Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 27 Приказки от кучкарника

Приказки от кучкарника

Е-поща Печат PDF

„Моите кучета са страхотни, но и те като българите трябва да се държат
изкъсо”

След като две години води българите към еврозоната и Шенген, премиерът Борисов реши да ги насърчи за търпението, като ги „повиши в звание”. Така от „кофти материал” (квалификацияот първата половина на 2009 г. пред българската общност в Чикаго), в края на юни 2011 г. българите бяха сравнени с кучетата на премиера. И то на киноложки конкурс, спечелен от Бойковия фаворит Лазар Авиюп.

Друго класиране не би могло да задоволи откривателя на породата „българско овчарско куче”. Да напомним, че представители на тази порода бяха подарени на Ахмед Доган и Владимир Путин, а президентът на Бразилия Дилма Русеф ще получи такъв подарък при посещението си в България. Несъмнено премиерът Борисов обича своите кучета и се гордее с тях. Но дали сравнявайки ги с българите, пренася върху сънародниците епитета „страхотни”, или има предвид само че и едните, и другите трябва да се държат “изкъсо”? По всичко изглежда, че е второто.
Да речем, че кучетата могат да ухапят някого или да му изядат пауните, както на Доган, поради което трябва да бъдат развеждани с каишка или с намордник. Кого, обаче, могат да ухапят българите, та да се налага да бъдат държани изкъсо? Да не би, по примера на гърците, да блокират страната, протестирайки срещу премахването на 13-ата и 14-ата заплата и пенсиите? Или срещу реформите, които задължително водят до уволнение на голяма част от заетите в съответните учреждения и предприятия?
Не, българите, хипнотизирани от “демократичните промени” понесоха безропотно и замразяването на доходите, и безумията в сферата на здравеопазването и пенсионното осигуряване, и продължаващите грабителски приватизации. Такива поданици би следвало да са мечта за всяко правителство. Само в България премиерът може да ги сравнява с кучетата си... Абе, те да се изсипят на улицата, па да му припомнят, че не той тях, а те него са избрали.
Всяко сравнение куца, но Бойковото е пълен инвалид! Едва ли песовете на премиера щяха да му въртят опашка, ако ги беше подложил на Дянковите диети за отслабване, наречени „финансова стабилност”. Дори за помиярите в нашата страна се полагат по-човешки грижи, отколкото за хората. За кучетата се строят приюти, тях ги обезпаразитяват, кастрират и предлагат за „осиновяване”, а покрай тях се прехранват хиляди „природозащитници”. При всички случаи „обгрижването” на четириногите излиза много по-скъпо от издръжката на социално слабите двукраки.
Изразът „кучешки живот” отдавна е изгубил първоначалния си смисъл на тежко човешко битие. Кучетата в буквалния и преносния смисъл на думата „изядоха” хората. Ако „страхотните” песове на премиера можеха да говорят, щяха да поискат от него да им се извини за сравнението с българите. Българите, обаче, не могат и да мечтаят за извинение. Чували ли сте от Борисов, Цветанов, Дянков, Трайков и компания да се признаят някаква грешка, преди да е гръмнал публичен скандал? Няма и да чуете.
За година време Борисов смени трима министри на здравеопазването, натресе за кандидат еврокомисар Румяна Желева и допусна една Калинка с фалшива диплома да вилнее в ДФ „Земеделие”, но винаги е прав. Тази година смени министъра на транспорта, двама заместник-министри и още толкова шефове на агенции и нарече това „усилване на темпото”?! И тъй като „не е безделник, като онези в парламента”, не отиде в Народното събрание, когато се гласуваше вот на недоверие срещу собствения му кабинет, а предпочете на реже ленти или да прави първи копки. Когато група младежи поде медийна инициатива под надслова „Един ден без Бойко Борисов” и попита премиера дали ще подкрепи инициативата, той ги нахока: „Да не съм ви канил?! Като не искате да ме гледате, не идвайте. Нека да няма репортажи за откриване на магистрали, булеварди, метростанции, пречиствателни станции и др. Все едно, че нищо не се случва!”
А да не би премиерът Борисов и неговите министри и депутати да се отнасят уважително към построеното и наследеното от техните предшественици? Не нарича ли той АЕЦ „Белене” гьол, а „Цанков камък” дупка? Не заповяда ли на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да се занимае с „кокошарника” в курорта „Слънчев бряг”? Като капак на всичко, сравни кучетата си с българите и... сравнението не е в полза на хората. В Англия или Франция след такова словоблудство с политическата кариера на премиера е свършено! А у нас той се надява да спечели местните и президентските избори наесен... Ако българите са глутница кучета, какъв ще е водачът на глутницата? Пак куче, а не говедо, нали?
В „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия се обади зрител, който коментира „кучешкото” сравнение на Бойко Борисов по следния начин: „Щом той смята българите за кучета, наесен ще ги хване за дръжката!” Има много поговорки за вредата от „развързаното чене”, но ще цитирам само латинската сентенция, която гласи: „Вържи езика си, за да не те върже той!”

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата