Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 16 Проблемът не е в датата, а в кандидатите

Проблемът не е в датата, а в кандидатите

Е-поща Печат PDF

Че управляващи и опозиция трябва да са в перманентен спор, е ясно. Така било по цял свят. И било част от фарса, наречен парламентарна демокрация.
Но когато политиците започват да си мерят мускулите и по-чисто технически въпроси, вече заприличва на инатосване. Това направиха парламентарно представените политически сили по въпроса на коя дата да се проведат изборите за местна власт и за президент наесен. ГЕРБ и разбира се, “Атака”, искат 23 октомври, ДПС и НДСВ (тези пък какво търсят при президента?!) - 30 октомври. БСП настоява за 13 ноември. Така се давала възможност за активна предизборна кампания, която да не съвпада с летните отпуски и с приключването на селскостопанските дейности. На сините май им е все едно - от тях и без това вече нищо не зависи. За ГЕРБ и “Атака” е ясно - бързат, защото рейтингът им спада катастрофално.
В позицията на БСП има формална логика, макар да звучи ретро. В наши дни предизборните кампании се водят главно по електронните медии. И резултатите от вота все по-малко се влияят от това дали някой е в отпуска (...през октомври!) или от сезонните работи на село. То на село хора не останаха, а колкото ги има, са главно в пенсионна възраст. Пък и до Димитровден кърската работа общо-взето приключва.
А и ДПС е съвсем прозрачно. Зад лицемерната загриженост на Лютви Местан християните да си карали спокойно Димитровден (той всъщност е на 26 октомври) се крие нещо елементарно – от 29 октомври – националния празник на Турция, до 6 ноември - Курбан байрама, има 10-дневна ваканция. Т.е., изборните автобуси ще пристигнат препълнени. Може би всъщност именно това са имали предвид някои стратези, а не прибирането на гроздето и царевицата! Добър ход – хем отрязваме изборните екскурзии от юг, хем не се конфронтираме открито с ДПС.
Но не и в това е въпросът. Въпросът е, че наистина можеше още миналата седмица партиите да се споразумеят за компромисна дата, вместо да губят времето на депутатите си и с такъв несъществен детайл. А и съгласно конституцията президентът насрочва датата за изборите. Дано Първанов не обяви изборите на компромисните дати 30 октомври за първи тур, и 6 ноември за балотажите, каквито съмнения вече ни навестяват. Защото както казахме, това ще облагодетелства ДПС. А истинският проблем на някои от партиите е съвсем друг - нямат читави кандидати. Особено за президент.

Константин ВРАНОВ
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата