Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 6 (2012) РУСКИЯТ ГАЗ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ

РУСКИЯТ ГАЗ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Тези дни държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предложи на България алтернативни енергийни доставки, но презокеанската помощ ще бъде скъпа, а от екологично гледище - доста мръсно удоволствие.
Премиерът на България Бойко Борисов посочи в неделя (5 февр., б.р.), че проучванията за шистов газ в страната може да започнат, едва след като българските експерти бъдат убедени, че добивът на газ по начина, предложен от американската фирма “Шеврон”, е безопасен за околната среда.

 

Шистовият газ обаче извърши революция в газовия отрасъл на САЩ. Сега ред е държави от Източна Европа да канят компании от чужбина да търсят такъв газ на тяхна територия. Но американската помощ за България и други страни може да им излезе солена. ”САЩ традиционно се стремят да откъснат източноевропейските страни от Русия и точно затова стимулират присъствието на свои компании в тях. Американските технологии за добив на шистов газ обаче са скъпо удоволствие - себестойността на 1000 кубични метра в САЩ е близо 150 долара, а в Европа може да надхвърли двойно тази сума поради спецификата на находищата”, отбелязва Сергей Правосудов, директор на руския Институт за национална енергетика. “Освен това, подземните води може да бъдат заразени с химикали”, допълва той.
Европа разполага със солидни запаси от шистов газ, съответно регионът представлява интерес за американските компании. Затова  правителството на САЩ се опитва да защити интересите им в Европа, коментира Александър Щок, началник на управление във фирмата “2К Аудит - бизнесконсултации/Морисън интернешънъл”. Усилията на САЩ обаче може да се окажат напразни, по-специално защото добивът на шистов газ в промишлени мащаби чрез наличните технологии едва ли е възможен в Европа, смята експертът. “Едно находище на шистов газ представлява огромна площ, която фактически трябва да бъде взривена. В Англия вече видяха какъв може да е резултатът от хидроразрив край градовете”, добавя Щок. Американските предложения, направени на България, “лежат по-скоро в политическата плоскост, отколкото да са икономически обосновани”, твърди Алексей Козлов, аналитик от “Ю Еф Ес инвестмънт къмпани”. Според него засега не се знае на българска територия да има достатъчно много шистов газ, “за да е оправдано прилагането на толкова скъпоструващи технологии”.

“Независимая газета”

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата