Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Плонжорът

Е-поща Печат PDF

Българските политици явно са скарани с основното нещо, което трябва да знаят - конституцията и съответните произтичащи от нея закони. За какво иде реч? Трима посланици с т. нар. агентурно минало спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов заради заповедите за прекратяване на мандата им. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени заповедите на Младенов за връщането на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов. Тримата посланици заведоха жалби против заповедите на Младенов, позовавайки се на конституцията, съгласно която само президентът има право да назначава и уволнява нашите дипломати с ранг посланик.

Външният министър издаде заповедите на основание приетия от мнозинството на ГЕРБ чл. 69 ал. 1 от Закона за дипломатическата служба, според който той, в качеството си на външен министър, има право да издаде такава заповед след изтичане на посланическите мандати. Конституционният съд обаче отмени текста и така остана старият вариант, според който външният министър издава заповед едва след съответния указ на президента.
Разбираме неистовото желание на натовския стипендиант да целуне още по-нагоре, досущ като героя на Алеко Константинов, своите задокеански господари. Само че както казва народът, бързата кучка слепи ги ражда. Нищо не пречеше на вдъхновения майстор на плонжовете Ники да изчака Росен Плевнелиев да положи клетва. Пък тогава, ако ще да плонжира и в поредната клопка...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар