Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХОРА, БДЕТЕ!

Е-поща Печат PDF

Кабинетът подготвя въвеждане на такса електромер
Чуждите инвеститори точат зъби да ограбят допълнителни милиарди от българския народ

Министерският съвет реши да се премахне изричната забрана в Закона за енергетиката да се въвежда бандитската такса “електромер”. Повечето казионни медии направиха всичко възможно да не обяснят на хората какво означава този жизненоважен за всички българи въпрос. Няма съмнение, че падането на забраната ще даде възможност на трите чужди електроразпределителни дружества да одерат от народа ни милиарди левове допълнително.

Енергийната мафия подготвя почвата за този пладнешки грабеж от години насам. И явно моментът е назрял. Преди броени месеци Ангел Семерджиев, председателят на Държавната комисия за водно регулиране (ДКЕВР), неслучайно се “изпусна”, че такса “електромер” може да бъде въведена, ако трите ЕРП-та се споразумеят за метода на изчисляването й. И ето че сега правителственият законопроект вече е факт.
Бившият депутат доц. Минчо Христов, бе един от главните инициатори на досегашната забрана. Ето какво каза той за поредната антинародна стъпка на кабинета “Борисов” пред журналист от “Нова Зора”: “В предишното Народно събрание заедно с няколко колеги успяхме да прокараме категорична забрана за въвеждането на такса “електромер”. Ставаше дума за следното. Енергийните фирми натиснаха да взимат за всеки електромер такса от 5 лв. на месец. Член 120 а, който успяхме да прокараме, забрани този пладнешки обир. А ето че в момента Министерският съвет е внесъл в Народното събрание законопроект, който отстранява този текст с цел да се узакони подготвяният грабеж...” За доц. Христов няма съмнение, че това става в съучастие на чиновници от Министерството на икономиката и енергетиката, както и на одиозната ДКЕВР, чийто председател току-що цитирахме по-горе.
Твърде красноречив е и фактът, че ресорният министър Трайчо Трайков е доскорошен служител на едно от трите ЕРП-та. От изчисленията на ексдепутата Христов излиза, че ако табуто падне, всеки месец трите електроразпределителни фирми ще прибират от хората по 20 млн. лв. на месец, ще рече по 240 млн. годишно. Това е огромна сума, с която може да се подпомогне например агонизиращото ни здравеопазване. Редно е, заключава доц. Христов, премиерът Борисов, чийто подпис впрочем стои под внесения в парламента законопроект, да разпореди незабавна проверка кой чиновник или министър има отношение към това криминално предложение. Редно е също така да се потърси отговорност от съответните лобисти.
От нас ще добавим, че падането на забраната едва ли ще се ограничи “само” до електромерите. Нейното отменяне отваря широко вратите за въвеждане и на такси за водомерите и газомерите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата