Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 16 КОНСУЛТАЦИЯ С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ?

КОНСУЛТАЦИЯ С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ?

Е-поща Печат PDF

Винаги може да стане и по-зле - това, изглежда, е „оптимистичното” правило, от което се ръководят нашите управници в преговорите с „Атомстройекспорт” за изграждането на Втора атомна. Сменят се „предателите”, не и маниерите. И за всички магарии плащаме ние, поданиците на най-бедната държава в Европейския съюз.

След като наруга и „уволни” директора на НЕК заради парафираното от него допълнително споразумение № 12, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на свой ред се записа сред претендентите за званието „Поп Кръстю в Белене”. На 10 април т.г. той се появи заедно с премиера Борисов и вицепремиера Дянков на мотополигона край Севлиево, където с доста смачкана физиономия декларира „пълно единомислие” по въпроса за АЕЦ „Белене”, в смисъл, че централата ще се строи, ако цената на произвеждания ток е такава, че позволява да се продава в чужбина. На следващия ден (11.04.2011 г.) Трайков подписа договор за консултантски услуги с британската банка HSBC.
Консултантът трябва в срок до два месеца да определи дали проектът е икономически изгоден за България и каква да е неговата стойност. Самият министър Трайков сподели, че от консултанта се очаквало „да даде професионален съвет за по-ефективно и по-евтино реализиране на проекта”. По-евтино от какво? От калкулираната от руснаците цена в размер на 6,3 млрд. евро, или тази, за която настояваше българското правителство – 5 млрд. евро?
Точно тук е „заровено кучето”. Тук е изворът на бъдещите скандали, при които Трайков може да изгори вече с „червен картон”. Защо ли?

Първо, защото начинът на заплащане на консултанта предполага той да положи усилия в точно противоположната посока. Тоест, хем да изкара проекта изгоден за България, хем да надуе цената. Според договора, възнаграждението на банката се формира от две части, като първата е фиксирана на 2 млн. евро, а втората, нефиксираната, ще е 0,95 % от стойността на проекта, ако се докаже, че изграждането на АЕЦ „Белене” е икономически обосновано. При сегашната прогнозна цена от 6,3 млрд. евро, към която се придържа руската страна, наред с двата милиона, HSBC ще получи още над 60 млн. евро. А ако проектът се оскъпи заради допълнителните мерки за безопасност, хонорарът на британците ще хвръкне още нагоре. При това положение кой консултант ще иска да намали собствения си хонорар, подбивайки стойността на оценявания проект? Кой ще се задоволи с 2 млн. евро, щом може да гушне над 60 милиона? Глупаци и алтруисти сред банкерите няма! Девизът им е: „Колкото повече, толкова по-добре!”

Второ, в екипа на HSBC, който ще оценява проекта АЕЦ „Белене”, ще участва и царският финансист Владимир Каролев. Спомнете си, че точно правителството на Симеон Сакскобургготски размрази строежа на АЕЦ „Белене” като контрапункт на затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Следователно Каролев също ще допринася за доказване на икономическата обоснованост на проекта „Белене”.
Остава само да се намери поне един неруски стратегически инвеститор, за да придобие проектът „европейски характер”. Руснаците са готови и сами да го финансират, но тогава русофобите като Иван Костов направо ще си разчекнат устата от рев срещу руската енергийна зависимост! Впрочем Костов и сега заподозря правителството в умишлено ориентиране към британската банка HSBC с цел изготвяне на положителен икономически анализ на Втора атомна. Ще поживеем, ще видим - дали след два месеца нашите прогнози (и Иван-Костовите опасения) ще се потвърдят. И тогава някой трябва да запита министър Трайков защо оскъпи строежа на АЕЦ „Белене” с над 62 млн. евро само за консултантски услуги, а заявяваше, че фиксираните от руснаците 6,3 млрд. евро били нереално висока цена?

Струваше ли си да се дават десетки милиони евро за доказване на нещо, което си го знаехме и без консултант? А именно - че Втора атомна е нужна на България не само за износ на електроенергия, а и заради предстоящото закриване на пушливите ТЕЦ и в перспектива - на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Токът, който Втора атомна ще произвежда, ще бъде поне 10 пъти по-евтин от този, добиван от възобновяеми източници като водата, слънцето и вятъра. Само дето симулирането на преговори и надхитрянето на руснаците пропиляха близо две години. Още малко и Турция ще построи своите три АЕЦ-а с руска технология, едната от които може да е недалеч от Резово. Тогава наистина може и да изчезнем от енергийния пазар на Балканите.
При положение, че от три страни България е заобиколена с ядрени държави (Румъния, Турция и Сърбия), всички притеснения за безопасността на АЕЦ „Белене” или АЕЦ „Козлодуй” стават безпредметни. Опасността от земетресения в нашите три съседки не е по-малка от тази у нас. Не е ли все едно тогава откъде ще дойде радиацията - от АЕЦ „Черна вода”, от АЕЦ „Ийнеада”, или от АЕЦ „Белене” и „Козлодуй”?
Казват, че времето е пари. Благодарение на своите управници България изгуби и време, и пари, докато се наумуват дали има нужда от атомна енергетика и от втора атомна електроцентрала.
Национално предателство не е строителството на АЕЦ „Белене”, а капитулацията пред възраженията на хора и институции с интереси в областта на така наречените възобновяеми и безопасни енергии (ВЕЦ, газо- и ветрогенератори, соларни панели, биоенергийни източници и др.).

Поп Кръстю, както е известно, не бил предател, но не можем да кажем същото за днешните ни държавни водачи, или поне за част от тях. Добре е, че истината за техния псевдопатриотизъм излиза на светло по-скоро, отколкото са очаквали и на всеки му става ясно кой кой е в националния енергиен дебат.

Междувпрочем, за съдържанието на подписаното от директора на НЕК допълнително споразумение № 12 българските граждани знаят повече и от министър Трайков, но не така стои въпросът с консултантския договор, подписан от него с британската банка HSBC. Подробностите по този договор са защитени с мотива „фирмена тайна” и сигурно не са много-много за пред хората. За тях най-вероятно ще научим от някоя флашка, „изтекла” от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в посока РЗС и в. „Галерия”. Пътеката на подобни течове вече е утъпкана.

Иначе формулировката на поръчката, възложена на британския консултант HSBC от страна на българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, напомня на анекдота за македонските комити, които „ходатайствали” пред министъра на просвещението и културата Кръстю Сарафов да играе ролята на цар Иван Шишман: „Наш Кръсте ке го игра ли царот, или да?!”...
Дали обвързването на консултантския хонорар със стойността на проекта АЕЦ „Белене” не е кьорфишек, с който правителството прикрива намерението си да осуети строежа, без да плати неустойка на Русия? Нищо че Бойко Борисов „защитава” този „гьол” с аргумента, че „зелените” и еколозите в Европа ще ни накарат да затворим 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, без които България ще фалира.

Живе щем, види щем!

Ако въпреки всичко британският консултант даде отрицателна оценка на проекта АЕЦ „Белене”, значи някой друг му е платил повече. Този някой може да бъде или конкурент на руснаците, или съперник на България на балканския енергиен пазар. Защо не и представител на антиядрената мафия, която се бори за място под слънцето, саботирайки строежа на нови атомни мощности!? Хора като Трайков, които да помагат на такива саботажи отвътре винаги ще се намерят. Включително в парламента. Което не се купува с пари, може да се купи с много пари... И съвестта също.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата