС В СИРИЯ

КЪРВАВИЯТ ХАОС В СИРИЯ

Е-поща Печат PDF

Глобалните средства за информация продължават вулгарно и цинично да лъжат за това, което става в Сирия. Големите български медии като кухи резонатори повтарят новините на Си Ен Ен, Фокс нюс, и т.н. С пълна сила върви Третата световна и всеки жител на нашата планета е участник в нея. Напразно ще очаквате вой на сирени. Третата световна война се води предимно с рафинирани информационно-психологически технологии, които бяха отработени и изпробвани в бивша Югославия, после в Ирак и Либия, а сега масово се прилагат и в Сирия.

 

Взривът на телекомуникационните технологии през последните двайсетина години позволи извеждане на манипулирането на общественото съзнание на ново, принципно различно ниво. Основните правила на оперативното и стратегическото управление на хората в новата медийна епоха са следните:
• не е важно какво хората знаят, а какво ще им кажат, че е знание;• важно е не какво ще кажат, а кой и как ще го каже;
• измислените сюжети създават реални мотивации, които могат да доведат до интензивно изменение на реалността. Виртуалната реалност при активно въздействие върху обективната реалност води до заместване на последната, т.е., самата тя се превръща в реалност. На практика, политически невъзможното се превръща в политически неизбежно, и това е най-важното;
• правилно изградената виртуална реалност създава реална победа, а тя дава ресурси за укрепване на позициите и нови победи.
Как един конгломерат от САЩ и съюзници водят войната срещу Сирия? Кои са ключовите задачи през тези седмици? Първо, създаване на картина, легитимираща международната изолация на управляващите в Дамаск и въвеждане на санкции срещу Башар Асад. Второ, работи се за дезорганизирането на сирийското правителство с цел то да не разбира какво става и къде са корените на възникналия проблем. Трето, глобалните медии, които обслужват агресията срещу Дамаск, дезорганизират сирийския народ. Четвърто, методично се прикрива дейността на трети заинтересовани сили в конфликта.
Днес глобалните медии обясняват в действителност какво усеща обикновеният човек, а това означава, че подтикват индивида към една или друга мотивация. Когато възникне криза, действията на хората зависят от техните представи. Представите създават мотивации, мотивацията движи хората в една или друга посока, а действията променят социалния ладшафт.
Спомнете си: при кървавия хаос в Либия активно участие вземаше едва 5 % от населението. Останалата част от либийците се намираше в пасивна позиция.
А сега да се върнем на терена в Сирия. Битката за град Хомс се коментира по всички глобални медии, в т.ч. и българските. Създава се усещането, че народът на Сирия е въстанал срещу „диктатора” Башар Асад. Но никъде няма да намерите съобщение, че „обикновените” жители на града не допуснаха първите три дни Сирийската арабска армия в Хомс с помощта на ракети „Милан”. Едва след 72 часа сражения редовната армия бе принудена да отвърне с ракетни установки, за да елиминира огневите точки на въпросните „Милан”. За какво става дума? Всяка пускова установка „Милан”, разположена на повечето от улиците в квартала Баб Амр, струва 100 000 евро, а всяка изстреляна ракета е с цена 12 000 евро. Ракетите по време на сраженията са се изстрелвали по 2-3 на всяка минута. Това оръжие се произвежда от “Норд авиейшън” (Nord-Aviation), френска фирма и МВВ - германска. Ракетите са били предоставени на т. нар. сирийска свободна армия от Англия и Германия. Специалистите знаят, че само много добре обучени професионални военни могат да боравят с това оръжие. Спомнете си! В Бенгази преди време от Катар бяха доставени ракети „Милан” за либийските „въстаници”.
След посещението на руския външен министър Сергей Лавров и шефа на външното разузнаване на РФ Михаил Фрадков в Дамаск се случи нещо много интересно. Кюрдски и ливански информационни агенции съобщиха, че след 7-ми февруари т. г. в Сирия са били арестувани 49 офицери от турското разузнаване. Те са действали в различни райони на сирийска територия. Този факт да сте го чули случайно от обективните наши експерти, коментиращи ставащото в арабските страни? В някои от изданията се говори, че в Сирия освен офицери от турското разузнаване е имало и турски спецназ. На 10-и февруари т. г. зам. министърът на външните работи на РФ Михаил Богданов съобщи, че на сирийска територия се намират специални части от Великобритания и Катар. Израелските медии пък уточниха въпросната информация. Те съобщиха, че англичаните и катарците се намират в района на град Хомс. Китайският ежедневник „Женмин Жибао” даде информация, че „Сирия се е обърнала към приятелски Иран с молба да предостави 15 000 бойци от иранския спецназ, които да бъдат дислоцирани в ключови провинции на страната за оказване на помощ при потушаването на безредиците”. Засега има и нееднократни съобщения, че в Сирия се намират подразделения на шиитските въоръжени формирования на Муктада ас-Садр от Ирак и части на ливанската “Хизбула”. Те извършват предимно антипартизански операции и изпълняват ролята на спецназ при зачистването на територии. Официално имаше и информация, че ирански бойни кораби са се появили по сирийското крайбрежие. Те имат за цел да пресекат плаванията на леки и транспортни кораби, които могат да транспортират оръжие и наемници от чужбина.
Информацията за Сирия, която постъпва по линия на екзалтираните глобални медии, най-често се оказва противоречива и спорна. Ползването на сирийската авиация, с изключение на един случай, не се потвърждава. Няма и нито едно потвърждение за употреба на бойни самолети за обстрелване на градове. Сирийската власт очевидно си е направила изводи от случилото се в Либия. Ползва се и типично сирийска тактика. След зачистването на т. нар. бунтовници от редовната армия в градовете се сформират полулегални формирования от маргинали, привърженици на режима - основно алевити. Нещо като улични банди, но с елементи на планирани действия и дисциплина. По този начин се пречи на криминалните престъпници и мародерите  да ограбват, насилват или убиват гражданското население. Това позволява локалната обстановка да бъде относително управляема. По този начин се удовлетворява желанието на населението за ред.
На 27-ми февруари в Брюксел отново ще се разглеждат въпроси за въвежденето на нов пакет от санкции по отношение на Сирия. Ще бъдат замразени активите на Централната банка в страните членки на ЕС, забрана се въвежда за вноса и за износа на фосфати, злато и други скъпоценни метали и диаманти.
Шефът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви, че към терористичната дейност в Сирия най-вероятно отношение има иракското отделение на „Ал-Каида”. Накратко - сирийският народ не иска и не взима участие в кървавия хаос в страната. Налице е външна агресия по всички възможни азимути с цел сваляне на законното правителство в Дамаск и президента Башар Асад.
Важното е да се запомни: когато „Титаник” се блъска в айсберга, повечето от пътниците нищо не са усетили. Корабът е потъвал при съпровод на музиката на оркестъра, а самата мисъл, че „Титаник” може да потъне на мнозинството му се е струвала фантастика.
Повечето хора не са способни да обхванат със своя разум мащабните събития, които променят техния живот. Те просто не ги забелязват. Третата световна война отдавна е започнала, просто не всички осъзнават този факт.
23 февруари 2012 г.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата