Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 6 (2012) ОПАСНИ ЗАКОНИ

ОПАСНИ ЗАКОНИ

Е-поща Печат PDF

Повод за размисъл ми дават приетите от няколко европейски страни закони, които криминализират отричането на геноцида, извършен над евреите през Втората световна война и този над арменците в Османската империя през 1915 г. Ще отбележа, че и двете събития – избиването на евреите и арменците, са доказани исторически факти и да се преследват хора само заради отричането им, според мен си е чист идиотизъм. А и жертвите на Холокоста и арменския геноцид едва ли биха искали чрез репресии да се утвърди истината за тяхната съдба.

Аз бих задал въпроса как и защо ще бъде наказан един нигериец например, който след като гостува в някоя европейска страна, поради незнание, отрече Холокоста, смятайки подобен чудовищен факт за невъзможен? Това е все едно да хвърлиш в затвора човек, който смята, че Земята е плоска, а не кръгла. Да се преследват хора от държавата не за това, че призовават към насилие, или към вражда и престъпления, а само заради тяхното мнение, е крачка към последващи репресивни закони.
Всички сме свидетели колко благосклонно е европейското правосъдие към явните престъпници – убийци, педофили, наркотрафиканти, измамници и всякаква друга измет. Едва ли законотворците от ЕС са загрижени за избитите някога евреи или арменци. Аз смятам, че целта им е съвсем друга - да се създаде прецедент, че хора могат да се преследват за изказване на най-безобидни твърдения, противоречащи на “правилната политика”, на евроантлантическите “ценности”, чиято попара сърбаме повече от 20 години.
По силата на тази логика не след дълго за престъпник може да бъде обявен всеки, който отрича “милионите избити” от Сталин (което е една от измислиците на мразещите социалната държава десни апологети). У нас например, под натиска и примера на новите “съюзници”, родните ни депутати спокойно могат да гласуват закон, криминализиращ отричането на “геноцида” (смяната на имената) над българските турци при възродителния процес. Съвсем лесно след време може да бъде преследван и вкаран в затвора и всеки, който твърди, че преди “светлата дата” 10 ноември 1989 г. хората са живели по-добре от сегашния “демократичен” капиталистически рай.
Ето как един на пръв поглед безобиден закон, утвърждаващ обективна историческа истина, отваря пътя към политически репресии и ликвидиране свободата на различни мнения. Ние и сега сме свидетели как медийният слугинаж заклеймява всеки, който не приема, че Саддам Хюсеин е злодей, а войските на НАТО – носители на свобода и демокрация, или този, който не вярва, че Владимир Путин е диктатор и враг на демокрацията, че Русия е империя на злото, а САЩ - на доброто. Следващата стъпка е такива политически неблагонадеждни да бъдат въдворявани след прокарване на съответния закон.
Това е то - част от новия световен ред на “демокрация и човешки права”!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата