Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 7 (2012) “ИКОНОМИИ” ПО ДЕПУТАТСКИ

“ИКОНОМИИ” ПО ДЕПУТАТСКИ

Е-поща Печат PDF

Напоследък даже депутатите започнаха да се усещат, че социалното напрежение в страната трудно се удържа. Неотдавна имаха възможността да си “актуализират” заплатите с още 400 лв. на калпак, но не го направиха. Ясно защо - за да не дразнят оголелия и озлобен “електорат”, който охотно би ги издавил дори в леген вода.
Елементарната сметка показва, че този “жест” на парламентарното войнство ще пести на данъкоплатеца над 1,1 млн. лв. годишно.

 

Проблемът обаче е там, че както останалите “антикризисни” мерки на ГЕРБ, така и тази е всъщност абсолютно менте. Политиците може и да спестят въпросния милион, но в същото време вече решиха да харижат безвъзмездно 10 млн. лв., сиреч десеткратно повече, на частните детски градини и училища (но си спомняме, че призивът беше “за по-малко държава”!). По този начин ще дотират не онези, които са в нужда, а реализиращите свръхпечалби частни учебни заведения.
Пак 10 млн. лв. са парите, раздадени под форма на “бонуси” в т.нар. здравно министерство и в т.нар. Здравна каса, които така успешно погребаха родното здравеопазване. Явно такова постижение не може да не се възнагради със съответните премии.
От същия порядък са “бонусите” в ред други министерства, включително във финансовото ведомство на Симеон Дянков, който отряза премиите и коледните надбавки на кажи-речи всички други работещи и пенсионери.
И де да бяха само “бонусите”!
25 млн. лв. народна пара допълнително отпуска кабинетът за обръча от фирми на ДПС – за частните шмекери, изградили скандалното “Водно огледало” в Кърджали.
50 млн. лв. са средствата, предвидени за по-нататъшните “права и свободи” на безстопанствените псета в страната.
Над 100 млн. лв. ще се прахосат за слухтене на “организираната престъпност”, към която правителството явно причислява и собствените си членове. Да не споменаваме за колосалните суми, които източват например трите ЕРП-та и другите монополи – основните “прозводители” на инфлация в страната ни.
По най-скромни пресмятания на български учен чуждите “инвеститори” в България изнасят от нея по 4 млрд. лв. годишно! В сравнение с този чудовищен грабеж единият милион лв. спестени на народа от депутатите не е нищо повече от капка в морето!
Междувременно, вместо да се заемат с тези проблеми, управниците тихомълком продължават да преотстъпват на концесия на чужденци нови и нови златни находища и други доходоносни дейности, които Тодор Живков пазеше предвидливо за черни дни. Пълни наивници са и онези от нас, които се самозалъгват, че с приемането на т. нар. мораториум на американските апетити за български шистов газ е сложен край. Време е вече народът ни да разбере, че докато оставяме политиците да “пестят” милиони, а да съучастничат в ограбването на милиарди, българската земя бял ден няма да види!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата