Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 14 Ако загубим вяра, ще ослепим своя дух

Ако загубим вяра, ще ослепим своя дух

Е-поща Печат PDF

• Размисли по повод Деня на ГЕРБ - 1 април

Боян ЧУКОВ

Първият ден на месец април е известен като ден на лъжата. Вече 20 месеца, откакто на власт в България е ГЕРБ, българският народ живее в един несвършващ „първи април”. Още от ранна сутрин медиите го обливат с гърмящ водопад от лъжи, които се сипят от представителите на Бойко-Борисовия кабинет на всички възможни нива в изстрадалата ни държавица. От няколко седмици с увереност мога да твърдя, че е налице лавинообразен процес на делегитимация на гербаджийската власт. Рейтингът на ГЕРБ се срива ежедневно, но и народната любов към лидера Бойко Борисов се топи като пролетен сняг. Огромното мнозинство от българите вече са категорични, че страната ни върви по неправилен път, който води директно към блатото и нечувана за последните 20 години мизерия.
Развитието на нашата икономика остана само далечен спомен. Малко се тези, които вярват, че ще има подобрение на жизненото равнище. Правителството на ГЕРБ все по-комично прави нескопосни опити да прикрива икономическата и политическата стагнация. Вулгарната и почти просташка демагогия вече предизвиква огромно раздразнение сред народа, наречен преди време от сегашния премиер „лош материал”. През последните месеци гербаджиите все по-отчетливо губят връзка с реалната обстановка в България. Второ, лидерите на ГЕРБ стават все по неизбираеми за през идващия ноември, даже и при възможност да използват по един тоталитарен начин целия административен ресурс, който е в ръцете им като управляващи. Не виждам по какъв начин айфоните и айподите, които американците подариха на кабинета Борисов, ще им помогнат на предстоящите избори.
Събитията в Северна Африка и Близкия изток показаха, че търпението на всеки народ си има граници. Не е далеч моментът, когато и нашите мубараци ще бъдат изринати. Няма как да не сработи инстинктът за самосъхранение на българския народ, който по един вулгарен начин бе излъган чрез модерни информационно-психологически технологии по време на парламентарните избори през 2009 г.
Да се върнем към партийния празник на ГЕРБ - 1 април, Денят на лъжата по българския народен календар. Всичко започна с една генералска униформа. Човек, когато е облечен в генералска униформа, в очите на тези, които го заобикалят, по естествен начин губи специфичните си личностни качества и придобива общите свойства, присъщи на хората от дадена професия.

Вместо конкретния индивид, ние виждаме пред себе си „полицая”, „лекаря”, „войника”... ”генерала”. Помислете! Обиграните измамници обикновено най-често ползват униформи или облекло, характерно за престижни професии. В класическата литература е пълно с подобни примери.
Българинът се предовери на формалните признаци, които определят принадлежноста на човека към дадена професия, априори вдъхваща респект. Ето защо измамниците първоначално се стремят да внушат на своите жертви усещане за пълно доверие и едва след като постигнат въпросната цел, пристъпват непосредствено към измамата.
ГЕРБ обеща да „създаде механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли 2010 година, който да включва както икономически, така и социални параметри”. Резултат - замразяване до 2013 г. Изпълнението на мярката е абсолютно компрометирано. Хората на Бойко Борисов обещаха „да се положат усилия за временно ограничаване нарастването на държавно регулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес”. Резултат - мярката категорично не е изпълнена. Правителството не само че не положи усилия, но и активно бездейства, наблюдавайки как България се превръща в шампион по най-бързо нарастване на цените на хранителните и останалите основни стоки и услуги.
На 31 март т.г. огромно административно цунами помете ръководството на ДФ „Земеделие”. Всичко това се случи след водевила с Калинка Илиева и трагикомедията с фалшивата й германска диплома.
Уважаеми читателю, на 10 май 2009 г. ГЕРБ обеща на българския гласоподавател „Създаване на европейска визия на администрацията в сектор „Земеделие”, осигуряваща качествени административни услуги”. Спомняте ли си, че ГЕРБ, преди парламентарните избори, „гарантираше европейско и национално финансиране за възраждане на българското селско стопанство”. Това го кажете днес на тези над 5000 български фермери, които бяха измамени за поред път от гербаджиите. Накратко, където и да „пипнеш” по отношение на предизборните и следизборните обещания на ГЕРБ, гъмжи от вулгарни измами.
Пътят на гербаджиите във власта е обсипан с куха словесност. Едно категорично достижение не може да се отрече на ГЕРБ - държавността в България за 20 месеца бе заразена със спирохетите на мързела и алчността. Тази отрова ще остане за дълго и ще ни бъде трудно да се борим с нея. Предстои нищета за българския народ и все по-дълбоко държавно оскотяване.
Властта на ГЕРБ е белязана с понятието „продажност”. Гербаджиите не служат на българската държава, а най-безцеремонно търсят „плячка” за сметка на най-бедната част от нашия народ. Личната житейска печалба се превръща в основна цел. Понятието „християнска съвест” сред гербаджиите е непознато. Заради лична кариера, почести, власт и задкулисно влияние от чужбина, хората на Бойко Борисов са готови да се отрекат и от собствените си родители, и от паметта на своите семейства. Погледнете бившия комсомолски секретар на английската гимназия в София и... ще изтръпнете от погнуса! Колкото е по-страхлив даден човек, толкова е по-алчен и честолюбив. През последните 20 месеца гербаджиите организираха нечуван политически разврат в нашата Родина. Политически оргии наблюдаваме ежедневно. Няма нищо по-жалко от безсъвестен и безотговорен политик: това е човек, който с цената на всичко иска да фигурира, но не желае да служи на своя народ. Погледнете Миро Стандарта, който е страхливец по призвание, и който не може и няма да има политически успех. Погледнете какъв бардак цари в повереното му министерство и съответния ключов сектор от икономиката на нашата страна.
Кадровият потенциал на ГЕРБ се вербова предимно сред претенциозните полуинтелигенти и неудачници от всички категории и класи. Висшата ни държавна администрация е изградена от плътна „социална прах”, натрупана през последните 20-тина години в страната.
Гербаджиите искат обикновеният българин да повярва, че извращенията, които те практикуват повсеместно, са достижения, че подлата интрига е проява на интелект, че жестокостта е героична воля, че опашатите лъжи са велика национална „програма”. Най-ужасяващото е, че сегашните управляващи изживяват огромния си управленски провал като величествен политически успех. Сигурен съм, че часът на изтрезняването на българския народ ще настъпи съвсем скоро. Въпросът е, че ще имаме период на тежък махмурлук и само зелева чорба няма да ни помогне. Днес моралното ниво на гербаджиите падна под умственото им такова. В стройни редици те предават националните интереси на нашата Родина с едничка цел- да са лично заситени и да имат добра кариера.
Особено релефно изпъква пълната неспособност за самостоятелно мислене. Гербаджиите масово ползват внесен от чужбина готов умствен препарат, който обилно си впръскват в черепната кутия всяка сутрин, преди да отидат на работа. Абсолютно професионално безчестие и злодейство! Професионалният и политически „елит” на ГЕРБ показа, че единствено може да мълчи и да лъже под ръководството на своите лидери.
Българският народ през юли 2009 г. бе измамен! Хитър не е този, който го считат за хитър, а този, когото го приемат като семпъл човек от народа. „Слабите ми места са, че реагирам първосигнално, имам вродено чувство за справедливост” - каза преди време развъртяният от PR-екипите „народен” човек на българската „академична” общност министър-председател, генерал-лейтенант и доктор Бойко Борисов.
Спомням си историята от книгата на Джовани Бокачо „Декамерон”. Младият и симпатичен „глухоням” Мазето успява чрез измама да поинтимничи с всички монахини от женския манастир. Нещо подобно успя на направи ГЕРБ с българския народ преди 20 месеца.
Гуидо дел Рей твърди, че „нас често ни подвеждат приятелите, но къде по-често-нашите навици: ние се оплакваме, че ни мамят враговете, без да забелязваме как ни лъже собствената памет”.
Налага се българският народ да мине през един черен период, свързан с управлението на ГЕРБ. Докато Световната банка нашепва инструкции в ухото на своето протеже - финансовия ни министър, нищо хубаво не ни чака. Много вносен шепот се чува от заседанията на сегашния „български” кабинет.
Много ми се иска да вярвам, че мнозинството от нашия народ не е загубило всякаква надежда за излизане от блатото, в което ни вкараха хората на Бойко Борисов. Не вярвам, че сме си отрязали всякаква перспектива. Не вярвам, че нямаме бъдеще. Не вярвам, че нямаме възможности за по-хубав живот.
Ако загубим вяра ще ослепим своя дух и ще затрием своя инстинкт. Ще се отречем от своето спасение и доброволно ще „легнем на дъното”. На всички нас до болка ни е необходима надежда. За съжаление последните месеци България слезе до най-низкото си политическо развитие и всички заедно станахме за подигравка на чуждите ни партньори. Някои от тях вече нямат срам и задръжки, поощрявани да пипат с „неизмити ръце” националното ни достойнство.
Има различни видове надежда. Тя бива мъдра или глупава, зряща или сляпа, органично вярна или безпочвена, укрепваща вътрешните сили или угасваща и последната искрица живот. ГЕРБ се опитва през последните месеци да дрогира душата на обикновения българин с илюзии и лъжи.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата