Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 27 Из идиличния живот на едно родно българско село

Из идиличния живот на едно родно българско село

Е-поща Печат PDF

“От целия Европейски съюз най-много роми живеят в България, обяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор в София. Той взе участие в конференция, организирана от Европейската комисия и посветена на тяхната интеграция. Подобни форуми е имало и в останалите страни с компактно ромско население - Румъния, Унгария и Словакия. У нас над 10 % от цялото население принадлежат на малцинството, напомни Андор”. (съобщение в печата) Благой с херувимската фамилия Ангелов, 16-годишен ром от монтанското село Септемврийци, е много романтична натура. Мечтае да стане футболист като Роналдо, а България да е държава без полицаи и съдии, която да му дава поне по 500 лв. на месец, понеже седемчленното му семейство получава само 300 лв. детски. Ще му се село Септемврийци да стане нещо бляскаво като Лас Вегас, а той да участва в състезания с коне и магарета и да спечели награда като голям ездач.
Лошото обаче е там, че му се е паднало да живее в нашата расистка държава, в която вместо награда и купища стотачки съдиите му дали 7 години затвор. И то за нищо работа - за убийството на някакъв си български дъртак. За негов късмет – без да му смятат около стоте кражби и грабежи, извършени под негово тарторство с нему подобни романтични душици.
Посред бял ден на 12 септември 2009 г., заедно с брат си Даниел и с някой си Валентин Дачков, и двамата на 14 г., Благой нахлул в двора на самотно живеещия Стоян Петров, разказва публикация във в. “24 часа”. Задигнали една от кокошките на 87-годишния старец, изпекли я на спокойно място и я изплюскали. Като се стъмнило, се вмъкнали отново, но този път в лятната кухня. Там си устроили веселба с яйца и вино. Стопанинът обаче се събудил и по някое време цъфнал най-нагло на вратата, та троицата луди-млади се видели принудени да го съборят с ритници на пода. А понеже стопанинът се развикал за помощ, предводителят Благой започнал да го налага с метална тръба по главата, докато най-накрая замлъкнал. Претарашили човечеца, но намерили в джоба му само 5,80 лв.
Всъщност Благой изобщо не го е убивал – вярно, че го е бил с тръбата по главата, но старчокът сам си бил умрял в болницата, ей така, може би от свежия селски въздух. А и дядката изобщо не бил цвете за мирисане, не щял да им даде доброволно парите си. “Мразя старците, които ядат и си имат всичко – обяснява бъдещият Роналдо, който наред с всичко друго мрази и училището. - При една баба ходихме, но тя нито вика, нито се кара, добра жена. Имаше 280 лв.” Предпочела да се раздели с парите, отколкото с живота си (слава Богу, че дори в расистка България все пак се намират и по-сговорчиви люде).
Междувременно сега, докато чака дали апелативният съд ще потвърди присъдата му, Благой, с херувимската фамилия Ангелов, много се ядосва, че старецът бил скрил зад гардероба 280 лв., а той и другите двама катили не успели да ги открият. И от мъка за пропуснатия златен шанс продължава да ниже кражба след грабеж и обратно. “Това са изпуснати деца, истински бандити. Нямат контрол от родителите си. И други деца има бедни, но не крадат и не убиват. Цялото село е пропищяло”, обясняват жители на Септемврийци. И треперят романтикът Благойчо да не вземе на мушка следващия дърт селски расист, който не ще да му преотстъпи без бой до смърт своята жалка пенсия.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата